דוכן בפס

רקע

השמיים נפתחו ועכשיו אפשר לבקר במרוקו גם עם דרכון ישראלי. אז אם כבר מיהרתם ורכשתם כרטיס, דאגתם לויזה ואפילו למלון, בואו תנו לנו לספר לכם היכן בדיוק כדאי לבקר. אין ספק שפס חייבת להיכלל כחלק מהטיול שלכם. ולמה זה? ובכן פס היא העיר העתיקה ביותר במרוקו, וכן למרות שהיא אינה הבירה הרשמית שלה היא בהחלט משמשת כבירתה הרוחנית שלה. מלבד העובדה הזו מדובר בעיר יפה שגבעות מקיפות אותה והיא כוללת כמה מהמראות היפים בעולם. לפס של היום שתי פנים, עיר עתיקה שכמעט ונותרה ללא שינוי ולצידה עיר חדשה ומודרנית יותר בעיצוב צרפתי.

זה כחול או ירוק?

נתחיל באחת האטרקציות הידועות ביותר של פס, היא באב בוז'ול, או במילים אחרות "השער הכחול", או אם תרצו השער הירוק – פשוט תלוי מאיזה צד הגעתם. זהו הסמל של העיר. מדובר בשער הכניסה המצופה בפסיפס כחול והמהווה שער כניסה אייקוני למדינה (העיר) העתיקה של פס, כאשר מצידו השני ניתן להיכנס אל העיר הגדולה יותר מימי הביניים. הצבע הכחול קובלט הוא צבעה של העיר והוא מקדם את פני המבקרים בה, צידו שפונה אל המדינה הוא ירוק כצבע האיסלאם.

העיר העתיקה של פס מוקפת בחומה שהיא בעלת ארבעה עשר שערים ובלבה מצוי מסגד אלקרווין שהוא בין המרכזים הקדושים ביותר לאיסלאם באזור זה. העיר העתיקה מחולקת לשניים, הראשון הוא אל אנדלוס שהוא החיבור שבין מרוקו לספרד, בעוד החלק השני הוא האלקרווין שמבטא את הקשר של מרוקו לעולם הערבי ושאר ארצות צפון אפריקה.

השכרת רכב בחו"ל
למחירים מיוחדים להשכרת רכב בחו"ל לגולשי האתר לחצו כאן

אל העיר פס תוכלו להיכנס ברגל בלבד, או להסתייע ברכיבה על גבי חמור. מדובר במבוך פתלתל של סמטאות המשדר תחושה של מיסתורין והרפתקה. בעיר העתיקה תוכלו להגיע אל אחד המבנים החשובים שבה, זוהי מדרסת אבו עינניה מהמאה ה-14. למעשה זהו המבנה הדתי היחיד בעיר בו תוכלו לבקר. מדובר במבנה מרהיב בעיטוריו הנחשב לאחד מהיפים ביותר במרוקו, הכוללים גילופי עץ ומוזאיקה.

ארמון המלוכה לשעבר, דאר באתה, ממוקם בליבה של העיר העתיקה של פס. הוא הוסב למוזיאון בשנת 1915 וניתן למצוא בו אוסף אדיר של כששת אלפים פרטים הכוללים אריחים מרוקאיים מסורתיים, שטיחים ועוד. דאר בתא הוא ארמון מתקופתו של חסן הראשון, הסולטן של מרוקו, ששלט במרוקו עד שנת 1894. הוא ארמון הבנוי בסגנון ערבי- אנדלוסי, והוא כולל גן רגוע ועיטורים משובחים. עם כיבושה של פס על ידי הצרפתים הוסב הארמון למוזיאון שלא כדאי להחמיץ.

שווקי העיר

לפס יש שווקים רבים מאוד המהווים חגיגה והמרכיבים פאזל מדהים של קולות וצבעים וכמובן ערב רב של ריחות. מומלץ לבקר בשוק החמאה הממוקם בתוך כלא מהמאה ה-14. שוק אחר הו שוק החינה בו יוצעו לכם עלים וממרחים של חינה ויש אפילו שוק מיוחד למכשפות, שלא לדבר על שוק התבלינים הנערמים בפירמידות צבעוניות המדיפות ניחוחות משכרים למרחוק.

שוק החמאה בפס
שוק בפס מרוקו

חוויה מיוחדת מזמן שוק העורות שמאפשר לכם לראות כיצד מעבדים את העורות באופן המיושן כך שמספיגים אותם בכלי גיר הכוללים צואת יונים ושתן חמורים. את העורות מכים הבורסקאים בידיהם וברגליהם בתוך עיסה המשמשת לצביעתם בצבעים טבעיים, כמו זעפרן למשל הנחשב למוערך ביותר. עור זה משמש לייצורם של נעלי הבית המחודדות הבאבוש. שימו לב שהריח כאן אינו מיועד לבעלי קיבה רגישה, ובמידה ומציעים לכם זרדים של נענע בכניסה השתמשו בהם. שוק אחר הוא שוק הנגרים בו תוכלו לראות רהיטים ייחודים המגולפים מעצי ארז וערער.

 

צביעת בדים צבעוניים במרוקו
בדים צבעוניים במרוקו

הנקודה היהודית

אי אפשר לבקר בפז ולא לבקר במלח זוהי השכונה היהודית הראשונה שהוקמה במרוקו בשנת 1438. המטרה להקמתה של שכונה זו, על פי הרשומות ההיסטוריות, היתה מתוך הגנה על האוכלוסייה היהודית של העיר שלמעשה הופרדה משאר תושבי העיר בשל נאמנותה לסולטן. כאן תוכלו למצוא את הבית ששהה בו הרמב"ם בעת שנסע מספרד למצרים. בנוסף, מומלץ לבקר בבית הקברות היהודי של פז ובקבריהם של כמה מהיהודים הידועים כמו ללה סוליקה ואחרים.

סוליכה הגואל במרוקו

איפה אוכלים?

המטבח המרוקאי הוא כור היתוך תרבותי מאחר ולאומים רבים חצו את דרכה של פס. ההשפעה הברברית מצויה במצרכים כמו קוסקוס, בעוד שהערבים הביאו תבלינים ופירות למינהם , והצרפתים הותירו חותמם במרוקו דרך תרבות בתי קפה שלהם. המתכונים בארץ זו משתנים לפי אזור, אך כמה מהמנות הייחודיות ביותר במרוקו מגיעות מפאס.

בית הקפה  Café Clock,  השוכן בלב המדינה ברחוב מגנה 7 טאלא קבירה, משתרע על פני שני בתים עירוניים מסורתיים שבמרכזם נמצאות חצרות פנימיות. זהו המקום המושלם לקחת הפסקה בטיולים שלכם וללגום נוס נוס – חצי קפה, חצי חלב – ולנגוס מהתפריט האקלקטי של היום, שיכול להיות שקשוקה, מרק חרירה או המבורגר גמלים . אל דאגה המקום גם ידידותי לצמחונים.

אם אתם בעניין של טאפאס מרוקאי לכו על Ruined Garden  כן הגן ההרוס ממוקם בשרידים הרומנטיים של ריאד ההרוסה ברחוב סידי אחמד צ'אווי, ומגיש 'טאפאס' מרוקאי לארוחת צהריים, כמו סרדינים בצ'רמולה (כמון, שום, שמן זית, מיץ לימון, ופפריקה) מוגש יחד עם בלילת פולנטה, ומקודה, תפוח אדמה חבוט מתובל. עוגות. ארוחת הערב בפז -מרוקו מכונה א-לה-קארט, ישנה אפשרות להזמנת מנות מיוחדות לאירועים שונים, יום אחד  מראש, למשל כבש מכווי קלוי לאט, העוף הספרדי ויונה בסטילה -מנת הפאסי הידועה שמגיעה עם שכבת שקדים קלויים וטחונים, קינמון וזעפרן , שהכל עטוף יפה יפה כמו שצריך  בבצק דק.

המלצות נוספות לטיולים בחו"ל

מתאים ל
מתאים ל
רמת מחיר
רמת מחיר
סוגי מסלולים
סוגי מסלולים
סוג הלינה
סוג הלינה
רמת מחיר
רמת מחיר
מה כלול?
מה כלול?
נגישות
נגישות
סוג המסעדה
סוג המסעדה
רמת מחיר
רמת מחיר
כשרויות
כשרויות
משלוחים
משלוחים
נגישות
נגישות
סוג אטרקציה
סוג אטרקציה
מתאים ל
מתאים ל
נגישות
נגישות
נגישות
נגישות
רמת קושי
רמת קושי
סוג מסלול
סוג מסלול
מאפייני מסלול
מתאים ל
מתאים ל
עונה בשנה
עונה בשנה
דילוג לתוכן