שמורת הטבע גמלא בגולן

רקע

שמורת גמלא הינה שמורה במרכז רמת הגולן. בחודשי האביב השמורה פורחת בשלל צבעים וכל סביבתה מוקפת בנופים נקיים וטהורים עם רקע ירוק.

בשמורה ישנם כמה מוקדי עניין מרתקים : תצפית נשרים , מפל גמלא שכידוע הינו המפל הגדול ביותר בישראל, הדולמנים והעיר גמלא הקדומה .

איך שמעפילים לפסגות רמת הגולן מגלים עולם נופי, בזלתי -פשוט טבע במיטבו. אין מילים להגדיר את המראה הנגלה לעין שמגיעים לכניסה של שמורת גמלא. כבר בחניון כלי הרכב , מגלים שהשמורה ממוקמת גבוה תלויה על על פסגותיו של רכס הרי הגולן.

השילוב בין הצבע השחור של אבני הבזלת המאופיינים באזור רמת הגולן, צבעי הפריחה הרב גוניים , והמים הרבים החוצים את אותם סלעים – יוצרים יחד תמונה נדירה שלא רואים כל יום.

תיאור המסלול בשמורה 

תצפית הנשרים

המפל הגדול

שעות פתיחה

היכן לטייל בסביבה

תיאור המסלול בשמורת גמלא

נסיעה במעלה גמלא על גבם של מצוקים מופלאים ומפותלים סביב נוף שלקוח מארץ זרה. מגיעים לצומת Tשם פנו שמאלה וצפונה על כביש 808, לאחר מספר דקות תבחינו בשלט חום, שמאלה המפנה לשמורת גמלא.

שמורת גמלא היא שמורה המנוהלת ע”י רשות הטבע והגנים והכניסה אליה כרוכה בתשלום.

בתוך השמורה יש חנייה חופשית. הנוף הנשקף מהשמורה מבהיר למטייל במהרה לאיזו חוויה הוא נכנס. צלע ההר בצורה דבשת היא זו שהעניקה למקום את הכינוי גמלא. בפני המטייל עומדות כמה אפשרויות.

בצד שמאל שביל המוביל לנוף שאתם רואים שבו גם נמצאת אנדרטה מפוארת. ובמרפסת הפונה לנוף כתובות ברונזה מעוטרות על סלעי הטרשים בצבע אפור. מתחת להרי הרמה אשר סביב לשמורה עוברים 2 נחלים גדולים.

נחל גמלא ונחל דליות,  אשר מגיעים לבקעת בית צידא ומשם מתנקזים לכנרת.

כפי שהנכם רואים הנוף עוצר נשימה, האוויר צלול, והפריחה של: סביונים ,חרציות ,תורמוסים , פרגים, מסביב, יפה מתמיד. כמו גם הנופים והסביבה המדהימה של שמורת גמלא.

מומלץ להתחיל מהתרשמות מהנוף, ואז לחזור דרך השביל ממנו הגעתם ואז לבחור במסלול המוביל למרפסת מצפור הנשרים, במהלך הדרך רואים את הדולמנים, שהם  מבני אבן, אשר שימשו כבתי קברות עתיקים, הם עשויים מסלעי בזלת עצומים בגודלם ומתוארכים לתקופת הברונזה. לאחר הליכה בשביל הסובב את השמורה. תגלו בעלי חיים מעניינים כגון: חרדון מצוי, עופות דורסים החגים מעל וחומט פסים.

בהמשך הדרך פגשנו בתצפית מרהיבה נוספת שלצידה מפה חקוקה על לוח עץ. של סביבת השמורה והסבר על הנוף הפרוש לנגד עיננו כמו כן עוד במרפסת ומרגמה מתקופת המלחמה הקשה שהתקיימה כאן פה מול הסורים.

ישנם מספר מסלולי טיול שניתן לעשות בגמלא:

1)עד למפל גמלא – כשעה וחצי הלוך ושוב. המסלול הזה כולל גם את הדולמנים – כ -700 שרידי קבורה מתקופת הברונזה. אילו הם תאים שעשויים מלוחות אבן (דולמנים) בהם נהגו לקבור את האנשים.

2)עד לתצפית הנשרים – מסלול קצר מעגלי ומונגש שאורכו כ- 650 מטרים.

3) סיור בין שרידי העיר גמלא – הייחודיות של עיר עתיקה זו היא שהתקיים בה יישוב יהודי עם בית כנסת (העתיק ביותר בארץ ישראל), חומות מבוצרות וחקלאות. העיר עמדה בפני בגאון ובניגוד לציפיותיהם של הלגיונות הרומיים שצרו על העיר בתקופת המרד הגדול. אורכו של מסלול זה כ-2 ק"מ (מסלול קווי) סה"כ כשעתיים הליכה הלוך ושוב .

4) השביל למפלי דליות – שביל למטיבי לכת בעל אופי קווי (יש צורך בהקפצת רכב לסוף המסלול) מדובר על הליכה של כשעתיים לכיוון. תחילת מסלול זה בחניון השמורה וסופו בחניון דליות, היכן שמסתיים מקטע 9 של שביל הגולן.
המסלול חוצה את נחל בזלת וגם את נחל דליות.

****שימו לב הכניסה למפל הגדול אינה אפשרית אחרי השעה 14:00 אם זאת לשמורה אפשר להיכנס עד 15:00 – זאת בתקופת החורף בקיץ – תוסיפו שעה לשניהם.

הכל פורח בשמורת גמלא

תצפית הנשרים בגמלא

סמוך למרפסת נמצא מצפור מרשים, זוהי תצפית הנשרים. מבנה מקורה שבתוכו תצוגה של פוחלצי נשרים וסיפור על מקרה מוות של נשרים כתוצאה מהרעלה של פגרים.
מן המרפסת ניתן לראות את הנשרים חגים מעל מצוקי הקניון המרשים. עבור העופות הדורסים מדובר על חוויה בלתי רגילה של תעופה במרחבים עצומים ומצוקים התלויים בגובה רב. וכן מקום אידאלי לצורך קינון.

המפל הגדול בגמלא

תצפית נוספת ומרהיבה בשמורה .היא על המפל הגדול ביותר בישראל גובהו 51 מטרים וזורם כל ימות השנה. ניתן להגיע אליו רגלית דרך שביל ייעודי המתחיל באזור החנייה.

 בכניסה לשמורה יש סימון אדום לתחילת המסלול הארוך אל עבר מפל גמלא. אורכו של מסלול זה הינו 1500 מטרים. וייקח לכם כשעה וחצי המסלול נוח ולא הררי. לאחר כ 1 ק"מ תגיעו לגשר יפהפה שלמעשה נמצא מעל נחל גמלא המזין את המפל. מפה הליכה של עוד כמחצית הקילומטר ואז מגיעים לתצפית הקרובה על מפל גמלא.

*** צומח ובריכות חורף : ישנה בריכת חורף חביבה עשירה במים הבריכה מוקפת סלעי בזלת. צמח שגדל פה לגבהים מרשימים ולא רגילים. הוא השומר שפריחתו צהובה והיא בשיאה בתקופה זו של השנה.

*** שימו לב מומלץ להתחיל את המסלול עם המפל של גמלא. כי המסלול לשם נסגר מוקדם יחסית. וזה בגלל אורכו היחסי, כשעתיים הליכה, הוא נסגר לכניסת מבקרים כשעה לפני סגירת השמורה.

הפקתם תועלת מהתוכן באתר שלי?

רוצים לעזור לי להמשיך לתחזק את האתר ולהעלות תכנים חדשים?

אשמח לתרומת סכום סמלי בעלות של כוס קפה, בלחיצה על הקישור הבא :  
https://ko-fi.com/gilaharoni

תבוא עליכם הברכה – גיל.

המפל הגדול בגמלא

שעות  פתיחה

בקיץ:   א’- ה’ + שבת – משעה 8:00-17:00    ימי שישי – משעה 16:00- 8:00.
בחורף:  א’- ה’ + שבת – משעה 8:00-16:00    ימי שישי – משעה 15:00- 8:00.
הכניסה בתשלום. מנויי מטמון חינם.
תצפית מרהיבה משמורת גמלא
איך מגיעים : בוויז :שמורת טבע גמלא.

לסיכום

שמורת גמלא היא אחת השמורות היפות בישראל, אין ספק שבתקופה זו של השנה היא חובה לביקור במסגרת טיול בצפון בכלל ובאזור רמת הגולן בפרט. ישנה אפשרות להגיע גם לעיר הקדומה גמלא ולראות את שרידיה -לאחרונה הוכשר שביל נסיעה מיוחד מהשמורה.

רוצים לקבל עדכונים  והמלצות חדשות  ממקומות שמטיילים שביקרו בהם ? 
היכנסו לקבוצת שלנו בפייסבוק "מטיילים מכייפים ומשתפים". תוכלו לשתף בעצמכם ולהתייעץ עם חברי הקבוצה.

סקרנים לדעת איפה טיילנו  לאחרונה ?
עיקבו אחרינו גם באינסטגרם ותקבלו המלצות רלוונטיות ועכשוויות :Baliletayel

בעלי עסקים בתחום התיירות – מעוניינים לפרסם אצלנו באתר ?
ולהגיע למאות אלפי גולשים – צרו עימנו קשר : לחצו פה.

רוצים המלצות שבועיות עדכניות מטיולים אחרונים? 
הצטרפו לקבוצת הוואטסאפ שלנו : לחצו כאן.

מסלולים נוספים בקרבת אזור זה :

האטרקציות המומלצות שלנו

המלצות אוכל

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

שמורת טבע גמלא

מיקום במפה

מתאים ל
מתאים ל
רמת מחיר
רמת מחיר
סוגי מסלולים
סוגי מסלולים
סוג הלינה
סוג הלינה
רמת מחיר
רמת מחיר
מה כלול?
מה כלול?
נגישות
נגישות
סוג המסעדה
סוג המסעדה
רמת מחיר
רמת מחיר
כשרויות
כשרויות
משלוחים
משלוחים
נגישות
נגישות
סוג אטרקציה
סוג אטרקציה
מתאים ל
מתאים ל
נגישות
נגישות
נגישות
נגישות
רמת קושי
רמת קושי
סוג מסלול
סוג מסלול
מאפייני מסלול
מתאים ל
מתאים ל
עונה בשנה
עונה בשנה
דילוג לתוכן