צילום:בומי אהרון
הקיץ לא מותיר אפשרויות טיול רבות , לאור מזג האוויר החם.אך ישנם כמה אלטרנטיבות לא רעות בכלל.
אחת מהן היא יער ביריה, זהו אחד היערות הגדולים והמרשימים בישראל. באזור הגליל העליון. גדולו של היער כ-20,000 דונם, הוא נמצא בין הערים צפת וחצור הגלילית.
יער ביריה נקרא על שם היישוב ההיסטורי ביריה, שנמצא במרכזו.
מה יש ביער ביריה?
היער מציע מגוון רחב של מסלולי הליכה, אתרי פיקניק, תצפיות נוף, מעיינות ומבנים היסטוריים. בין האתרים המרכזיים שנמצאים ביער: מצודת ביריה, בית הכנסת העתיק בנבוריה, כבשני סיד, מעיינות רבים כגון : עין גבר, עין נבוריה, עין יבנית, עין מרגנית, עין מקלד. וחניונים כגון : חניון עין זיתים וחניון מצודת ביריה.
מצודת ביריה, שהוקמה בתקופת המנדט הבריטי, היא אתר מרכזי ביער, והיא משמשת כנקודת יציאה למסלולים רבים. היער גם משמש כאזור שמורת טבע, ויש בו מינים רבים של צמחים ובעלי חיים.
היער מהווה מוקד טיולים פופולרי, במיוחד בחודשי האביב והקיץ, כאשר מזג האוויר נעים והצמחייה בשיאה.
יער ביריה המכונה גם יער מירון בפי המקומיים. הוא הלכה למעשה היער הנטוע הגדול ביותר באזור הגליל. גבולותיו גדולים ועוברים כחוט השני בין צומת מירון לחצור הגלילית. קק"ל סללה כאן דרך נוף מרהיבה אשר חוצה את פני היער לאורך.
אזור הגליל המערבי משופע בנופים משכרים ושיפולי הרים מעוטרים באלפי עצים שנותנים למטייל זוית ראיה מיוחדת על איזור הגליל בפרט ועל אזור הצפון בפרט.אחד המסלולים המרתקים והמהנים הוא דרך נוף יער ביריה מסלול רכוב – במהלכו תתוודעו לשרידיו של בית הכנסת העתיק נבוריה שנבנה לפני כ- 1500 שנים.
בית הכנסת נבוריה
שרידיו של בית הכנסת נבוריה נמצאים מעל נחל דלתון ובחלקו הצפוני של יער ביריה. מיקומו בגליל לצידה של צפת הוא יסוד להקמת תשתית יהודית בגליל. הממצאים הארכיאולוגיים המעניינים שהתגלו כאן עוד בשנת 1905. מצביעים על יישוב יהודי אשר שישגש כאן מתקופת בית שני ועד לחורבנו של בית הכנסת היפה הזה בשנת 700 לספירה ע"י המוסלמים.
הכניסה לבית הכנסת נבוריה מרשימה בפני עצמה. ששת עמודי האבן של בית הכנסת. ששרידיהם נותרו עד עצם היום הזה. הכתובות העתיקות שהתגלו כאן שופכים אור על עת בניית בית הכנסת – 500 שנים לאחר חורבן בית שני.
בנבוריה התגלו גם שרידים של בית בד עתיק. העמודים שתמכו במבנה בית הכנסת נותנים למקום נופך דתי בעל ערך ארכיאולוגי רב.
במקום נחצבו בסלע הקירטון בריכות אשר שימשו לאגירת המים. בית כנסת נבוריה זכה גם לשם "חירבת נרבתין". בבית הכנסת נמצאו אבנים מעוטרות עם תבליטים וכתובות מיוחדות. עם ציון שמם של תנאים, אמוראים ורבנים. כגון : רב חיים ויטאל, יעקב תושב נבוריה, יונתן בן הרכינס , אלעזר המודעי ועוד. גודלו של בית הכנסת הוא כ 16 מטרים על 12 מטרים והוא נחשב לבית כנסת קטן יחסית.
שרידי בית הכנסת שנמצאו ביער ביריה כוללים שדרת עמודים מרשימה, בתוך בית הכנסת היה ארון הקודש – במקון יש איור המשחזר את מראה ארון הקודש.
השיחזור מבוסס על סמך בית הכנסת העתיק שנמצא באום אל קנטיר ברמת הגולן. חלקו הפנימי של ארון הקודש כולל עיטורי צלחות זהב, נר ועוד.בחלק העליון של הארון נמצאה אבן הגמלון אשר התגלתה כאן בעיר הקדומה נבוריה.
הוא ניזוק באופן קשה ולכן שרידיו קבורים מיראת קודש מתחת לאדמה כאן.אבן הגמלון שימשה כאמצעי קישוט ודקורציה בבית הכנסת ושמו עליה דמויות כגון :אריות ומוטיבים נוספים מעולם היהדות.
כמו כן נמצאו שרידים לפעילות חקלאית כגון : בית בד להפקת שמן זית. שמן זה יוצא לעיר צור בצפון ומשם לביזנטיון.
עין נבוריה
לא הרחק מבית הכנסת נמצא עין נבוריה. זהו מעיין עתיק הנובע כל השנה. אם זאת בחודשי הקיץ פחות יפה הוא עם ירוקת וצפרדעים. בחורף הוא יפה הרבה יותר ותמצאו בו גם סלמנדרות ושאר דו חיים. מתפללי המקום נהגו לשתות ממנו ולכבס את בגדיהם.