קוף סנאי בפארק הקופים
מקלט הקופים (פארק הקופים) אשר בבן שמן הוא קפיצה קטנה לאפריקה. אבל בלי דרכונים וג’ט-לג זהו מחסה ומגן לקופים שעברו התעללות. מחפשים אטרקציה עם הילדים? משהו ללא מאמץ גדול רק שיהיו בשקט וגם יהיה חינוכי. בפארק הקופים אשר שוכן בליבו של יער בן שמן. הכי קרוב שיכול להיות לסביבה הטבעית של הקופים.
בסמוך ליישוב הפסטורלי בן שמן, הוקם פארק שהוא גם מקלט לקופים ומהווה מרכז הצלה ממעלה ראשונה לקופים שיצאו ממעבדות מחקר וניסויים רפואיים. עד כמה שזה ישמע מצמרר, התגלו מקרים שבני אדם גידלו קופים, בניגוד לחוק בביתם בתנאים קשים ומזעזעים. הקופים הללו הועברו למרכז ע”י המשטרה ורשויות אחרות בעולם.
במקלט הקופים מתקיימים סיורים למשפחות ותעניינים בתחום, הסיורים נמשכים כשעה ועוברים ברחבי בפארק. במהלך 9/2025 הצטרפתי לסיור שכזה והפתעתי לגלות ולהכיר כל הרבה דברים על עולמם של הקופים.

ראשית יש המון זנים וסוגים של קופים ולכל זן /סוג איפיונים שונים.

תחילת הסיור החל בהסר על כך שיש כאן במקלט הקופים בבן שמן כ – 700 קופים 77 מהם הגיעו השנה מהברחות בלתי חוקיות מגבול מצרים לישראל למכירה לאנשים לגידול בבית. דבר שאסור כי מדובר בחיית בר.
במקלט שהוא שטח פתוח וכולל :בריכות מים, עצים , גשרים ועוד אביזרים המיועדים לחקות את סביבתם הטבעית לש הקופים. כמו כן כל קוף שמגיע לכאן נפתח לו תיק רפואי והוא עובר בדיקות וטיפולים.
חלק מהקופים מגיעים מגן החיות התנכ"י.

התחנה  הראשונה בסיור : קופי לאמור מדגסקר

הלאמור זהו קוף נדיר שחי רק במדגסקר הוא עם זנב וגופו מנוקד. לאמור בלטינית זה שד. שם זה ניתן לו ע"י ילידים שגילו אותו במדגסקר שהייתה חלק מיבשת אפריקה עד שנפרדה ממנה והפכה לאי. בגלל שעיניהם הכתומות של הלאמורים הזכירו שד.
לאמורים במקלט הקופים -בן שמן
לאמורים במקלט הקופים -בן שמן
יש זן נוסף של קופי הלאמור. הנקרא "לאמור חום" שגם נמצא כאן. לאמור זה הוא קוף  שאוהב לטפס ולקפוץ בין עצים . גם גופו הגמיש מאפשר לו . פעיל חלקית גם בשעות דימדומים ובלילה. הוא נע בעיקר על ארבע גפיים וקפיצות בין ענפים מאונכים.
הוא חי בקבוצות המונות 2 – 3 פרטים.אין סולם חברתי בקבוצה של לאמורים. הקבוצות חיות בשכנות קרובה אך נמנעות ממגע ע"י קריאות חזקות. הלאמור מסתמך רבות על חוש הריח לתקשורת ולסימון הטריטוריה. יכולתו להתאים עצמו לסביבה עם עצים. הפכו את תזונתו העיקרית לפירות שונים הגדלים במדגסקר.
משך ההריון של קופת הלאמור : בין 120 ל 136 ימים.
אורך חיים עד 15 שנה. היכן : מדגסקר.

הקוף השני בסיור – הַלוֹרִיס הַאִיטִי

הלוריס הוא קיפוף (קדם קוף) החי באסיה. הוא נע באיטיות ומניע רק גפה אחת בכל רגע נתון. האצבע המורה בכף היד מנוונת וכך מתאפשרת אחיזה חזקה מאוד של הענפים. בשל תנועתו האיטית הוא מפיק אנרגית חום נמוכה מאוד ועל כן יש לו פרווה עבה לחימום. קוף זה מאוד יפה ומרשים ביופיו וצבעיו.

מקוֹק סַרְטָנִים –  CACA
CLARIS

מקוק סרטנים הוא קוף קרקע ועצים, נע על ארבע גפיים. בעל בוהן נגדית, כיסי לחיים וכריות ישיבה. חי בקבוצות בנות 11 – 50 פרטים. בעלות מספר זכרים.
יש סולם חברתי ברור הן אצל הזכרים והן אצל הנקבות. לקשרי המשפחה יש חשיבות רבה בסולם החברתי והאם מעבירה את מעמדה לצאצאיה.
משך ההריון: 165 יום. אורך חיים 30 שנה. אויביו של מקוק הסרטנים הם : הנמר והנחש.

מקוק סרטני במקלט הקופים(פארק הקופים)
מקוק סרטני במקלט הקופים(פארק הקופים)

קוף זה אוהב חברה ומתגורר בדרום מזרח אסיה מאוריציוס . בביצות, על גדות המים וביערות החוף. מזון : פירות, עלים, חרקים, סרטנים מקומיים, חיות קטנות
גודל יחסי : אורך: 50 ס"מ . משקל:בין  4 – 8 ק"ג.
אגב ידוע לכם למה לקוף זה יש כריות ישיבה גדולות בישבן ואין לו זנב. כי הוא נוהג לשבת על הקרקע שנחשבת בטוחה יחסית במקום מגורי.

גונון לבן סנטר – CERCOPITHECUS
MITIS

גונון לבן סנטר נפוץ  מין נפוץ של קופים המתגורר ביערות. הגונון בעל כיסי לחיים מפותחים וכריות ישיבה בישבן. הגונון הלבן נע על 4 גפיים. הוא מטפס בקלילות ומשתמש בזנבו לשיווי משקל.
הוא חי בקבוצות בנות  40-20 פרטים. רוב הפרטים בקבוצה הן נקבות בלבד. שלפעמים חיות עם  בוגר זכר אחד.

גונון לבן סנטר
גונון לבן סנטר

קוף זה חי כ 31 שנה. הוא חי באפריקה ביערות הגשם.ויערות במבו. ניזון מחרגולים פירות פרחים. ההריון נמשך כ 140 יום.

מקוק שחור

המקוק השחור מתגורר על הקרקע. ולכן אין לו זנב בניגוד לקופי עצים שהם בעלי זנבות. הוא מכונה לעיתים"קוף אדם" כי אין לו זנב. בעל בוהן נגדית כיסיי לחיים וכריות ישיבה גדולות. המרפדות את ישבנו בישיבה על קרקע.

חי בקבוצה של בין 10 ל 25 פרטים. הזכר המבוגר בעל שיער כסף. והוא מעיין מנהיג /שומר הקבוצה מפני סכסוכים וריבים. מעין שומר סף. לקוף זה ציצית מיוחדת על ראשו שנראית בבירור שהוא מזיז את מצחו שוהוא נרגש.

מקוק שחור במקלט הקופים בן שמן
מקוק שחור במקלט הקופים בן שמן

קוף זה בסכנת הכחדה בגלל ציד ומחלות. חי כ 30 שנה בשבי.

קופי סנאי

קוף קטן ומשעשע אך אם תתקרבו אליו יותר מדי תחטפו ממנו נשיכה. בסיור יש חלק סגור בו הולכים המבקרים וקופי הסנאי מתרוצצים סמוך אליהם. מאוד נחמד רק זיכרו אל תתקרבו ואל תתנו להם אוכל.

קופי הסהאי הגיעו אלינו מיערות הגשם הטרופיים של דרום אמריקה. וגדלים בביצות מונגרוביים. זהו קוף ידיותי קטן וחמודעם ראש קטן הנראה כמו סנאי ומכאן שמו.הוא נחשב לקוף עצים. ממשפחת הצבוסיים. הוא חי בקבוצה עם המון זכרים. באזורים דלים תמצאו אותו בקבוצות של 10-15 . ואילו באזורים מבוססים עד 200 פרטים.

קוף סנאי במקלט הקופים - בן שמן
קוף סנאי במקלט הקופים – בן שמן

הזכר נחשב לארגונטי (שחצן)הוא מתרברב ע"י חשיפת איבר מינו. זאת כדי לבסס את מעמדו בקרב חבריו לקבוצה.בעת ייחום הקופה משמינה ופלג גופה מנופח. במהלך הסיור בפארק נהנתי לראותם נושאי על גבם את התינוקות. קוף מאוד יפה זריז והעל צבעים עזים. וזנב ארוך. מפס ויורד בקלות מעצים ומקומות גבוהים.

בתוך חורש טבעי הוקמה לקופים שצויינו. סביבה המחקה את ביתם בטבע ובכך מעניקה להם “בית חם”. ומחסה שישכיחו מהם את החוויות הקשות שעברו. לא סתם נקרא המקום :”מקלט הקופים הישראלי”. במקום הוכשרו שבילים ומקוואות של מים, המאפשרים למבקרים ללכת בסמוך אליהם ולהתרשם מהקופים מקרוב.
חוץ מהקופים ישנם במקום בעלי חיים נוספים כמו חמורים, עזים ועוד חיות משק בית טיפוסיות . בעל כנף מעניין ומיוחד שהובא לכאן הוא הטווס – שמפליא את קהל המבקרים בנוצותיו בשלל צבעים וגוונים.
מקלט הקופים בן שמן

במקום ניתן להתרשם, על- ידי הליכה סמוך לקופים, מאורח חייהם המיוחד של הקופים כאן, את מרבית חייהם הם מבלים בגובה על גבי עצים, גגות של מבנים או במעלה הכלובים. כמו כן הם אוהבים לשוטט ולטייל להנאתם במרחבים המיוחדים שהוכשרו כאן בבן שמן במיוחד עבורם.

כמו בלונה פארק מיוחד נבנו חבלים מוטות עץ בגובה שעליהם יכולים הקופים ,לנתר לקפץ ,ללכת שסביבת מחייה אופטימלית להם הכוללת: עצים, מים, פארק חבלים, סלעים, שיחים ואדמה, כל המתחם מגודר ומטופח כך שיש להם מרחב מוגן ובטוח להתקיים בו. המעניק להם בטחון לאחר ההתעללויות והניסויים שביצעו בהם בני האדם.

כאמור סוגי הקופים שנמצאים בפארק הקופים בן שמן חלקם הוזכרו לעיל  מקוק, בבון, פרש אדום, לנגור,קוף סנאי,למור קטה, גנון דיאנה, גנטון ירוק, למור, מנגבי אפור, קולובוס גרזה מרמוסט מצוי ועוד.

עוד תוכלו ללמוד במהלך הסיור על קופי העולם החדש (בעלי נחיירים רחבים, חיים על עצים, בעלי טופרים, פחות מפותחים מקופי העולם השין). אחד מקופי העולם החדש הוא המרמוסט.

הסיור מעניין מפרה ומוגש באופן מותאם לילדים.

קופים בבן שמן
הכניסה למקום בתשלום והיא כוללת את הביקור בפארק שכולל גם: ג’ימבורי ענק לילדים, ספורט אתגרי כגון; קיר טיפוס; אומגה ועוד .לפרטים נוספים על הפארק מומלץ להיכנס ללינק הבא :לחץ פה בכל אופן ממליץ להגיע, בחגים ישנם גם פעילויות יצירה וצביעה ברוח התקופה .רק קחו בחשבון שזה יותר עמוס מיום רגיל.

את הגיחה לפארק הקופים ניתן לנצל על-מנת לצאת לטיולים קצרים בטבע באזור יער בן שמן לא חסר כאילו.למי מתאים: בעיקר למשפחות עם ילדים אבל גם אוהבי בעלי חיים יהנו פה מאוד.מאחורי הפרויקט הנפלא הזה- שהוא מחווה אנושית מדהימה,עומדת עמותה בשם: מקלט קופים ישראלי .

מחיר כניסה : 54 שקלים מגיל שנתיים.
רוצים להזמין סיור למקלט : לחצו כאן. שימו לב יש לתאם מראש את הסיורים במקום.
רוצים לתרום למקלט: לחצו כאן.

אך מגיעים ?

בוויז :מקלט הקופים בן שמן. המקום נמצא ליד עגלת קפה קטרינה . ליד צומת בן שמן. למגיעים מתל אביב עלו על כביש 443 אחיר הרמזור של צומת בן שמן פנו יינה לכיוון כפר דניאל. לפני המושב פנו ימינה לדרך עפר שם יש חנייה.

מהי חוות דעתך מהאטרקציה

אטרקציות נוספות באיזור

מסלולי טיול באזור האטרקציה

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

מתאים ל
מתאים ל
רמת מחיר
רמת מחיר
סוגי מסלולים
סוגי מסלולים
סוג הלינה
סוג הלינה
רמת מחיר
רמת מחיר
מה כלול?
מה כלול?
נגישות
נגישות
סוג המסעדה
סוג המסעדה
רמת מחיר
רמת מחיר
כשרויות
כשרויות
משלוחים
משלוחים
נגישות
נגישות
סוג אטרקציה
סוג אטרקציה
מתאים ל
מתאים ל
נגישות
נגישות
נגישות
נגישות
רמת קושי
רמת קושי
סוג מסלול
סוג מסלול
מאפייני מסלול
מתאים ל
מתאים ל
עונה בשנה
עונה בשנה
דילוג לתוכן