סיפורה של שמורת החולה
שמורת טבע החולה היא למעשה שמורת הטבע הראשונה המוכרזת שקמה בישראל. כדי להבין את גלגוליה וההיסטוריה המעניינת של שמורת זו . נחזור בזמן כ- 70 שנה אחורה לשנות ה- 50 של מדינת ישראל . כידוע אזור עמק החולה היה לח מאוד ועשיר בביצות. בביצות אילו התגוררו במהלך השנים מגוון רחב של בעלי חיים. לאדם הביצות גרמו למחלות כגון : המלריה שנבעה מיתוש האנופלס שעבורו הייתה ביצת החולה בית גידול פנטסטי לחיות ולהתרבות. תושבי ראש פינה יסוד המעלה ועוד תושבים מאזור העמק, שינסו מותניים והחלו בתהליך של ייבוש הביצות , דבר שהביא לגלי ביקורת על הריסת שמורת טבע החולה. בעקבות זאת ,לצד ייבוש הביצות באמצעות נטיעת עצי אקליפטוס ואמצעים נוספים שגרמו לייבוש ביצת החולה ומיגור המחלות. הוקם אגם מלאכותי הכולל סוללות עפר שהגדירו ותחמו את מי האגם החדש , בתחילה נחל המקום הצלחה מבחינת בעלי החיים והצומח ששיגשגו ונהנו משפע המים.
אך מאוחר יותר הסתבר שעבודות התכנון וההנדסה של האגם המלאכותי היו לקויים. מפלס אגם החולה החדש ירד מגובה של כ 2.5 מטרים לכחצי מטר בלבד. גם שאיבת המים תרמה את חלקה להיווצרות ירידה זו. בשנות ה 70 שוב שוקמה שמורת החולה ע"י שיקועים והזרמת מים לתוך האגם שבליבה . בדיעבד הסתבר שהמים שהוזרמו היו מזוהמים ובאיכות ירודה . מה שגרם לפגיעה אנושה באוכלוסיית השפמנונים והדגים שבאגם.
בראשית שנות ה -2000 , בפעם השלישית בתולדותיה, זכתה שמורת החולה לעדנה. השיקום הזה היה מוצלח מקודמיו ולאור הניסיון המר הוזרמו מים נקיים מנהר הירדן אל תוך שטחי השמורה דבר איפשר את הישרדותם ורבייתם של בעלי החיים והצמחים בשמורה.
שימו לב אל תתבלבלו עם אגמון החולה שמנוהל ע"י ק"קל ונמצא לא הרחק מכאן.