מצפור ויקר הוא מצפור מדהים על שקנאים שמשייטים בכיף במאגר מים גדול ורחב. הנקרא "מאגר משמר השרון".
אם אתם חובבי צפרות , זהו טיול חובה עבורכם כי במהותו הוא כולל תצפית על בעלי כנף. חברת היערות הלאומית קק"ל הקימה פרגולה מרשימה הצופה על המאגר. ומאפשרת להעיף מבט ממושך או חפוז (תלוי בכם) על מאות בעלי כנף המגיעים למאגר בכדי לנוח במסע שלהם.
אמנם מאגר השרון הוא מאגר מלאכותי אשר נבנה ע"י קק"ל ונפחו עומד על כמיליון קוב. אך הוא ממלא תפקיד אקולוגי חשוב. בכך שעודפי המים של נחל אלכסנדר, הנקווים בחודשי החורף עוברים לפה.
המצפור נתרם ע"י לארי וטובה ויקר מקנדה ומעבר לפרגולה הוכשר שביל הליכה נגיש המאפשר לעבור בגינה יפה ומטופחת ולהגיע עד לראש המצפור.
מעבר לציפורים במקום יש פרפרים וחרקים נוספים. הדיירים המרכזיים של המאגר הם השקנאים, בעלי כנף אילו נודדים במסלול די קבוע. בחורף מצפון (אירופה) לדרום (לאפריקה) בדרך הם עוצרים כאן. בחודשי המעבר ספטמבר – נובמבר וממרץ -מאי. לכן כדאי להגיע בתקופה זו לכאן. השקנאים חיים בעיקר מדגים והרבה. בישראל יש להם 2 תחנות עצירה בדרך לאפריקה בצפון עמק החולה ופה באזור השרון.
רקע על השקנאים
השקנאי המצוי הוא עוף ענקי עם מקור מאוד גדול בצורת שק (ומכאן שמו שק-נאי). השקנאים בעלי צבע לבן – ורוד אוהבים מאוד לעוף מעל מאגרי מים. דאייתם מזכירה מטוס בגלל גודלם הרב. במהלך תעופתם ניתן לראות היטב את גופם הגדול המגיע ל 11 ק"ג לזכרים שבחבורה, והנקבות 8 ק"ג בממוצע. אורכו הממוצע של השקנאי הוא בין 1.4- 1.75 מטרים ומוטת כנפיהם משתרעת לאורך של כ – 2.5 מטרים ומגיע עד 3 מטרים .השקנאים ניזונים מהרבה דגים כקילוגרם דגים ביום. הם אוהבים לחיות ליד מאגרי מים מתוקים, למשל אגמונים או ביצות או בריכות חורף. מעל שמי ישראל חולפים שקנאים פעמיים בשנה בסתיו ובאביב . כ 40,000 פרטים לערך.
תגובה אחת
לבאים למצפור ויקר כדאי לציין, שהאתר מורכב בעצם משני מצפורים, המרוחקים ביניהם כ100-200 מטר. המצפור הגדול יותר אכן קרוב לאותו גשר ירוק המתואר לעיל בפסקה "המסלול במצפור ויקר". אבל האקשן האמיתי מתרחש במצפור הפנימי, שם נמצאים מרחק מטר מאלפי שקנאים. לא לפספס זאת !