נחל חרוד עובר דרך מעניינת מקו פרשת המים למרגלות גבעת המורה ועד לעמק בית שאן משם הישר לנהר הירדן. 32 קילומטרים סה"כ . ממש מעבר לכביש היכן שנמצא פארק בית שאן – שבקצהו נמצא גשר הקנטרה הידוע.
נמצא מסלול טיול יפהפה הנקרא "שביל בין הגשרים" הנמצא בתחומי גן לאומי בית שאן. ממש מתחת לכביש מדובר על שביל העובר על חמוקיו של נחל חרוד , ממש בתחילת המסלול יש גשר נוסף דומה לזה בקנטרה. בתקופות השטפונות שיש זרימה חזקה ניתן לראות את נחל חרוד עובר מצד מערב לצד מזרח. הוא פשוט עובר מתחת לכביש דרך גשרים עתיקים.
ממשיך בנפילה דרך סדרת מפלים הישר ועמוק לתוך עמק צר היורד למטה. ניתן לטייל בשבילים לאורך ערוץ הנחל המתפתל ולהתרשם מהעתיקות שנמצאו פה באזור.
מה יש לראות במסלול של שביל בין הגשרים
הגשר הקדום
זהו גשר תורכי שנבנה על שרידיו של גשר רומי שקדם לו . גשר הבזלת העות'מאני, הנטוי כאן על נחל חרוד משנת 1877, בנוי על יסודות גשר רומי. הדרך הרומית נמשכה מהגשר אל השער. שרידי הדרך, בדמות אריחי בזלת, צמודים לצדו המזרחי של הגשר.
הגשר שנמצא מימין לכניסה לשמורה ולמטה בו למעשה עובר נחל חרוד.
עובר מתחת לכביש 7078 שמעבר לו נמצא פארק בית שאן ובהמשכו גשר הקנטרה.
הגשר הזה שלפניכם היה למעשה הכניסה ל"שער קיסריה" – הכינוי לשער הצפוני-מערבי של בית שאן הרומית (שנקראה בזמנו – סקיתופוליס).שער זה קרוי על שם הדרך שיצאה ממנו לכיוון מגידו (לגיו) והעיר הרומית קיסריה. השער, ששרידיו נמצאים כ-70 מ' מזרחה מכאן, ניצב בשעתו חופשי ולא בתוך חומה. מהשער יצא רחוב עמודים שהוביל למרכז העיר.
אמת המים וטחנת הקמח
לאורך נחל חרוד נמצאו שרידים כ-30 טחנות קמח שהונעו בכוח המים שזרמו אליהם מהנחל. "טחנת התאומים" היא טחנת קמח שכונתה כך בשל שתי ארובות מים זהות לחלוטין בצורתן ומידותיהן ונמצאות במרכזה. גלגל התנופה שהיה מתחת לארובות המים הניע את אבן הריחיים וכך נטחנו גרגרי החיטה בין אבן הרכב לאבן השכב.
המים זרמו בנחל, מתחתית מפל בגובה של כ-70 מטר. לתוך אמת מים ראשית מהתקופה . הביזנטית וממנה בתעלת משנה ל"טחנת התאומים" שנבנתה בתקופה העברסית. בהמשך הוליכה אמת המים הראשית את המים באמצעות אמת מים מישנית לטחנת הקשת מזרחה לה (מתחת לאמת המים המישנית עובר שביל הנחל הנוכחי).
כאמור טחנות קמח "התאומות" הקרויות גם טחנת גשר . הן אותן 30 טחנות קמח הממוקמות בנחל חרוד. המונעות על ידי מימיו של הנחל הזורם שלפניכם. טחנות אילו נקראות על שם שני משפכי מים זהים שבמרכזם ביניהם.
הגלגל התאום, הנמצא מתחת למשפכי המים, הניע את אבן הריחיים ובכך טחן את החיטה בין האבנים המסתובבות והמקובעות. המים זרמו לאורך הנחל הישר לתוך אמת מים מרכזית מתקופת הביזנטית. ולאחר מכן לאורך ערוץ מינורי אל "טחנות הקמח התאומים".
בהמשך הוליכה אמת המים הראשית את המים באמצעות אמת מים משנית. לטחנת הקשת מזרחה לה.מתחת לאמת המים המשנית עובר נחל חרוד .
אזור זה היה פורה מאוד והחלה בו התיישבות לפני אלפי שנים.