שמורת טבע החולה בצפון

רקע

סיפורה של שמורת החולה

שמורת טבע החולה היא למעשה שמורת הטבע הראשונה המוכרזת שקמה בישראל. כדי להבין את גלגוליה וההיסטוריה המעניינת של שמורת זו . נחזור בזמן כ- 70 שנה אחורה לשנות ה- 50 של מדינת ישראל . כידוע אזור עמק החולה היה לח מאוד ועשיר בביצות. בביצות אילו התגוררו במהלך השנים מגוון רחב של בעלי חיים. לאדם הביצות גרמו למחלות כגון : המלריה שנבעה מיתוש האנופלס שעבורו הייתה ביצת החולה בית גידול פנטסטי לחיות ולהתרבות. תושבי ראש פינה יסוד המעלה ועוד תושבים מאזור העמק, שינסו מותניים והחלו בתהליך של ייבוש הביצות , דבר שהביא לגלי ביקורת על הריסת שמורת טבע החולה. בעקבות זאת ,לצד ייבוש הביצות באמצעות נטיעת עצי אקליפטוס ואמצעים נוספים שגרמו לייבוש ביצת החולה ומיגור המחלות. הוקם אגם מלאכותי הכולל סוללות עפר שהגדירו ותחמו את מי האגם החדש , בתחילה נחל המקום הצלחה מבחינת בעלי החיים והצומח ששיגשגו ונהנו משפע המים.

אך מאוחר יותר הסתבר שעבודות התכנון וההנדסה של האגם המלאכותי היו לקויים. מפלס אגם החולה החדש ירד מגובה של כ 2.5 מטרים לכחצי מטר בלבד. גם שאיבת המים תרמה את חלקה להיווצרות ירידה זו. בשנות ה 70 שוב שוקמה שמורת החולה ע"י שיקועים והזרמת מים לתוך האגם שבליבה . בדיעבד הסתבר שהמים שהוזרמו היו מזוהמים ובאיכות ירודה . מה שגרם לפגיעה אנושה באוכלוסיית השפמנונים והדגים שבאגם.

בראשית שנות ה -2000 , בפעם השלישית בתולדותיה, זכתה שמורת החולה לעדנה. השיקום הזה היה מוצלח מקודמיו ולאור הניסיון המר הוזרמו מים נקיים מנהר הירדן אל תוך שטחי השמורה דבר איפשר את הישרדותם ורבייתם של בעלי החיים והצמחים בשמורה.

שימו לב אל תתבלבלו עם אגמון החולה שמנוהל ע"י ק"קל ונמצא לא הרחק מכאן.

סיור בשמורת טבע החולה

מה ניתן לראות בשמורת טבע החולה

ובכן בשמורה ישנן נקודות תצפית רבות ואפשרויות בילוי מגוונות שכל כולן נמצאות בתוך תחומי השמורה . היתרון הגדול שהכל מונגש וניתן להגיע ולבקר בכל שטחי השמורה עם עגלות או כיסאות גלגלים.

אילו האתרים המרכזיים הנמצאים בשמורת החולה

1.בכניסה לשמורה ישנו מרכז מבקרים"עופוריה" – זהו מרכז אינטרקטיבי הכולל שילוב של סרט תלת ממד עם חוויה חושית רחבה הכוללת במהלכה: מתזי מים , ריחות של רפת, תזוזת כיסאות ועוד.

2.מגדל תצפית – זהו מגדל בעל 3 מפלסים הבולט למרחקים וצופה על שטחים נרחבים בתוך השמורה.

3.עדרי יחמורים ותאואים – לשמורת החולה הובאו עדרי תאואים (ג'מוסים) ועדרי יחמורים פרסים הרובצים להנאתם  באזורים נפרדים בשמורה. ניתן לראותם בבירור ממספר נקודות במהלך הסיור בשמורה.

4.הביצה – זהו שריד מהביצה המיתולוגית של עמק בחולה ששוחזרה כאן . מדובר על מקבץ בריכות בעלות קרקע בוצית מאוד. כיום מתגוררים בה בעלי חיים רבים וצמחים כגון : הפפירוס.

5.האגם – האטרקציה המרכזית במשורת טבע החולה , ניתן להביט אל האגם מתוך "הגשר הצף", ולראותת בשגרת חייהם של בעלי הכנף בעונת הנדידה שווה להגיע.

6.הגשר הצף – זהו גשר שנבנה עם מעיין "רגלים " והוא נמצא על פני המים . על הגשר נבנה מצפור בצורת תיבה כמו זה שקיים בבריכות עין החורש -אגמון חפר וכמו זה שבאגמון פולג . מתוך המצפור יש חלונות מהם ניתן להשקיף על בעלי הכנף אשר משייטים ועפים מעל לאגם. מומלץ להצטייד במשקפת.

7.חורשת המייסדים – חורשת אקליפטוסים גדולה הנמצאת בחזית השמורה . בחורשה חיים עטלפים ובעלי כנף נוספים.

8.מפעל ייבוש החולה – תיעוד של פרויקט הייבוש הגדול של ביצת החולה . דוברה שהוצבה במקום ניקזה את מי האגם  והייתה האחראית המרכזית לייבושו.

הפקתם תועלת מהתוכן באתר שלי?

רוצים לעזור לי להמשיך לתחזק את האתר ולהעלות תכנים חדשים?

אשמח לתרומת סכום סמלי בעלות של כוס קפה, בלחיצה על הקישור הבא :  
https://ko-fi.com/gilaharoni

תבוא עליכם הברכה – גיל.

ג'מוסים באגם החולה

עונת הנדידה בשמורת החולה

שמורת החולה בשיאה בעונת הנדידה בתקופת הסתיו.בעלי כנף רבים מגיעים לכאן ולרחבי ישראל ממדינות קרות כגון : רוסיה ואירופה בדרכן למדינות החמות שבאפריקה. נשאלתהשאלה למה הן נודדות דווקא בחורף ?

ובכן יש לכך כמה הסברים , ראשית במדינות הקרות היום קצר והלילה ארוך , חושך ועלטה שוררים כמעט במהלך כל היממה דבר המקשה על העופות לצוד את מזונן. דבר החיוני להישרדותן. שנית , שכבות קרח מונעות מהציפורים לאכול את מזונן מהיבשה למשל חרקים. ושלישית חלק מהאגמים קופאים מה שלא מאפשר לציפורים ובעלי הכנף לחיות סביב מקור מים.

אילו מינים נודדים לשמורת החולה

שקנאים ,עגורים, חסידות, קומרנים, ברווזים, שלדגים, דוכיפת, שרקרים מצויים , זהבנים וגם עופות דורסים ועוד.

שמורת הטבע החולה קק"ל

תיאור המסלול בשמורת החולה

משך הסיור בשמורה מוארך בכשעה וחצי לערך , תלוי כמה עוצרים לצילומים והפסקות עם הילדים. המסלול מתחיל בשביל עץ ארוך ומתפתל בשצדדיו ישנה גדר עץ דקורטיבית שנועדה למנוע מילדים ומבקרים אחרים לעבור ולהיכנס אל תוך קרבייה של השמורה בהם מתגוררים בעלי חיים וצמחייה. סביב השביל ישנם מקווה מים רבים בהם ניתן לראות שפמנונים , עגולשון שחור -גחון (סוג של דו חיים דומה לצפרדע שחי אך ורק בשמורת החולה ) ,לוטרות השוחות במים, צבי ביצה ועוד. אם תמשיכו עם השביל לכיוון המגדל הבולט מעל פני האגם בבירור תגיעו לגשר הצף שכפי שציינתי מספק תצפית לבעלי הכנף שבאגם ומעליו. מכאן אפשר להמשיך לטייל בין משעולי השמורה ובפינות הקסומות להנות ממגוון צמחיית המים הענפה ובעלי החיים וגם לטפס למגדל התצפית.

ממש בסמוך לשמורת החולה יש מעיין קטן וחביב שמומלץ לבקר בו בקיץ שמו עין הדייג. כמו כן צפונה יותר נמצאת שמורת אגמון החולה – שמורה בניהולה של קק"ל , השמורה רחבת ידיים והתניידות בה היא עם אופניים או רכבים חשמליים שניתן לשכור במקום.

איך מגיעים

בוויז : "שמורת החולה".

 

יש לנסוע על כביש מספר 90 מהכנרת צפונה לכיוון אצבע הגליל. לאחר שעברתם את היישובים איילת השחר ויסוד המעלה פנו ימינה לאחר כקילומטר תגיעו לכניסה לשמורת  החולה.

צילומים : דויד לנדאו.

רוצים לקבל עדכונים  והמלצות חדשות  ממקומות שמטיילים שביקרו בהם ? 
היכנסו לקבוצת שלנו בפייסבוק "מטיילים מכייפים ומשתפים". תוכלו לשתף בעצמכם ולהתייעץ עם חברי הקבוצה.

סקרנים לדעת איפה טיילנו  לאחרונה ?
עיקבו אחרינו גם באינסטגרם ותקבלו המלצות רלוונטיות ועכשוויות :Baliletayel

בעלי עסקים בתחום התיירות – מעוניינים לפרסם אצלנו באתר ?
ולהגיע למאות אלפי גולשים – צרו עימנו קשר : לחצו פה.

רוצים המלצות שבועיות עדכניות מטיולים אחרונים? 
הצטרפו לקבוצת הוואטסאפ שלנו : לחצו כאן.

מסלולים נוספים בקרבת אזור זה :

האטרקציות המומלצות שלנו

המלצות אוכל

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

שמורת החולה

מיקום במפה

מתאים ל
מתאים ל
רמת מחיר
רמת מחיר
סוגי מסלולים
סוגי מסלולים
סוג הלינה
סוג הלינה
רמת מחיר
רמת מחיר
מה כלול?
מה כלול?
נגישות
נגישות
סוג המסעדה
סוג המסעדה
רמת מחיר
רמת מחיר
כשרויות
כשרויות
משלוחים
משלוחים
נגישות
נגישות
סוג אטרקציה
סוג אטרקציה
מתאים ל
מתאים ל
נגישות
נגישות
נגישות
נגישות
רמת קושי
רמת קושי
סוג מסלול
סוג מסלול
מאפייני מסלול
מתאים ל
מתאים ל
עונה בשנה
עונה בשנה
דילוג לתוכן