בצילום : גן לאומי עין יהודה.
מעיינות שהיו נכס צאן ברזל נסגרו או עברו שינוי ויצרו תרעומת ותחושת פספוס אצל רבים מן המטיילים. מקומות ששנים על גבי שנים הגיעו ופקדו מעיינות ואתרי טבע שהפכו מפינות חמד.
למקומות המוניים שמזכירים בריכות עירוניות ופארקים ציבוריים. מדובר על מקומות חביבים ,אינטימיים לא גדולים. שבעזרת אמצעים כגון :בטון ,תיחום עם גדרות ,הוספת צמחייה מלאכותית. הנמכת בריכות מים.
הפכו מזכרון בלתי נשכח למקומות שראוי ויישכחו.
רצינו לעורר את הזיכרונות למקומות האילו שהם היו חלום שנקטף ועף כמו עלה ברוח. חלקם בשיפוץ בדרך להפיכתם לעוד בריכת שכשוך לילדים וחלקם נסגרו לחלוטין בגלל בעיות תבראותיות.
את התירוצים נשמור לנו בני אדם לשימוש מעוות בפנינות חמד. את הציפורים, הדגים ,הסרטנים ,השועלים ,התנים ושאר בעלי החיים. שהגיעו למקומות שהיו נחלתם והיום ובעתיד כבר לא.
מדובר בלא מעט מקומות שהפכו עם השנים למיתולוגיים. עבור מטיילים רבים שנהרו מכל קצוות הארץ. כדי לקבל רגע של שקט, הנאה התרעננות במקומות פראיים אקזוטיים שנכחדו כמו הדינוזאורים.
לפעמים הרצון לשפר יוצר בדיוק את ההפך למקומות הבאים אין טעם להגיע, לפחות לא בזמן הקרוב.
חברות ממשלתיות מנסות עם רצון טוב להנגיש מקומות קטנים לקהל גדול. ואז הם לוקחות את המקום הקטן מגדילות אותו מוסיפות לו אלמנטים מתועשים והמוניים. וזהו מה שנקרא "הלך על המקום".
לא שיש הרבה מקומות גם ככה וגם את אותם מעטים "בולעים".
הנה עדכון נכון ל 4/8/25 למקומות שכבר אינם בקונספט הייחודי שלהם.
עין יהודה
במקום עין הנציב מקום שהיה חלומי בריכה גדולה ואובלית הנמצאת בתוך הקיבוץ עין הנציב שבעמק המעיינות. כללה מקפצה חלק עמוק וחלק לא. עם דקלים ועצים סביב. הרבה היו מגיעים עם מזרונים. למרות שלא היה פתוח בשבת רבים הגיעו בימי שיש וגם באמצע שבוע. למי הטורקיז של המעיין המיתולוגי במשך כשנתיים בהשקעה של כ 7מיליון שקלים הפעו אותו לגן לאומי עין יהודה עם שבילים מבוטנים ,בריכות מבוטנות, ניטעו עצים הביאו מציל. ממעין נדיר וייחודי הפך לעוד בריכת שחייה. לפני מספר חודשים משרד הבריאות גילה שהמים אינם ראויים לרחצה. וכרגע הגן הלאומי סגור עד הודעה חדשה.
בריכת התמר (שמורת פרת)
בכניסה שלמורת הטבע נחל פרת שבמדבר יהודה. היו הייתה בריכה עמוקה מאוד כ 3 מטרים עומקה עם דגיגים חביבים ששחו בה עם מציל שישב כמו בסרטים בצל עם כובע ומשרוקית. הבריכה הייתה צלולה כמו בדולח. וברגע אחד קרירותה ציננה את גופם המיוזע והלוהט מהחום המדברי הנורא של המתרחצים שפקדו אותה. מי לא הכיר את בריכת התמר אמנם לא גדולה אבל חיננית ובעלת יופי ואופי.
וכיום היא שונמכה. יצקו לתוכה בטון קר ומנוכר שבמקום 3 מטרים קיצרו את עומקה ל 1.2 מטר בלבד. בקיצור התאימו אותה רק לילדים.

עין מבוע
עין מבוע הוא מעיין יחודי הממלא ומרוקן בריכות בתהליך גיאולוגי מיוחד הנמצא במרכז במדבר יהודה לא הרחק מירושלים. רבים הגיעו לבקר בעין מבוע ולהנות מהתופעה ולרחוץ במעיין הנמצא גם כן על ערוצו של נחל פרת. המחייה המדברי הרשמי.אבל גם הוא זכה לנחת זרועה של הציוויליזציה היום אם תלכו תגלו בריכת מעיין שהייתה צלולה ויפה וכעט עמוסה לעייפה בחומרי גלם כגון מתכות . ועומקה גם כן צומצם.
ממש כמו דג שמקטינים לו את המיכל. ספרו זאת לציפורים, לדגים , ולבעלי החיים שצימצמו להם מקור מים חשוב.
עין שוירח
אחד המעיינות היפים שיש ברמת הגולן שבצפון הארץ שלנו. המעיין המלבני שהיה כה יפה עמוק ומעניין . מקום שאפשר לקפוץ לתוכו הפך ככה מתחת לרדאר של המטיילים . לעוד בריכת ילדודס של פארק מים עירוני (כאילו שחסר) בטבע. דפנות הבריכה נשברו ונהרסו כדי לגרום לבריכה להיות נמוכה יותר. שוב מקרה אכזרי של התאמת הטבע לצרכי האדם בלבד ולא ההתאמה הדדית גם וגם .
חשבתם שסיימנו לצערנו עוד לא.
מעיין השלום
עוד מעיין קסום הנמצא בדרום רמת הגולן מתחת לאחת התצפיות היפות בישראל על הכנרת. מעיין השלום היה בריכה בין צמחייה עמוקה אבל לא גדולה מאוד. גם בה בוצעו עבודות התאמה להנמכת פני ומפלס המים.

עין ג'ונס
מי לא הכיר את המעיין המיתולוגי של ישראל. בחורף אלפי מטיילים היו מגיעים להתחמם בנביעת עין ג'ונס מים חמים הבוקעים מבטן האדמה. המעיין היה פראי והיה במבנה סורי ישן. היו עליו כתובות צבעוניות על הקירות סביב. והוא היה ממש כייפי . כרגע נסגר לחלוטין לטובת שיפוץ. מי יודע כמה זמן ואיך יראו פניו אחרי ה"קוסמטיקה" שמייעדים לו.
עין עדעד
עוד מעיין חביב שהתחילו להגיע אליו רבים ונמצא בעמק יזרעאל עבר שיפוץ והתאמה לציבור רחב ופחות סולידי.
הכוונות טובות של הגופים הציבורים שאמונים על הטבע אבל התוצאות לדאבוננו פחות. יש המון סיבות כגון :בטיחות ,הנגשה, ניקיון ותחזוקה. אבל הדרך שלוקחים את המעיינות שהיו שנים רבות פנינות נדירות. מקומות להתבודד ולחלוק עם בעלי החיים את האוצר הזה יהפכו ל"מכונה תירותית משומנת" שעתידה לקלוט אלפי מבקרים. נכון רוצים לפתח עוד מקומות לקהל הישראלי שמתחיל לגלות את ישראל. אבל בואו נעשה זאת באופן מושכל במקוות ייעודיים גדולים בחלים שאפשר לעשות זאת כמו נחל הירקון ,נחל הקישון שהוקם שם פארק לתפארת ולא במעיינות . מטר על מטר..