שטפונות מדבר יהודה
קרדיט צילום : בית ספר שדה כפר עציון

רקע

קרדיט צילום : בית ספר שדה כפר עציון

סביב שטפונות עולות שאלות רבות למשל : היכן ניתן לראות שטפונות? האם זה מסוכן? איך נוצר שטפון? מהו בכלל שטפון?  היכן יש התראות על שטפונות? האם יש מקומות בטוחים לצפות בשטפונות ?

אחרי שנענה על שאלות אילו. נרחיב במאמר זה מהם המקומות המומלצים לראות שטפונות בבטחה.

אז מהו למעשה שטפון ?

שטפון הוא  למעשה זרימת מים חזקה הנוצרת מגשם חזק היורד בפרק זמן קצר או ממושך.

בישראל אחד האזורים בהם מתרחשים מרבית השטפונות הם באזור מדבר יהודה. הסיבה לכך היא שמעליהם נמצא קו פרשת המים.כלומר קו בו חלק מהגשמים שיורדים זורמים מזרחה למדבר יהודה וחלק מערבה.

אם נסתכל על ירושלים שהר הצופים הוא קו פרשת המים. חלק מהגשמים היורדים על הר זה זורמים לכיוון מדבר יהודה והם גורם מחולל שטפונות.

וחלק מהגשמים המים זורמים מערבה לנחל שורק המגיע בסוף אל הים.

איך נוצר שטפון ?

השטפון נוצר בעיקר בנחלי מדבר יהודה זאת בגלל הפרשי הגבהים בין רכס הרי יהודה והרי ירושלים לבין אזור מדבר יהודה שהולך ונהיה נמוך מאוד בים המלח. הפרשי גובה אלה יוצרים זרימה חזקה מאוד. אז נשאלת השאלה מדוע המים אינם מחלחלים פנימה לתוך האדמה?

ובכן התשובה לכך טמונה בכמה גורמים : הראשון : מים שזורמים מהר לא מספיקים לחלחל פנימה .ופשוט נמצאים כל הזמן בתנועה מתמדת.

השני :אדמת לס (המרכיבה למעשה עשירית מהקרקע בעולם)מכסה שטחים נרחבים של מדבר יהודה.

אדמה מסוג זה הופכת לאטומה למים. ברגע המפגש שלה עם מים. כי היא עשויה מגרגירי חרסים וחול שמתגבשים יחד.

אגב צבעם של מי השטפונות הוא חום בהיר בגלל שאדמת הלס הינה בצבע זה.

מה קובע את עוצמת השטפון?

המים שזורמים בעוצמה רבה מושפעים מזויות הזרימה ככל שהיא חדה יותר כך עוצמת הזרימה גבוהה יותר.

שנית כמות הגשם שיורדת ככל שרבה יותר כך הזרימה מהירה וחזקה יותר.

מים אילו אינם נספגים או מתנקזים פנימה בקרקע. אלא סוחפים איתם כל דבר שניקרה בדרכם :אדמה, סלעים, עצים ולא עלינו גם מכוניות ואנשים ראה אסון צפית.

שני מושגים שחייבים להכיר המרכיבים את אופן הזרימה הם:  אגן ניקוז ונגר.

אגן ניקוז הוא למעשה האזור אליו מתרכזים ומתנקזים המים שהם מקור ההזנה של השטפון.

ממנו למעשה מתמלאים היובלים והנחלים במים. נגר הוא למעשה מצב בו הקרקע ספוגה במים ואינה יכולה להכיל אותם יותר ואז נוצרת הצפה או שטפון.

שטפון מסקרן רבים בגלל יופיו ובגלל שהוא מופיע באופן נדיר מאוד במהלך השנה. הוא חזק, מהיר אבל באותה מהירות בה הוא מופיע כך הוא גם נעלם. ומשאיר אחריו גבי מים בלב המדבר הצחיח.

האם שטפון נחשב למסוכן ?

ובכן בהחלט כן , זאת מכמה סיבות :

1)השטפון מתפתח באופן מהיר מאוד ולא תמיד ניתן לחזות או לצפות את הופעתו.

2)השטפון זורע הרס ומשמיד כמעט כל דבר העומד בדרכו.

3) אין לאן לברוח – בגלל שהשטפון זורם בין קניונים בתוך ערוצי נחל. אם טיילתם בזמן שיטפון אין לכם לאן לברוח שאתם מוקפים בהרים סביבכם.

4)הזמן בו עובר השטפון מתחילתו לסופו – למעשה לא עובר זמן רב בין המועד של ירידת הגשם במקום מאוד מרוחק ובלתי נראה לבין הגעתו והופעתו בנחל.

לכאורה הנחל יבש כל השנה וברגע אחד הכביש מוצף ויכול לקחת אתכם איתו.

אחד הדברים שמרגשים ומאתגרים רודפי שטפונות וחובבי שטפונות הם מה שנקרא : "הגל הראשון" של השיטפון.

מדובר למעשה על הפעם הראשונה שמים פוגשים את נקודת התצפית אליה הגעתם.

היופי הדבר טמון בעובדה שפשוט רואים את התפתחות השיטפון ואת תנועתו הראשונית. בניגוד לשיטפונות פעילים שמגיעים ופשוט רואים כבר זרימה.

אם זאת כאשר מקפידים על כללים כגון לא להיכנס לערוצי נחל.

אלא לעמוד בצד הכביש או בנקודות תצפית גבוהות כגון גשרים או מרפסות גבוהות ייעודיות בטבע. הסיכוי שיקרה לכם משהו קלוש.

מהם המקומות המומלצים לראות שטפונות בבטחה?

אחרי שהכרנו מהו שטפון ,איך הוא נוצר. למה הוא מסוכן זה הזמן להכיר את המקומות מהם מתאפשרת הצפייה בשטפונות.

אזור מדבר יהודה

נחל חימר – רבים אינם מודעים אבל נחל חימר הוא הנחל הגדול ביותר באזור מדבר יהודה. כדי להגיע לנחל חימר עליכם להגיע לכביש  258 זהו כביש היורד דרומה מתוך כביש 31 (היורד מערד לים המלח).

לאחר נסיעה ברכב עיצרו שתראו את ערוץ הנחל הנה מפה.

אופציה נוספת לרדת למטה עד כביש 90 ולראות אותו חוצה שם את הכביש. ממש בצומת המפגש בין כביש 31 לכביש 90 ליד מושב נווה זוהר.


נחל קדרון –  אמנם אחד הנחלים עם הריחות הפחות נעימים יש לומר. אבל עדיין יש מפל חביב למדי לצפייה בתקופת שטפונות. שכדאי להביט בו מתפרץ בכוח בתוך קניון חום. הישר במורדות של הרי ירושלים  מזרחה.

כדי להגיע לנקודת התצפית על מפל קדרון בוויז :"תצפית על המפל התחתון בנחל קדרון".(המקום נמצא דרומית לקליה ולשמורת עינות  צוקים).

נחל אוג – נחל הזורם בתקופת שטפונות ממערב למזרח ומגיע עד לצפון ים המלח.

לאורכו כמה נקודות תצפית יפות מאוד. על כביש מספר 1 וכוללת אזור חנייה לצפות בנחל .

הנה הסבר מלא : נחל אוג. ישנה תצפית נוספת מאזור החנייה של תחילת המסלול של נחל אוג בצפון ים המלח להסבר על הגעה לנקודה זו היכנסו לקישור הבא : לחצו כאן.

נחל קומראן – זו אמנם גן לאומי עשיר הכולל מצוקים המיועד עם לסנפלינג וגם אתר ארכיאולוגי מעניין מאוד .

שיש שיטפונות הכניסה לשמור אסורה. אך אפשר לצפות בשטפונות סמוך לכניסה לשמורה. רואים איך המים חוצים את הוואדי וערוץ הנחל של קומראן בדרכם לים המלח. כדי להגיע לנקודה עליכם להגיע לגן לאומי קומראן הסבר כאן.

נחל ערוגות – כדי לראות את הזרימה בנחל ערוגות בעת שטפונות עליכם , להגיע לכביש הראשי. להחנות לפני הנקודה בה הנחל זורם או לעלות לגשר הסמוך . הנמצא על כביש 90 . כדי  להגיע לנקודה עליכם להגיע לכניסה של שמורת עין גדי.

נחל זוהר -זהו נחל הזורם בדרום ים המלח , עליכם לרדת בכביש סדום ,היורד מערד לכיוון בתי המלון של ים המלח. לאחר הירידה , פנו שמאלה , עד שתראו שהכביש מתחבר אל תוך ערוץ נחל זו הנקודה בה יהיה שטפון . בוויז: "קידוח זוהר 4" .

נחל חבר – אחד מהנחלים הארוכים "שלא נגמרים" במדבר יהודה. הוא מתחיל בהרי חברון ומסתיים בים המלח. בתקופת שטפונות על ערוץ הנחל ניקווים מים בתוך גבי המים הנמצאים על אפיקו. מומלץ לראותו על כביש 90 שהוא חוצה אותו בדרך לים המלח .

שטפונות במדבר יהודה

אזור הר הנגב

נחל רביבים – ישנן שתי נקודות לצפות בנחל רביבים בעת שטפון בו . הראשונה היא בצומת משאבי שדה . והשנייה היא סמוך לפארק גולדה שם גם ניתן לראות מאגר מים גדול . איך מגיעים הזינו בוויז : פארק גולדה או צומת משאבי שדה.

מפל עין מעריף – מפל יפהפה הנמצא מעל שמורת עין עבדת בחורף שיש גשמים חזקים בהר הנגב. המפל זורם במלוא העוצמה ניתן לראות את המפל ממצפור מרשים הנמצא  מעל נחל צין- זהו מפל מרשים בנגב הנופל מגובה של 60 מטרים. איך מגיעים בוויז : "En Maarif"  צריך לנסוע על כביש 40 להמשיך אחרי מדרשת שדה בוקר כ 5-6 ק"מ לערך , עברים את בית השאנטי במדבר . קצת לאחריו בצד שמאל של הכביש יש חנייה. עוצרים שם והולכים על הסימון האדום מרחק לא רב עד לתצפית ממש קרובה למפל.

נחל נקרות ונחל רמון – זוהי אחת התצפיות המיוחדות באזור הר הנגב  בתוך מכתש רמון לצפייה בנחל רמון שזורם בחוזקה בעקבות שטפונות שמגיעות מאזור הר.  אמנם למקום אין וויז אך ההסבר פשוט כל שעליכם לעשות הוא להיכנס למצפה רמון ואז לפנות שמאלה ולרדת בכביש 40 אל תוך המכתש. לאחר שירדתם את כל הפיתולים של הכביש , עיברו את המנסרה  עד שתגיעו לגשרים גדולים שמתחתיו תבחינו בערוץ נחל זהו נחל רמון אליו מתנקז נחל נקרות עיצרו בצד והביטו בו.וויז ליד המקום: גן לאומי צבעי המכתש. המקום נמצא קצת לפני.

הפקתם תועלת מהתוכן באתר שלי?

רוצים לעזור לי להמשיך לתחזק את האתר ולהעלות תכנים חדשים?

אשמח לתרומת סכום סמלי בעלות של כוס קפה, בלחיצה על הקישור הבא :  
https://ko-fi.com/gilaharoni

תבוא עליכם הברכה – גיל.

שטפונות בדרום

אזור מערב וצפון הנגב

נחל הבשור – זהו למעשה הנחל הגדול ביותר בנגב המערבי , הנחל עובר גם בפארק אשכול וזורם אל תוך אזורים מדבריים יפים וצובע את סביבתם בצבע ירוק עם צמחיית מים יפה. אחד המקומות לצפות בנחל הוא הגדר התלוי בנחל בשור. להסבר כאן.

נחל באר שבע – בחודשי החורף זורם נחל זה בשוליה הדרומיים של העיר הוא עובר מתחת לגשר הטורקי הידוע והמוכר בעיר , ניתן להגיע לנקודות שונות לצפות במהלך זרימתו הנחל מתחיל מחברון וזורם למערב.לנקודות צפייה בשטפונות לחצו כאן.

אזור הערבה ואילת

נחל תמר- נחל יפהפה עם ערוץ נחל רחב ידיים , נחל זה נמצא באזור הערבה.  הנה מיקום במפה של הנקודה בה זורם הנחל ליד צומת הערבה. בוויז :צומת הערבה.

נחל פארן – לא תאמינו אבל נחל פארקן הוא הנחל  האכזב הכי גדול במדינת ישראל. הוא משתך מסיני ועד הערבה לאורך של לא פחות מ 150 קילומטרים של ערוץ נחל. בתקופת השטפונות ניתן לצפות בו מכאן.

סמוך ליישוב פארן תראו גשר , עמדו עליו והביטו על המים גועשים וזורמים. הנה הנקודה המדוייקת בה נמצא הגשר :

נחל נטפים – זהו נחל אכזב שבימים כתיקונם (הכוונה לא חורפיים) משמש כמסלול טיול ביחד עם הר יהורם. כדי לצפות בשיטפונות בנחל נטפים עליכם להדרים הרבה ולהגיע כמעט עד אילת. הנה מפת הנקודה לצפייה במפל:

 

נחל ערבה – זהו נחל בעל רוחב ערוץ גדול מאוד המהווה את אגן הניקוז של אזור הנגב והרי אילת בעת שיטפונות הוא מתמלא בהרבה מאוד מים המציפים אותו. נחל זה נשפך לנחל צין. הנה הסבר מלא : נחל ערבה.

המרפסת של נחל צין – זוהי אולי אחת התצפיות הנפוצות והמוכרות ואהובות ע"י הרבה מטיילים וחובבי שטפונות . מדובר למעשה על תצפית לעבר נחל צין שבשטפונות ערוץ הנחל שלו מתמלא במהרבה מאוד מים וזה מחזה מרהיב. זהו חלקו התחתון והאחרון של נחל צין בגלל שנקודה זו נמוכה בהשוואה לנקודות אחרות בהן בהן זורם הנחל בעת שטפונות. המראות מרשימים. המקום נמצא לא הרחק מצומת הערבה,רדו על כביש 90 דרומה עד שתראו את הגשר . הנה מיקום במפה .

גשר ג'ינדאס בלוד

אזור המרכז

נחל שילה  – בחודשי החורף נחל זה מתמלא בכמויות עצומות של מים הוא זורם ממזרח לכיוון המערב הנמוך ומתחבר לנחל הירקון , לנחל תוואי מאוד מעניין יש כמה נקודות לראותו זורם במהלך דרכו הארוכה לאפשרויות צפייה בשטפונות בו לחצו כאן.

נחל נטוף  – אחד הנחלים הזורמים בעוצמה גבוהה מאוד באזור השפלה הוא מגיע מהמזרח מאזור השומרון ועובר מתחת לגשר ענק ורחב על כביש 444 , ניתן לעמוד על הגשר ולהנות ממפלים גדולים וחזקים בצבע חום . הורואות הגעה בקישור : לחצ/י כאן.

נחל גזר  – נחל הזורם רק בחורף , נמצא במזרחה של העיר לוד וצמוד ליישוב אחיסמך. הנחל זורם מתחת לגזר הנמצא ממש בכניסה ליישוב ,סמוך לנחל יש שלולית חורף ענקית יפהפהיה , נחל זה הינו אחד מיובליו של נחל הירקון. להסברים לחצו כאן.

נחל ענבה  -נחל שזורם רק בחורף החוצה את העיר מודיעין- מכבים רעות  בתקופת החורף הנחל זורם  ויוצר סביבו פריחות והמון ירוק בעיניים , הנחל עובר בתוך פארק ענבה וממשיך מערבה עד שהוא נשפך לנחל איילון יש כמה נקוקות לצפות בו . להסבר לחץ כאן .

נחל מודיעים – זהו נחל אשר חוצה את חבל מודיעין הוא זורם מתחת לכביש מספר 446 בין העיר מודיעין ושילת לבין היישובים :קרית ספר, לפיד, כפר אורנים וחשמונאים. הנחל מרשים ביופיו וזורם בתוך אזור מיוער עם המון רקפות להסבר : נחל מודיעים.

נחל איילון – זהו נחל המנקז לתוכו מי שטפונות של נחל גזר ונחל ענבה ניתן לראות אותו ליד גשר גינדאס משני עבריו בכניסה לאזור התעשייה של לוד . להסבר מלא איך להגיע : לחצו כאן.

לדיווח שטפונות בזמן אמת היכנסו לקישור הבא : ליחצו כאן

רוצים לקבל עדכונים  והמלצות חדשות  ממקומות שמטיילים שביקרו בהם ? 
היכנסו לקבוצת שלנו בפייסבוק "מטיילים מכייפים ומשתפים". תוכלו לשתף בעצמכם ולהתייעץ עם חברי הקבוצה.

סקרנים לדעת איפה טיילנו  לאחרונה ?
עיקבו אחרינו גם באינסטגרם ותקבלו המלצות רלוונטיות ועכשוויות :Baliletayel

בעלי עסקים בתחום התיירות – מעוניינים לפרסם אצלנו באתר ?
ולהגיע למאות אלפי גולשים – צרו עימנו קשר : לחצו פה.

רוצים המלצות שבועיות עדכניות מטיולים אחרונים? 
הצטרפו לקבוצת הוואטסאפ שלנו : לחצו כאן.

מסלולים נוספים בקרבת אזור זה :

האטרקציות המומלצות שלנו

המלצות אוכל

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

גן לאומי קומראן

מיקום במפה

מתאים ל
מתאים ל
רמת מחיר
רמת מחיר
סוגי מסלולים
סוגי מסלולים
סוג הלינה
סוג הלינה
רמת מחיר
רמת מחיר
מה כלול?
מה כלול?
נגישות
נגישות
סוג המסעדה
סוג המסעדה
רמת מחיר
רמת מחיר
כשרויות
כשרויות
משלוחים
משלוחים
נגישות
נגישות
סוג אטרקציה
סוג אטרקציה
מתאים ל
מתאים ל
נגישות
נגישות
נגישות
נגישות
רמת קושי
רמת קושי
סוג מסלול
סוג מסלול
מאפייני מסלול
מתאים ל
מתאים ל