עין עקב הוא מעיין יפהפה בעומק של כ – 8 מטרים. בימי הקיץ והסתיו המים שבו צוננים ומהווים מזור ורענון מהחום הרב למטיבי השחיה.
ניתן לשלב מסלול הליכה עם נוף מדברי עוצר נשימה. ברקע נשרים שחותכים את השמיים. ועליתם נחים להפוגה קצרה בקנים שלהם על המדפים של המצוקים הגבוהים והממרשימים המקיפים את בריכת המעיין.
מיקומו בליבה של בקעת צין הוא מחזה נפלא. המשלב :מים חיים, צמחייה ונוף מדברי משובח.
המים הממלאים את הבריכה נופלים ממפל גבוה שעל קירותיו צמחייה ירוקה עשירה כגון :שערות שלומית ושרכים נוספים.
מדי פעם מגיעים יעלים לראש המפל ושותים בשקיקה מי מעיין נקיים וקרירים.
עין עקב הוא אחד המעיינות היחידים בנגב הנובע בעוצמה חזקה לאורך כל השנה. הנובע מתוך מפל מגובה 10 מטרים ונשפך הישר אל תוך בריכה אובלית – עגולה ועמוקה.
מקורותיו הם שני מעיינות הנובעים על ערוצו של נחל עקב. עין עקב תחתון ועין עקב עליון. הנמצאים באזור רמת עבדת, ליד מדרשת בן-גוריון- נחל צין- ועין עבדת. מקור השם מערבית – עין אֻם כַּעְבּ (מעיין העקב) .
אבן צור שחורה ומיוחדת הבולטת ליד עין עקב, היא הסיבה לכך שהמעיין קיבל שם זה.
זהו תענוג יוצא דופן , להיכנס אל הבריכה הגדולה והמרשימה אשר דומה ללוע ענקית המגיחה מתוך קיר המפל, אשר זרזיפי מים מטפטפים כל העת מהצמחייה שעליו.
משטחי גיר ענקיים מחפים על אזור עין עקב, ניתן לשבת עליהם בניחותא ולהביט במים(זהירות לא להחליק), מוזר ותמוה לראות מעיין כל כך מרשים עם כמות נכבדת של מים בלב המדבר הצחיח והיבש , לצד הבריכה צמחים שאוהבים מים כגון : שערות שולמית.
אז איך קורה הפלא הזה?
מי מעיין עקב עליון זורמים מתוך נביעה הנמצאת רחוק יותר מהבריכה. והם ממלאים וזורמים בנחל עקב אל תוך בריכה קטנה יותר וגבוהה מזו המתוארת כאן.
בנקודה נוספת במורד נחל עקב נובע המעיין השני המזין את הנחל זהו עין עקב תחתון. סמיכות מעיין זה לראש המפל. שממנו צומחים וזורמים המים הישר אל שטח הבריכה.
2 המעיינות שצוינו לעיל – הם אילו שמבטיחים את זרימתם הבלתי פוסקת -כל ימי השנה.. ממלאים בהתמדה בריכה עמוקה מאוד במים. המביאה בעקבותיה אלפי מטיילים מדי שנה להתרחץ ולהנות מהיופי.
בחודשי החורף והאביב לאחר הגשמים, שפיעת המעיין גבוהה יותר וכך גם עוצמת המפל.