זריחה מהר ארבל

רקע

הר ארבל הוא צוק יפהפה ומרהיב עין המתנוסס לגובה של כ-400  מטר מעל הכנרת, ו כ -200 מטרים מעל פני הים. מפאת גובהו המרשים של מצוק הארבל הוא משקיף במזרח אל הגולן והחרמון ובצפון מערב לעבר הרי הגליל במקום שמורת טבע מרשימה, וגן הלאומי מטופח אשר כוללים מעבר להר ארבל עצמו  את: הר סביון, הר ניתאי ואת נחל ארבל למרגלות המצוק, בנוסף במקום נמצאו שרידיהם של יישובים קדומים הכוללים שרידי בתי כנסת עתיקים (בשנת 2008 הייתה חפירה ארכיאולוגית גדולה ובה התגלו ממצאי בית הכנסת מתקופת הבית השני ובו פריטים אדריכליים מאבן גיר . ממצאים נוספים שהתגלו גם הם של בית כנסת מסוף התקופה הרומית ועד התקופה הערבית הקדומה, סגנון הבנייה שונה מקודמו זו בנייה יבשה מאבני גיר גדולות שבלטו על רקע בתי הבזלת שהיו סלעי הבנייה הנפוצים באזור).

לפני שנצלול לתיאור המסלולים האפשריים בגן לאומי ארבל , נתייחס קצת לסיפורי ההיסטוריה של האזור, ובכן כאן מעל הכנרת, התחולל  קרב גדול בין הצלבנים לבין הצבא של צלאח א-דין שהיה בעל משמעויות מכריעות על האזור כולו. אירוע היסטורי מכונן נוסף שהתקיים כאן הוא המרד בהורדוס בין מצוקיו המרהיבים של ארבל. שתי קרבות אילו התנהלו בתנאים הרריים לא פשוטים לנגד נופים משכרים שמהם ניתן להתפעל עד עצם היום הזה.

בתקופת בית-שני(538 לפנה"ס עד 136 לספירה ) האזור שהיה בעל יתרון אסטרטגי מובהק התבסס כמבצר חזק ואיתן עם  ביצורים, מחילות ,מעברים וחומות  רצפות וקירות המערות הקרסטיות נאטמו כדי לייעד אותם כמאגרי מים. המבצר הגדול והגבוה ,שהיה מבוסס וחצוב אל תוך המצוק והמערות, נבנה בשלושה מפלסים שונים, הגישה אליו הייתה מאוד מצומצמת את זאת בכדי למנוע, מהצרים עליו ומהתוקפים, להגיע אליו בקלות.
למערות הללו היו שימושים נוספים בעת ההיא : מגורים, מחסני תבואה, מקוואות ועוד.

אחד מהקרבות המפורסמים שמטרתו הייתה השתלטות על  המבצר היה בין צבאו של הורדוס לבין הקנאים שהתבצרו במבצר בתקופת המרד הגדול (66 לספירה -73 ). צבא הורדוס ניסה להשתלט ולכבוש את המבצר בשלל שיטות , שבמרביתם נכשל וזו האחרונה דרך השתלשלותם של חייליו מראש הצוק אל תוך המבצר  (סנפלינג בצורתו הקדומה…) וכניסה לתוך פיתחו של המבצר צלחה, החיילים הרומאים הדפו את המורדים והעיפו אותם אל התהום- זהו אחד מהקרבות הקשים שהתחוללו כאן בתקופת בית שני. כיום מה שנותר מהמבצר הוא שרידים מהתקופה בה הוא היה מבצר שבנה עלי-א-דין בתקופת המאה ה-17 על  המבצר ההרוס של הקנאים.

מצוקי הר ארבל

פן מעניין נוסף על המקום הוא הפן הגיאוגרפי  , הדבר בא לידי בכך שיש בשמורת ארבל הרבה מערות קרסטיות  שחלקן נחצבו  בידי אדם וחלקן טבעיות נוצרו בתהליכי בלייה במהלך מיליוני שנים , חוקרים גילו כי באזור מצוק ארבל היה גם הר געש שכיום הוא כבוי שכיום יש בו מצפורים רבים ונקודות תצפיות מעניינות מאוד עם אוויר צלול כיין.

ועכשיו לתכל'ס מהם מסלולי הטיול האפשריים ובכן יש 2 מסלולים:

1.המסלול המלא מיועד למטיבי לכת כ-13 ק"מ  :יש להגיע לנקודת ההתחלה – לא הרחק ממרכז התעשייה של הגולן פונים שמאלה(אם הגעתם מדרום) מחנים את הרכב בחנייה של האנדרטה ומתחילים ללכת על השביל המסומן בכחול לבן  עד קרני חיטים  (תצפית יפה מהר שקיבל את שמו בגלל המבנה שלו – שתי פסגות שדומות לזוג קרניים. משם  ממשיכים ללכת בתוואי השביל עד שמגיעים לנבי שועייב – קברו של יתרו חתנו של משה(זהו כינוי דרוזי למקום) .

משם ממשיכים לנקודה הבאה בטיול, שימו לב להתעקלות המסלול שמאלה חד ,כפר זיתים, זהו מושב הנמצא בבקעת ארבל. המשיכו ללכת על השביל עד שתגיעו ליישוב ארבל , צבעו  של השביל כעת אדום לבן,  המשיכו ללכת אם הגעתם באביב תהיו עדים לפריחה ססגונית ומרבדים ירוקים שצובעים את כל הסביבה. הנקודה הבאה משמעותית מאוד בטיול כי כי זהו למעשה הר ארבל – כאן בראש ההר ישנה תצפית מרהיבה לכל האזור ,פה זה הזמן לעשות את ההפסקה שלכם ולהוציא פק"ל קפה , בזמן שאתם לוגמים מהקפה התבשמו על הנופים הנצפים מפה :אל בקעת גינוסר, הכינרת, הגליל (הרי מירון וצפת), הגולן והחרמון -המשך המסלול הוא למעשה המסלול הבא.
מצורפת מפה של המסלול הקווי (מסלול מספר 2).

הפקתם תועלת מהתוכן באתר שלי?
רוצים לעזור לי להמשיך לתחזק את האתר ולהעלות תכנים חדשים?
אשמח לתרומת סכום סמלי בעלות של כוס קפה, בלחיצה על הקישור הבא :
תבוא עליכם הברכה – גיל.
המצודה בהר ארבל

2.מסלול זה קצר יותר והוא מתחיל באנדרטה לזכרו של סמל רועי דרור, ששירת כלוחם ביחידת דובדבן, בשעת אימון- לנקודה זו מגיעים דרך היישוב ארבל (מכביש 7717 פונים ליישוב) נוסעים בהמשך היישוב עד שמגיעים לאנדרטה שם חונים (זו למעשה חלק מהמסלול המלא שתואר בסעיף הראשון) , מכאן המשיכו לנקודה הבאה במסלול שלכם שלמעשה עוברת דרך סימון שבילים אדום , מסלול מעוקל שמגיע למערות ארבל וקצת אחרי למצודה העתיקה של ארבל , אליה ניתן להעפיל בעזרת 100 מדרגות(במקום שרידי מצודה הכוללת ממצאים כגון : בור מים ,מרזבים עתיקים לאגירת המים, מרפסת , שרידי חומה עם עיטורי בזלת ועוד.

מכאן  יש שלוש אפשרויות לסיום המסלול:

א. לחזור חזרה לרכב בחנייה – מסלול קווי חיזרו על עקבותיכם עם הסימון האדום.

ב. להמשיך מזרחה עד למצוק ארבל עם סימון השבילים , מולכם תראו ,למטה, את הישוב הבדואי חמם הנמצא למרגלותיו של הר ניתאי. – מכאן סימון השבילים מתחלף לשחור עד להתפצלות שבילים : ימינה פסגת הר ארבל  משם ניתן ללכת עם הסימון הכחול במורד ההר עד שתגיעו לשפת הכנרת. אופציה שנייה (המומלצת יותר) לפנות שמאלה גם כן סימון כחול עד שתגיעו למצוק ארבל ומשם לצומת מגדל.

***לאורך המסלול (בקטע הירידה מהחנייה למטה) ישנם יתדות וכבלי מתכת שהותקנו לצורך אחיזה ואבטחה  למניעת נפילה, קצת אתגרי אבל אפשרי.***

מעבר למסלולים המוצעים אפשר לעשות טיול קצר מאזור החנייה של השמורה אל עבר תצפית החרוב (כיוון מזרח) הליגה של כ -10 דקות .כלומר לטייל על פסגת ההר.

המסלול האדום בהר ארבל
מפת המסלול:

ממליץ בחום להגיע לראות זריחה בשמורת ארבל ולהביט כיצד השמש מציפה את השמים באור זהוב., יש להתעדכן ברשות הטבע והגנים לפעמים מקיימים בסופי שבוע טיולים מודרכים עם הסברים.

מידע על ההר וסביבתו

לראשונה מוזכר הר ארבל, על כך שרבי שמעון ורבי יחיא, הגיעו לכאן לפני 1700 שנה מאזור בקעת הירדן. באזור מערב נראה הר קרני חיטים – זהו הר געש שהתפרץ לפני 3 מיליון שנה , הוא עטוף בסלעי בזלת.

בצד דרום – עמק בית הארבל הנחש לפורה מאוד בזכות אדמת הבזלת שהתפוררה. ומתחת נמצאים יישובי גליל תחתון והר חזון הגבוה בהרי גליל תחתון שיאו 600 מטר.מאחוריהם רכס הגליל העליון שם נמצא הר מירון.

מתחת הכנרת המכונה כך לא בגלל מבנה הכינור שלה כמו שרבים נוהגים לחשוב, אלא כי מתוקים צליליה כצלילי הכינור. בתוך הכנרת נראים עצי אשל – תזכורת לתקופה פחות טובה של מפלס הכנרת.אחת הסיבות לשיפור במפלס בגלל שפחות שואבים מהכנרת מים.

הר הארבל נמצא 180 מטר מעל פני הים שהכנרת -240 לערך מתחת קו הים. צורת הנוף היא של רמה נטויה בגלל השבר הסורי האפריקאי שגם לתזוזת ההרים כלפי מטה.רמת פוריה רמת סירין נוצרו בגללו ולכן קצוותיהם נוטות.

רמת גולן נמצאת על הלוח הערבי ואילו הארבל על הלוח האפריקאי.

כדי להגיע לכניסה לשמורת הטבע.

הזינו בוויז :"שמורת הר ארבל".

היכן ניתן לטייל בסביבת הר ארבל

עין שרביט ; עיינות קשיון ; עין נון ; נחל תבור ; עין נוןעין חיזר מעיין בשביל החמישה: בריכת המשושים ; נחל הזאכי ; שמורת המג'רסה

רוצים לקבל עדכונים  והמלצות חדשות  ממקומות שמטיילים שביקרו בהם 
היכנסו לקבוצת שלנו בפייסבוק "מטיילים מכייפים ומשתפים". תוכלו לשתף בעצמכם ולהתייעץ עם חברי הקבוצה.

סקרנים לדעת איפה טיילנו  לאחרונה ?
עיקבו אחרינו גם באינסטגרם ותקבלו המלצות רלוונטיות ועכשוויות :Baliletayel

 רוצים המלצות שבועיות עדכניות מטיולים אחרונים?  הצטרפו לערוץ הוואטסאפ החדש שלנו :לחצו כאן

מסלולים נוספים באיזור

שביל האגדות בקורנית

שביל האגדות בהר שכניה ליד קורנית

שביל האגדות בהר שכניה נמצא סמוך ליישוב קורנית שבמערב הגליל התחתון.המסלול עובר בתוך שמורת הטבע של הר שכניה המתנשא לגובה של כ -450 מטרים ונמצא על רכס יוטבת . זהו מסלול מעגלי קצר באורך של 400 מטרים, המתאים לכל המשפחה.

קרא עוד »
שמורת הטבע נחל שניר

נחל שניר (החצבאני) – ריכוז מסלולי הטיול בתוך השמורה

השמורה נפתחה מחדש לקהל הרחב !! שמורת נחל שניר היא שמורת טבע רבת פנים ומסלולים. הנמצאת בצפון עמק החולה בגליל העליון. נחל זה הוא הארוך ביותר מבין שלושת מקורות הירדן (בניאס ודן). השמורה נמצאת במורדות החרמון. מי הנחל שזורמים פה

קרא עוד »
הגשר באגמון החולה

אגמון החולה – שמורה מושלמת לנדידת בבעלי כנף

אגמון החולה נפתח מחדש לציבור!!! אגמון החולה הינה שמורת טבע קסומה בעמק החולה שבגליל. השמורה מנוהלת ע"י קק"ל ומהווה גן עדן קוסמי לבעלי כנף מכל רחבי תבל. עד ייבוש האגם והביצות שסביבו בשנות ה-50 התקיימה באזור זה סביבה אקולוגית מגוונת

קרא עוד »
נחל המעפילים

נחל מעפילים – מסלול הליכה בהר הכרמל

נחל מעפילים הינו נחל אכזב הנמצא בפארק הכרמל בין כפר עוספיא ברום הכרמל לבין קיבוץ יגור למרגלותיו. הנחל יוצא מחניון לילה של שביל ישראל , אליו תגיעו כך : בוויז :חניון יער היערנים. המסלול עובר בירידה והינו קווי אורכו כ

קרא עוד »
מפל דבש

נחל בזלת – מאגר דבש – ברמת הגולן

נחל בזלת אם פעם בשביל לפגוש זרזיף של מים היית צריך להיכנס לעומקו של מסלול וללכת כשעתיים בחום הנורא. היום בעקבות החורף המבורך די להחנות את הרכב בצידי הכביש. ולהגיע תוך דקה לנחלים שוקקים מלאי חיים ומים שמשתפלים על גבי

קרא עוד »
מפל התנור במלוא הדרו

איפה ניתן לראות זרימות מפלים ונחלים בחורף

זרימות נחלים ומפלים באזור הצפון בחורף אזור הצפון התברך בשלל נחלים ומפלים חלקם פעילים כל ימות השנה חלקם מחדשים זרימתם רק בחודשי החורף לאחר גשמים או שלגים. החורף הישראלי מזמן הזדמנויות לטיולי זרימות לאחר הגשמים  המולידים מקרבם מפלים יפים ונפלאים

קרא עוד »

האטרקציות המומלצות שלנו

המלצות אוכל

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

שמורת הר ארבל

מיקום במפה

מתאים ל
מתאים ל
רמת מחיר
רמת מחיר
סוגי מסלולים
סוגי מסלולים
סוג הלינה
סוג הלינה
רמת מחיר
רמת מחיר
מה כלול?
מה כלול?
נגישות
נגישות
סוג המסעדה
סוג המסעדה
רמת מחיר
רמת מחיר
כשרויות
כשרויות
משלוחים
משלוחים
נגישות
נגישות
סוג אטרקציה
סוג אטרקציה