פארק המכתש(המחצבה)

רקע

פארק המכתש בעיר באר שבע נפתח רק לפני כ 3 חודשים וכבר הפך לאטרקציה בקרב תושבי באר שבע.

והאמת , ניתן להבין למה. מדובר על פארק יפהפה שהוקם בתוך שטח של מחצבה ישנה שהייתה מוזנחת שנים על גבי שנים. בתוך הפארק הוכשרו שבילי הליכה מונגשים ,גן שעשועים ,פינות תבלינים ,דקלים.

שילוט רב עם הסברים על ציפורים ,בעלי חיים ,צמחים, היסטוריה של המחצבה, תהליכים גיאולוגים ועוד. בנוסף בתוך שטח הפארק נבנתה בריכה אקולוגית יפהפיה המוסיפה ממד של חיים לפארק .

פארק זה הוקם בתוך שטח של מחצבה שכבר אינה פעילה, בשיא פריחתה הפיקו מן המחצבה שפעלה פה כ -100,000 מטרים מעוקבים של אבני בנייה לתעשייה של בניית מבנים.

אוך המחצבה היה 220 מטרים לערך ורוחבה כ 180 מטרים. עומקה הוא כ- 10 מטרים.

בחלקה הדרומי של המחצבה הופקו אבנים מתוך המחצבה במכרה שנחפר מתחת לפני האדמה.

בגלל המודרניזציה והאצת שיטות הבנייה שהפכו ברבות השנים למתקדמות יותר. ננטשה המחצבה והפכה למקום נטוש ומוזנח בלב איזור מגורים במשך שנים רבות. לפני כשנתיים ביוזמתה של עיריית באר שבע ובסיוע קרנות לשיקום מחצבות.

פני המחצבה שוקמו ושופצו והיא הפכה, לאחר כשנתיים של עבודה, לפארק עירוני יפהפה. פארק המכתש , המכונה גם "פארק המחצבה" נמצא מתחת לפני הכביש והרחובות. הוא מגודר ומעליו יש מדשאות עם סכככות מוצלות, כיסאות נוח וגם שולחנות פינג פונג.

פארק המחצבה(המכתש)

הפארק מחולק למספר איזורים החלק הראשון הנמצא בנקודה גבוהה יחסית הוא פארק שעשועים שבכניסה לפארק יש ללכת ימינה ולהגיע אליו. חלקו השמאלי כולל מספר רבדים ושכבות מהמחצבה.

אם תרדו למטה ותקיפו את הפארק מימין לשמאל בחלק התחתון תראו חלקים ושכבות סלע מהן נחצבו שתי סוגי אבן בחלק התחתון של המחצבה הופקה "אבן המושל" ואילו בחלקה העליון "אבן התחנה".

אבן המושל נקראה כך משום שהיא שימשה לבניית הארמון העותמני בבאר שבע הנקרא "בית הסראייה". וכן לבניית בתי מגורים נוספים ברחבי העיר. אבן זו הייתה בעלת גוון לבן אילו הם גרגירי סלע גיר שהתגבשו לסלע.

ארמון זה הוקם בשנת 1901 שבאר שבע הייתה תחת שלטון טורקי. מעבר לבניית הארמון נבנו גם מסגדים ובתי חולים.

"אבן התחנה" נחשבה לחזקה יותר והתפוררה פחות בעת השימוש בה . ייעודה יותר לבניית מבנים ציבוריים כגון :תחנת הרכבת הטורקית של באר שבע. גוון האבן הוא חום.

סמוך לקירות אילו יש שילוט עם הסבר וכמה צמחי מדבר כגון : דקלים , שיח אברהם , עצי דומים ועוד.

הפקתם תועלת מהתוכן באתר שלי?
רוצים לעזור לי להמשיך לתחזק את האתר ולהעלות תכנים חדשים?
אשמח לתרומת סכום סמלי בעלות של כוס קפה, בלחיצה על הקישור הבא :
תבוא עליכם הברכה – גיל.
הדקלים בפארק המכתש

ניתן להבחין שבתוך הסלע ישנם סדקים, בתוכם  הצטבר אבק רב שמאפיין עד היום את אזור באר שבע. אבק זה התקשה מאוד בתוך הסדקים בגלל רוחות וגשמים שהידקו אותו בתוכם. כך שהוא הפך במהלך השנים לאדמת לס. החוצבים שעבדו במחצבה ניצלו עובדה זו כדי להפריד ולפרק את הקשר בין סלעי ענק וכך לעשות בהם שימוש.

אם נמשיך עם השביל ישר ולמטה , לחלק הכי נמוך במחצבה נראה סלעי ענק לצד הקיר בצבע חום ובינהם סדק גדול. זהו קיר המכרה של המחצבה שקרס אל תוך שטח המחצבה. ניתן לראות רישומים בקיר המחצבה של אחד החוצבים.

אם תמשיכו מפה ישר ושמאלה , אתם תעלו חזרה ותעקפו את שטח הפארק בתנועה ספירלית. תגלו בריכת מים יפהפיה עם דגי זהב ופרחי מים. זוהי בריכה מיוחדת – "בריכה אקולוגית". בריכה מסוג זה מכונה כך מאחר שאין צורך בהתערבות האדם לקיומה יש בה סימביוזה בין מתגוררי הבריכה צמחים ובעלי חיים ובאמצעות קשר הדדי הם שומרים על ניקיונה ללא צורך במשאבות סינון.

למשל הצמחים שבבריכה מספקים צל ומסתור , חמצן וסינון המים. ואילו הם הדגים מספקים תזונה לצמחים באמצעות הפרשותיהם. הדגים ניזונים מביצי צפרדעים ,חרקים ואצות הנמצאים במים.

אז תשאלו איך זה קורה באקווריום בבית צואת הדגים מצטברת והופכת לעכורה , ומלוכלכת ?.

הסוד לכך שהבריכה כל כך צלולה ונקייה הם מיקרואורגניזמים מיוחדים, שהוכנסו לתוך המים. אשר מפרקים זיהומים רבים שיש במים. וכך למעשה מטהרים אותם ומשאירים אותם נקיים וצלולים. נפלאות הביולוגיה…

פארק המכתש -באר שבע

מכאן לכו ועלו מעלה ופנו ימינה במדרגות המובילות לחלקה המזרחי צפוני של המחצבה. מימינכם שדרת שיחי מדבר  מרשימה, היורדת עד לקצה התחתון שם תראו שרידים של חציבות בסלע.

מפה עשו את דרככם חזרה למעלה ליציאה מן הפארק.

לסיכום

פארק המחצבה(המכתש) הוא סוג של ריאה ירוקה קטן, בחלקה צפון מזרחי של באר שבע בין שכונות ד' ושכונה ו'. בפארק שוכנות ציפורים רבות כגון : בולבול, חכלילית הסלעים,סבכי שחור כיפה,שרקרק מצוי, ירגזי מצוי,פשוש ובז מצוי.

וכן בעלי חיים נוספים כגון :שבלול,קיפוד מצוי, חרדון מצוי.

משך ההליכה בפארק יכול לנוע בין שעה לשעתיים תלוי כמה עוצרים בכל פינה והאם הולכים גם לפארק המתקנים.

איך מגיעים ?

בוויז :שמעון בר גיורא 43 באר שבע. חונים בחנייה ללא תשלום הולכים לאורך הגדר ימינה ואז בסופה פונים שמאלה , מימינכם תראו כיסאות נוח מוצלים ומדשאות המשיכו ללכת עוד קצת ומשמאלכם תראו גם שער גדול כניסה לפארק.

קישור לוויז :https://waze.com/ul/hsv89zdtje

רוצים לקבל עדכונים  והמלצות חדשות  ממקומות שמטיילים שביקרו בהם 
היכנסו לקבוצת שלנו בפייסבוק "מטיילים מכייפים ומשתפים". תוכלו לשתף בעצמכם ולהתייעץ עם חברי הקבוצה.

סקרנים לדעת איפה טיילנו  לאחרונה ?
עיקבו אחרינו גם באינסטגרם ותקבלו המלצות רלוונטיות ועכשוויות :Baliletayel

 רוצים המלצות שבועיות עדכניות מטיולים אחרונים?  הצטרפו לערוץ הוואטסאפ החדש שלנו :לחצו כאן

מסלולים נוספים באיזור

בריכת השכשוך בעינות צוקים

שמורת הטבע עינות צוקים – עין פשחה

שמורת הטבע עינות צוקים הינה שמורת טבע הנמצאת בחלקו הצפוני של ים המלח. היא משתרעת לאורך של כ 7 ק"מ. לשמורה שם נוסף הנקרא "עין פשחה" שזה בתרגום מערבית המעין הסדוק. זאת מאחר שמעיינות אלה פרצו מהבקע הגדול של ים

קרא עוד »
נחל חצץ -פריחת הנרקיסים

פריחת הנרקיסים בנחל חצץ

נחל חצץ – הוא נחל באזור מצוק הצינים והמכתשים בנגב הזוכה לפריחת נרקיסים יפה. היוצרים עיטורי פריחה בחודשי החורף. הנרקיסים בנחל חצץ פורחים בין החודשים דצמבר ועד חודש פברואר. בצבעי לבן צהוב על גבי גבעולים ארוכים.המראה הצבעוני המיוחד שכל כך

קרא עוד »
פריחת חלמוניות - היכן ניתן לראות

היכן ניתן לראות חלמוניות

המדריך המלא : היכן ניתן לראות חלמוניות .בכל הארץ מאזור צפון ועד אזור הדרום . לפני שנצלול לרשימת המקומות בהם תוכלו לראות חלמוניות בואו נכיר את הפרח היפהפה הזה. החלמונית קיבלה את שמה בגלל פריחתה הצהובה המזכירה את צבעו של

קרא עוד »
קירות מערת ניצנה

מערת ניצנה – פסל נתיב השלום של דני קרוואן

ישראל התברכה בלא מעט מערות. באזור הדרום ישנן מערות מיוחדות החצובות בסלע גיר ובסלעי קירטון רכים. צבען הלבן והבוהק מעיר ומחייה את הנגב השומם החום והרדום. אחת מן המערות הללו היא מערת ניצנה. מערה הנמצאת בדיוק על הדרך לחמוקי ניצנה

קרא עוד »

האטרקציות המומלצות שלנו

המלצות אוכל

תגובה אחת

  1. אל מדריכת הסיור להכרת צמחי הפארק ביום ד 28.2.04
    מחכה לסיכום. היכן לחפש אותו?

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

שמעון בר גיורא 43 באר שבע

מיקום במפה

מתאים ל
מתאים ל
רמת מחיר
רמת מחיר
סוגי מסלולים
סוגי מסלולים
סוג הלינה
סוג הלינה
רמת מחיר
רמת מחיר
מה כלול?
מה כלול?
נגישות
נגישות
סוג המסעדה
סוג המסעדה
רמת מחיר
רמת מחיר
כשרויות
כשרויות
משלוחים
משלוחים
נגישות
נגישות
סוג אטרקציה
סוג אטרקציה
מתאים ל
מתאים ל
נגישות