יער יתיר. צילום: עדי פלד דרורי
יער יתיר. צילום: עדי פלד דרורי

רקע

מקטע מספר 29 של שביל ישראל לוקח אותנו ממיתר דרך יער יתיר היפהפה אל הר עמשא ובו יישוב הר עמשא, רגע לפני תחילת המדבר.

תיאור המסלול:

אורך המקטע כ-21 ק"מ, זמן ההליכה הכולל 7-8 שעות. מצפון לדרום רוב היום במגמת עלייה מתונה.

המקטע מתחיל על יד היישוב מיתר. ניתן להשאיר רכב באחד מהחניונים באזור, ללון במיתר או לישון בשטח במצפה נועם שעל השביל מעט אחרי תחילת המקטע. זהו מקטע נגיש במיוחד, שכן גם במיתר וגם בנקודת הסיום בהר עמשא יש קווי אוטובוס. מומלץ לבדוק את קווי האוטובוסים מעמשא מראש, מכיוון שהתדירות נמוכה.
לבאים ברכב: המסלול מתחיל מיד אחרי גשר דבמבם. ניתן להתחיל את המסלול גם מאחד משני החניונים שמעט אחריו – חניון הפרוזופיס וחניון המאגורה. בשניהם נמצאים ברזי מים. לבאים בשני רכבים מומלץ להשאיר את הרכב השני ביישוב הר עמשא.

התחלה

נתחיל את היום בתוך יער מיתר, ונלך במגמת עלייה קלה על סימון כחול שילווה אותנו לאורך היום, עד לפיצול שבילים בין שביל ישראל לסימון השביל הכחול. נפנה עם שביל ישראל ונמשיך בירידה קלה עד ליציאה מיער מיתר – ניתן לראות שלט עם הסבר על היער (כמו בכניסה אליו במקטע הקודם). נמשיך ללכת ישר עם שביל ישראל, נעלה גבעה קטנה ונגיע לפיצול שבילים נוסף בין שביל ישראל לסימון שביל כחול. נמשיך עם שביל ישראל עד שנגיע לדרך עפר ומעברה בור מים פתוח ושרידים עתיקים. זוהי חורבת סירה, שרידים מיישוב עתיק מתקופת הברזל ועד ימי הביניים, שווה לעצור ולהסתכל.

גבעות יתיר. צילום: עדי פלד דרורי

מחורבת סירה נרד עם השביל ונחצה את נחל אשתמוע, ואחריו נעלה עד ראש הר חירן. זוהי נקודת תצפית יפהפייה בין יערות מיתר ויתיר בגובה כמעט 600 מטרים מעל פני הים, ונוכל לזהות אותה מרחוק לפי האנטנה הלבנה שנמצאת מימין לפסגה. ניתן לראות בה את החיבור הייחודי בין שפלת יהודה למדבר יהודה: מצפון הירוק של שפלת הרי ירושלים ומדרום תחילתו של המדבר.

מהר חירן נמשיך עם שביל ישראל על גבול יער חירן, שלוחה של יער יתיר. מצד אחד יער, ומהצד השני גבעות חשופות שמתחילות להזכיר מדבריות. כעבור כמה קילומטרים נצא מאזור שמורת הר חירן וניכנס אל יער יתיר, היער הנטוע הגדול בישראל.

יער יתיר

יער יתיר ניטע בשנות השישים על ידי הקרן הקיימת לישראל, וכיום שטחו הוא כ-40,000 דונם. הוא כולל כמיליון עצים מסוגים שונים, רובם מחטים. היער נטוע באזור גבוה יחסית, ולכן כמות המשקעים בו גדולה ביחס לאזור המדבר בו הוא נטוע. זהו השטח הירוק הגדול האחרון בשביל להולכים דרומה. בחלק זה של השביל יש לשים לב לסימונים על מנת שלא ללכת לאיבוד בתוך היער, במיוחד לאחר שעוברים את בית היערן בהמשך.

הפקתם תועלת מהתוכן באתר שלי?

רוצים לעזור לי להמשיך לתחזק את האתר ולהעלות תכנים חדשים?

אשמח לתרומת סכום סמלי בעלות של כוס קפה, בלחיצה על הקישור הבא :  
https://ko-fi.com/gilaharoni

תבוא עליכם הברכה – גיל.

צילום: קאטי איגן

בתוך יער יתיר השביל מתחבר למרחק קצר עם כביש ואחריו חותך שמאלה. לאחר הירידה מהכביש ניתן לראות מצפון (צד שמאל) את חורבת יתיר. חורבת יתיר מורכבת משרידים של העיר המקראית יתיר, הנזכרת במקרא בספר יהושע כעיר מקלט של לוויים. במקום נמצאו שרידי מבנים, קשתות, בארות, מערות ואף פסיפסים. להולכים להתבונן בעתיקות, יש לשים לב להיזהר מבורות.

אחרי חורבת יתיר נתחבר עם שביל ישראל אל סימון שבילים כחול החותך בחדות ימינה. נעבור כמה מקומות ישיבה ופיצול שבילים שחור בו נמשיך עם שביל ישראל והסימון הכחול. כעבור כשני קילומטרים נתפצל מסימון השביל הכחול ונמשיך עם שביל ישראל ימינה. נעבור על יד לוחות אבן גדולים ובהם שמות תורמי קק"ל (מקום נחמד לעצירה קצרה והתבוננות בעליה עד כה), ולאחר מכן נעלה אל בית היערן.

בית היערן

בית היערן ניצב בנקודה הגבוהה באזור, כ-690 מטרים מעל גובה פני הים. הוא נבנה בשנות השישים כשניטע יער יתיר כבסיס עבודה לאנשי קק"ל, וכיום משמש כנקודת תצפית לזיהוי מוקדם של שריפות וכבסיס תיירותי. יש לשים לב שבעבר המקום הציע לינה לשביליסטים אך אפשרות זו אינה קיימת עוד, נכון לכתיבת קטע זה. לא מומלץ לסיים את המקטע בנקודה זו ולישון בשטח מפאת הגובה והרוחות. כן ניתן לעצור למנוחה ולבקש למלא מים.

צילום: צחי ורון
מפת המסלול:

אחרי שנעבור את בית היערן נמשיך עם השביל ונחצה את כביש 316. ממנו נמשיך ונרד אל נחל ענים, ואחריו נמשיך עם שביל ישראל עד ליישוב הר עמשא. בדרך נעבור מימין למאגר המים הגדול, מאגר יתיר. בתוואי שביל ישראל הנוכחי לא ניתן לראותו, אך המעוניינים לעבור דרכו יוכלו לפנות שמאלה בשבילי עפר אחרי חציית נחל ענים ולהתחבר לתוואי שביל ישראל ישן יותר העובר קרוב למאגר ומגיע גם הוא לעמשא.

סיום המקטע

המקטע מסתיים ביישוב הר עמשא, רגע לפני הירידה לערד ותחילת המדבר. שווה לסיים את המקטע לקראת השקיעה ולצפות בה שם. הר עמשא הוא מושב שיתופי חקלאי, מקום יפה ונעים המונה פחות משישים משפחות בסך הכל. אין בו מכולת אך ניתן כמובן למלא מים, וגם לתאם לינה בבקתת שביליסטים הקיימת ביישוב (אין צורך להתקשר מראש אלא רק כשמגיעים, מדובר באוהל גדול עם מזרונים רבים). לעיתים השער בכניסה ליישוב סגור וצריך להתקשר ולבקש את קוד הכניסה.
לתאום לינה בבקתה ו/או לפתיחת השער ביישוב – דהדה 050-7581481

לינה באזור מיתר: ניתן לישון בשטח במצפה נועם הכולל ברז מים, או אצל מלאכים רבים ביישוב מיתר.
בית חב"ד במיתר: שניאור 0545391770

רוצים לקבל עדכונים  והמלצות חדשות  ממקומות שמטיילים שביקרו בהם ? 
היכנסו לקבוצת שלנו בפייסבוק "מטיילים מכייפים ומשתפים". תוכלו לשתף בעצמכם ולהתייעץ עם חברי הקבוצה.

סקרנים לדעת איפה טיילנו  לאחרונה ?
עיקבו אחרינו גם באינסטגרם ותקבלו המלצות רלוונטיות ועכשוויות :Baliletayel

בעלי עסקים בתחום התיירות – מעוניינים לפרסם אצלנו באתר ?
ולהגיע למאות אלפי גולשים – צרו עימנו קשר : לחצו פה.

רוצים המלצות שבועיות עדכניות מטיולים אחרונים? 
הצטרפו לקבוצת הוואטסאפ שלנו : לחצו כאן.

מסלולים נוספים בקרבת אזור זה :

האטרקציות המומלצות שלנו

המלצות אוכל

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

מיתר

מיקום במפה

מתאים ל
מתאים ל
רמת מחיר
רמת מחיר
סוגי מסלולים
סוגי מסלולים
סוג הלינה
סוג הלינה
רמת מחיר
רמת מחיר
מה כלול?
מה כלול?
נגישות
נגישות
סוג המסעדה
סוג המסעדה
רמת מחיר
רמת מחיר
כשרויות
כשרויות
משלוחים
משלוחים
נגישות
נגישות
סוג אטרקציה
סוג אטרקציה
מתאים ל
מתאים ל
נגישות
נגישות
נגישות
נגישות
רמת קושי
רמת קושי
סוג מסלול
סוג מסלול
מאפייני מסלול
מתאים ל
מתאים ל
עונה בשנה
עונה בשנה
דילוג לתוכן