מערות גינתה הינן סדרת מערות פעמון הנמצאות בליבו של יער אמציה שבאזור חבל לכיש. המערות נמצאות על אחת הגבעות שביער גדולות ועמוקות מאוד. ההגעה אליהן די פשוטה אפילו עם רכב פרטי. (הסבר למטה).
בתוך שטח המערה העצומה תגלו אולם ענקי בגודלו המואר מקרני השמש דרך פתחים הנמצאים מעליו. לא ייאומן עומק וגודל המערה שקירותיה בגוון לבן -חום. והמוזר היא שאין שילוט לפה , הגענו לפה בזכות תוכנת הנייוט אופרוד. סימן ההיכר של המערה הוא עץ תאנה ענק הנמצא בכניסה אליה.
בסביבת המערה ישנן מערות נוספות. לחלקן ניתן להיכנס בזחילה קצרה ולחלק אחר לא ניתן להיכנס כי הן נסתמו כנראה מקריסתן.שימו לב חלק מפתחי המערות הללו אינן מוגנות בסורג או אמצעי מיגון אחר. לכן ללכת בזהירות כדי לא ליפול לתוכן בייחוד להיזהר עם ילדים.
אז מהי מערת פעמון ?
מערת פעמון נפוצה מאוד באזור השפלה הדרומית -מזרחית מאזור בית גוברין עד לכאן חבל לכיש. ישנן לפי הערכות חוקרים בין 700 ל 800 מערות מסוג זה. המערות הללו נחפרו בתוך גבעות שעשויות מסלע קירטון , זהו סלע רך מאוד בצבע לבן שקל מאוד לחפור בתוכו באמצעים פשוטים.
בתוך סלע הקירטון המאופיין באזור השפלה ישנן 2 סוגי שכבות סלע האחת דקה וקלה לעיבוד וחפירה(פטניה). ואילו השנייה עבה מאוד וקשה מאוד לעבודה(נארי). שכבות אילו נוצרות בעקבות תהליך התחמצנות של מים ואוויר. כפי הנראה מתישבים מהעת העתיקה שגרו פה.
הם ידעו זאת ולכן בחרו מקומות ואזורים שקל לחפור את פתחי המערות בסלע הדק יותר, הם בנו למעשה את בתיהם בתוך מערות ענק אילו. אשר עומקן מגיע לכמה עשרות מטרים. אם תלכו לאורך גבעה זו תראו מלא פתחים של מערות אילו (היזהרו לא ליפול לתוכן). על פי רוב למערות אילו הייתה כניסה רגלית אחת ופתחים עיליים לאיוורור המערה וכניסת חמצן.
אז למה בצורת פעמון ? מבנה זה יצר חלוקת עומסים שווה על קירות המערה ואיפשר את "הישרדותה " שנים כה רבות ,המבנה הצר למעלה והרחב למטה שימש בסיס איתן למערות כמו גינתה, בהן אנו יכולים לבקר מאות שנים לאחר היווצרותן.
מערות גינתה כמו שער המערות שנמצאו בסביבה כגון : מערות חזן , מערת אל חבס ועוד. נחצבו ע"י אנשים , פתחים אילו גרמו להתרחבות מתמשכת שאט אט גרמה להיווצרות מערה ענקית. למערות הרבות שנמצאו באזור השפלה שימושים רבים :מגורים, בורות מים , איחסון ,גידול יונים, מערות קבורה ועוד.
חלק ממערות הפעמון שנמצאו מתוארכות לתקופתו של בר כוכבא , בו הרומאים חיפשו את היהודים אשר הסתתרו המערות אילו.
8 Responses
היי,
לשים לב שאת מערות גינתה חצבו למטרת חומר בניה (שימוש בקירטון כמחצב בנייה).
שימושים משניים נעשו במערות לאיחסון, מגורים?, וכו.
הכתבה מתוארת יפה ובצורה מזמינה.
כל הכבוד!
תודה על המשוב החיובי !!
הוויז הוביל עד למקום שלא הייתה קליטה.. מקומי ניסה לכוון…אין שילוט לאורך כל הדרך. מקום מומלץ אך אי אפשר בעצם למצוא את המקום. הנסיעה לא מתאימה ברכב קטן
האם זה בישראל או מעבר לקו הירוק?
המערות נמצאות בתוך הקו הירוק בתוך יער אמציה
יש מסלול שאפשר להצע בטיול בר מצווה לכיתה ?
נראה מקסים.
אשמח לדעת אם יש מסלול רגלי קצר בסביבה
בתודה
יוסי זיו
היי יוסי ,
כן יש מסלול הליכה ליד מערות גינתה , הוא נמצא קצת יותר למטה לפירוט מלא על המסלול :
https://baliletayel.co.il/israeltrip/%d7%9e%d7%a2%d7%a8%d7%aa-%d7%90%d7%9c-%d7%97%d7%91%d7%a1-%d7%9e%d7%a2%d7%a8%d7%aa-%d7%94%d7%90%d7%a1%d7%95%d7%a8%d7%99%d7%9d/