ישראל התברכה בלא מעט מערות. באזור הדרום ישנן מערות מיוחדות החצובות בסלע גיר ובסלעי קירטון רכים. צבען הלבן והבוהק מעיר ומחייה את הנגב השומם החום והרדום. אחת מן המערות הללו היא מערת ניצנה.
מערה הנמצאת בדיוק על הדרך לחמוקי ניצנה המפורסמים – על כביש משובש. לא הרחק ממנה נמצא פסל נתיב השלום של דני קרוואן שגם בו מומלץ בחום לבקר.
הסבר על המערה
כאמור מערת ניצנה היא מערה שנחצבה בתוך סלע קירטון רך. המערה בנויה כחלל אחד גדול , שממעל יש פתח המאפשר להביט ולהציץ לכיוון השמים. בתוך המערה יש מעין עמודים, בצד ימין שלה, הצמודים לפתח שלה.כפי הנראה התיישבו פה נבטים בעבר הרחוק ,אחד הממצאים שמחזקים סברה זו היא הטרסות החקלאיות שנמצאו בסביבה.
המערה גבוהה מאוד אך אינה דורשת פנסים, כי האור מבחוץ מאיר עליה. אפשר לעשות סיור קצר מאוד כי הגישה למערה קלה מאוד(אינה דורשת זחילה או התכופפות). המערה נחצבה בתוך סלע קירטון שכידוע רך מאוד וקל לחצוב בו בלי מאמץ רב. היא מתוארכת לתקופה הביזנטית. כפי הנראה לאורך ההיסטוריה שימשה מערת ניצנה כמחצבה שסיפקה חומרי גלם(למשל טיח וסיד) לתעשיית הבנייה והצבע.
אם תביטו מרחוק אל עבר פי המערה תראו שני פתחים גדולים המזכירים ארובות עיניים. גובהה של המערה כ -20 מטרים ועומקה כ 80 היא בנויה ממספר חללים גדולים , שבמרכזה סוללת אבנים ועפר כך שאפשר פשוט ללכת לאורכה מסביב לסוללה זו.