יש מסלולים בארץ כשהם עוברים שדרוג. התחושה בטיול היא של מקום אחר לגמרי. כזה הוא שביל הקיסר החדש והמדרגות הרומיות.
מדובר על מסלול יפהפה שהוכשר לאחרונה ע"י קק"ל . המסלול נמצא ממול לחורבת חנות. ובהר חנות – נסיעה קצרה של כ -800 מטרים, בדרך הר היערן, בכביש צר או הליכה לאורכו (מסומן בצבע ירוק) . תביא אתכם לתחילתו של המסלול החדש – מסלול שסומן בצבע שחור עם שילוט עץ חדש וברור.
המסלול באופיו הוא קווי אך יש כמה וריאציות מעניינות לעשותו כפי שאפרט בהמשך.
למה נקרא המסלול "שביל הקיסר" ?
ראשית בואו נכיר ונבין מהיכן קיבל המסלול את שמו "שביל הקיסר" . שביל זה יורד מתוך נקודה גבוהה של כ 600 מטר – שימו לב לנוף היפה סביב של רכס הרי ירושלים היוצר רצף ירוק יפהפה. שביל זה עובר בדרך עתיקה שנקראה "הדרך הרומית" – דרך שעברה מבית גוברין לירושלים.
ארכיאולוגים שחקרו את המקום גילו אבן מיל שעליה חרוט שמו של הקיסר הרומי אנדריאנוס. הם סבורים כי הקיסר אף ביקר בארץ בשנת 130 לספירה לערך. ואף עשה שימוש בדרך זו שעלתה לירושלים.
תוואי המסלול עובר בחלקו על סלעי גיר נוקשים המכסים את אימא אדמה. בצבע אפור בהיר כמו כן, לאורכו ניתן למצוא שרידים של פעילות חקלאית כגון : מתקן בורג להפקת שמן זית, גתות חצובות באבן , בורות מים, ספלולים ואף עמודי אבן.
שביל הקיסר עובר במרביתו בדרך חשופה לשמש אך ישנם קטעים מוצלים לגמרי. חלקו עובר בתוך יער מעורב בצמחיית חורש טבעי. בדמות שיחים ועצים. בתקופת האביב והחורף ניתן לפגוש פריחה צבעונית ומרשימה. כגון : דם המכבים ,פשתה שעירה ועוד.
אורכו של המסלול המסומן בצבע שחור מראש ההר עד לבסיסו הוא כ – 2 קילומטרים.
המדרגות הרומיות
במהלכו או בסופו של שביל הקיסר , יש אפשרות לפנות עם הסימון האדום למדרגות הרומיות.
אילו הן מדרגות חצובות בסלע העוברות בשולי המסלול – ממש סמוך לכביש 375. ניתן לראות שרידים של מדרגות המטפסות באופן מפותל במעלה ההר. בגלל שמבחינה טופוגרפית מדובר על תוואי של דרך מורכב העובר גם בפיתול וגם בגובה. נבנו המדרגות הללו כדי להתגבר על מכשול זה. שהקשה על מעברם של אנשים מבית גוברין לירושלים. זו הסברה לפחות..
בסוף המסלול הקווי בחלק התחתון יש חניון בו ניתן להשאיר את הרכב המאסף.
בית הבד בסוף שביל הקיסר
בחלק התחתון של המסלול ,תפגשו במתקן חקלאי קדום שהיה חלק מבית בד קדום. כך גם מכונה נקודה זו במסלול זה.
מטרתו של בית הבד הזה הייתה לסחוט באופן סופי. את הזיתים המרוסקים, שהובאו לכאן אחרי שעברו תהליך ריסוק ראשוני. הזיתים הללו הונחו בתוך סלי קש. הוכנסו בתוך מתקן הבורג שלפניכם. אשר בנוי משילוב של רכיבי עץ ורכיבי אבן. במתקן זה למעשה הופק המוצר הסופי מהזיתים המרוסקים – שמן זית.
החיבור בין שביל הקיסר החדש והמדרגות הרומיות. מייצר פאזל המורכב מארכיאולוגיה והיסטוריה לצד טבע חי ופועם.