טיול בתוך מכתש רמון

רקע

את הטיול השווה והמיוחד הזה התחלנו כקבוצה עם חברת " New Age Trekking- עידן ואורי בשבילים "  שאותו הוביל אורי רייס האחד והיחיד. מכביש 171 נסענו  דרומה עצרנו ממש ממול לשלט "נחל עקרב" .חצינו את הכביש וצעדנו  לחלקו המערבי של מכתש רמון הנמצא בגובה של כ- 1000 מטר מעל פני הים. בגלל ריחוקו הרב מהים האזור יבש ולא לח וגם דרומית מכאן האזור מדברי וצחיח למדי.

לאחר הליכה קצרה מזרחה, על שביל ההליכה מסומנת התפצלות: ימינה כחול ושמאלה ירוק בוהק, פנינו שמאלה ועלינו על השביל המסומן בירוק. לאחר הליכה קצרצרה הגענו לאטרקציית הטבע הראשונה, אילו הם צמחים אנדמים (שגדלים רק פה) הראשון בחבורה, צמח גבוה וירוק שמו "בוצין סיני" והוא בעל  פריחה צהובה ועלים דמויי לבד. זהו  צמח דו שנתי בתחילה קטן ואחר כך גדל  לגובה. לצמח מנגנון מיוחד המונע האבקה רב פעמית ברגע שחרק מגיע אליו בשנית הוא פשוט נסגר. "בוצין" בארמית זה אש. לצמח זה מערכת שורשים כפולה אחד לרוחב, לקלוט מי שיטפונות והשני לעומק.

קיר רמון

לאחר הליכה קצרה של כ- 15 דקות על דרך טובה ומישורית עם קצת אבנים קטנות וסלעים שמקשטים אותה. הגענו לנקודה עם נוף פנומנלי עוצמתי ועוצר נשימה. זהו מכתש רמון הפרוס לפננו , זהו המכתש האירוזי (מכתש סחיפה ) הגדול ביותר בעולם ישנם כמה מכתשים כאילו בירדן במצרים ובישראל סהכ כ- 10 בכל העולם מהסוג הזה .קירותיו של המכתש נמצאים בגובה 900 מטר , צורתו כשל אמבטיה עמוקה.

מכתש רמון הוא  שמורת טבע ביוספרית (של אור כוכבים) בינלאומית. זאת בגלל החושך המוחלט שבה והעובדה שאין כאן פקחים או שערים כמו בכל שמורת טבע. מהזווית בה עמדנו מעל המכתש ניתן לראות בבירור את השכבות של המכתש חלקן קשות חלקן רכות. ממש כמו עוגת נפוליאון שעשויה שכבות שכבות. השכבה העליונה היא  הצעירה ביותר בת כ- 30 מיליון שנה והשכבה התחתונה  כ- 220 מיליון שנים. בין שתי השכבות נמצא חול שרידיו של הים. אורכו  הכולל של המכתש הוא 40 ק"מ ורוחבו כ- 15 ק"מ.

גיל במכתש רמון

בתוך המכתש רואים גבעות שחורות אילו הם שרידים של הרי געש קדומים. הגבעות הללו קרויות על שמם של האסטרונאוטים שניספו במעבורת החלל קולומביה: מימין לשמאל : גבעת קלארק , גבעת רמון (הר ערוד), גבעת מק'קול, גבעת האסבנד, גבעת צ'אוולה, גבעת בראון, גבעת אנדרסון. ירדנו הישר בשביל המסומן.

ירדנו מטה אל תוך ליבו העמוק של המכתש בדרך ראינו סלעים בצבע שחור חזק . חצינו את נחל רמון העובר לאורכו של מכתש רמון . משם טיפסנו במעלה ערוד ועברנו ליד הר ערוד (הר רמון). לפתע הנוף משתנה פלאים והופך לדרך העוברת בתוך קניון שעל שיפוליו נראים סלעים בצורת פריזמה מלבנית, בצמידות אחת על השנייה . זהו קניון הפריזמות המפורסם והמופלא . קל לטעות ולחשוב שהסלעים הללו הם סלעי בזלת בגלל צבעם אבל הם לא .

קיר בקניון הפריזמות

הפעילות הגעשית שהייתה כאן לפני מיליוני שנים נבעה כתוצאה מתא מגמתי תת -קרקעי ענקי שחימם את החול שמעליו. בנקודה זו המגמה לא הצליחה לצאת מבעד לאדמה בגלל שכבות של חול . אז מה שקרה הוא  שקוורצית (חול) נאפה בטמפרטורה גבוהה מאוד. או במילים אחרות זוהי לבה שהתחממה מאוד ולא הצליחה לצאת מהקרום של כדור הארץ. בעקבות כך נוצר קירור איטי לחול שמעל ונוצרו מעלה פני האדמה צורות של פריזמות ומנסרות בצבע חום -שחור מזה עשוי קניון הפריזמות. לאחר שהלכנו לאורכו של קניון הפריזמות ופסענו על סלעי הקוורץ המרשימים ביופיים , בין גבעות המצופות בסלעים חומים-שחורים בשלל צורות גיאומטריות. עברנו בהתפצלות השבילים הבאה בסימון השחור ימינה, המשכנו ללכת על התוואי של השביל השחור שבדרך פגשנו עוד כמה  סלעים מגמתיים נוספים בצורה של מערומי דיסקיות שחוברו יחדיו למקשה אחת.

הפקתם תועלת מהתוכן באתר שלי?

רוצים לעזור לי להמשיך לתחזק את האתר ולהעלות תכנים חדשים?

אשמח לתרומת סכום סמלי בעלות של כוס קפה, בלחיצה על הקישור הבא :  
https://ko-fi.com/gilaharoni

תבוא עליכם הברכה – גיל.

הליכה בתוך קניון הפריזמות

במהלך הדרך ראינו גללים עגולים גדולים בצבע שחור זוהי צואה של פראים (חמורי בר). בהמשך השביל הגענו לשלט ברור עם 2 התפצלויות אפשרויות : ימינה "הר רמון" שמאלה "הר עידו" פנינו שמאלה עם שביל המסומן באדום לכיוון הר עידו, שוב פני השטח ויחידת הנוף משתנה מצבע שחור בקניון הפריזמות ומעלה ערוד לשביל עם טיפוס שבצדדיו של צלעות ההר שולטים הצבעים : ורוד, צהוב, חום , כתום – סוג של חולות צבעוניים עם רקע צהוב -חום בהיר. ככל שעלינו מעלה מעלה הרוח הכתה בנו ביתר שאת , אך גם הנוף עבר שינוי משמעותי והפך גבוה ומרשים עוד יותר .

בעלייה להר עידו

הלכנו לאורך שביל צר וארוך המתפתל לאורך קודקודו של הר שבכל צד שלו יש מעין עמק וממעל העננים האפורים והקודרים נוגעים -לא נוגעים בהר. ממש מאתגר ומרתק ללכת לאורכו של המצוק וברקע לראות את פסגתו של הר עידו .  חוויה של מטפסי הרים רק בלי שלג מסביב. אט אט אחד אחרי השני עלתה הקבוצה אל פסגתו של הר עידו שגובהו 965 מטרים , הרוח עזה אבל הנופים היפים הנשקפים ממנו מפצים על כך : מצוקי לוץ ומאחוריהם רואים את הר עריף והר כרכום , הרי  סיני נראים בבירור משמאל. אנחנו בחלק הדרומי ביותר של הר הנגב. על גבי הר עידו נבנו מעין מגדלי אבנים המקנים לו חיבור מדברי חזק והדוק.

מכאן ירדנו עם השביל ממנו באנו, ומיד פנינו שמאלה ולמטה לצידו הנגדי של ההר למטה לעבר חניון הלילה של הר עידו . הנחל הנראה למטה אותו חצינו במהלך הירידה הוא נחל ערוד. הליכה של כחצי שעה לערך מלמעלה עד חניון הר עידו הנמצא למטה בצד ימין באזור מישורי לחלוטין. הן העליות  והן הירידות במסלול זה היו בהחלט ברמת קושי סבירה אך בהחלט מסלול למטיבי לכת. אורכו הכולל של המסלול הוא 12 ק"מ . מצורפת מפה מוקלטת מדויקת של המסלול בתחתית הפוסט.

הר עידו גיל אהרוני
מפת המסלול:

במתחם האוהלים שהוקם עבורינו ע"י צוות הלוגיסטיקה של חברת New Age Trekking- עידן ואורי בשבילים חיכו לנו  על גבי שולחן מסודר 2 סירי מרק ענקיים באחד מרק שעועית אדמדמם עשיר ופיקנטי  ובשני מרק תירס עם איטריות . אין דבר טוב יותר לחזור מהקור ולהפשיר את עצמך עם מרק חם. ליד הסירים היה מגש גדול שעליו פטריות גדולות ועסיסיות שעליהן טחינה ובורגול. עשינו קצת מתיחות עם אנדראה שלנו ,התארגנו כל אחד באוהל (שסופק ע"י חברת ניו אייג) שניים בכל אוהל. במתחם הייתה תאורה , מדורה עם פויקה שבתוכה תבשיל חומוס שמתבשל לאיטו. צוות הלוגיסטיקה בניצוחו של תמיר פעל ללא לאות ובחריצות שנהיה מרוצים אחרי המסע שלנו.במהלך החלפת החוויות על היום שחלף , אורי בישל בינתיים על הפויקה תבשיל תאילנדי פיקנטי עם חלב קוקוס שהתגלה לאחר בישול ארוך כהצלחה גורפת. הארוחה הייתה צמחונית וכללה גם אורז ופתיתים והייתה בהחלט משביעה ומוצלחת. לפרטים ורישום לטיולים של אורי ועידן מוזמנים לפנות לאורי 054-4227948

מרק חם אחרי טיול

חלק מהח'ברה הלכו לעשות מדיטציה על הגבעות שסביב החניון , לא יאומן השקט , העובדה שאין יישוב , עמודי חשמל , כלום הרחק מהציויוליזציה הדוחקת והסואנת מקנה למקום אנרגיה מיוחדת . הלכתי להטיל את מיימי וגיליתי מראה מדהים של כוכבים רבים זרועים בשמיים השחורים ממש מופע של אורות מנצנצים, קראתי לח'ברה שהגיעו לראות והחסירו נשימה לאור היופי הזה בלב הנגב. צחקנו שתינו פונ'ץ מתובל של יעל וסטפאן , שרנו קצת ליד המדורה שנוספו לה טיפין טיפין גזעי עץ ודאגו שתתמיד בחומה על ידינו וגופנו הקפוא מהקור המדברי. פרשנו לאוהלים לשינת לילה . המשך יבוא בפוסט הבא של הר רמון – נחל אליאב – מצוקי לוץ.

רוצים לקבל עדכונים  והמלצות חדשות  ממקומות שמטיילים שביקרו בהם ? 
היכנסו לקבוצת שלנו בפייסבוק "מטיילים מכייפים ומשתפים". תוכלו לשתף בעצמכם ולהתייעץ עם חברי הקבוצה.

סקרנים לדעת איפה טיילנו  לאחרונה ?
עיקבו אחרינו גם באינסטגרם ותקבלו המלצות רלוונטיות ועכשוויות :Baliletayel

בעלי עסקים בתחום התיירות – מעוניינים לפרסם אצלנו באתר ?
ולהגיע למאות אלפי גולשים – צרו עימנו קשר : לחצו פה.

רוצים המלצות שבועיות עדכניות מטיולים אחרונים? 
הצטרפו לקבוצת הוואטסאפ שלנו : לחצו כאן.

מסלולים נוספים בקרבת אזור זה :

האטרקציות המומלצות שלנו

המלצות אוכל

4 Responses

  1. היה אחלה טיול, הקבוצה איכותית ההדרכה מקצועית ומרחבי הטבע האינסופיים …
    היה כיף לטייל ביחד, היטבת לתאר את המיוחד במסלול זה. נתראה בשבילים?

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

הר עידו

מיקום במפה

מתאים ל
מתאים ל
רמת מחיר
רמת מחיר
סוגי מסלולים
סוגי מסלולים
סוג הלינה
סוג הלינה
רמת מחיר
רמת מחיר
מה כלול?
מה כלול?
נגישות
נגישות
סוג המסעדה
סוג המסעדה
רמת מחיר
רמת מחיר
כשרויות
כשרויות
משלוחים
משלוחים
נגישות
נגישות
סוג אטרקציה
סוג אטרקציה
מתאים ל
מתאים ל
נגישות
נגישות
נגישות
נגישות
רמת קושי
רמת קושי
סוג מסלול
סוג מסלול
מאפייני מסלול
מתאים ל
מתאים ל
עונה בשנה
עונה בשנה
דילוג לתוכן