במדבר יהודה ניצב פלא בן 1500 שנים שפעיל עד עצם היום הזה. המנזר התלוי היפה ביותר בישראל- מנזר מרסבא. לצד שני אתרים מרשימים : נבי מוסא והר מונטר.
רקע על מנזר המרסבא ותופעת הנזירות במדבר יהודה
בסוף המאה החמישית לספירה, תחילת השישית, החלה תופעת הנזירות בעולם כולו, וכאן באזור הזה של מדבר יהודה נמצא , עפ”י הנצרות, המדבר של הארץ הקדושה.
ולכן באזור מדבר יהודה הוקמו הרבה מאוד מנזרים, הראשון שבהם היה מנזר חריטון – אשר נמצא סמוך להרודיון.
אדם זה,חריטון, ייסד את מוסד הנזירות שם בתקופה הביזנטית ושם מתרכזת “השמנא והסלתא ” של הנזירות שבהמשך גדלה והתפתחה למנזרים רבים באזור: דיר חג’לה בבקעת הירדן, מנזר סנט ג’ורג בוואדי קלט, אבטימיוס מעלה אדומים ועוד. בשיאה הגיעה האוכלוסייה ל 50,000 נזירים במרחב מדבר יהודה.
סבאס שהיה תלמידו של הנזיר אבטימיוס (היה מהנזירים הראשונים שהגיעו למדבר יהודה והחלו בפעילות נמרצת של ייסוד והקמת מנזרים) בנה כאן את מנזר מרסבא ומנזרים נוספים במדבר יהודה כגון: סנט ג’ורג ,קרנטל .הנזירים אינם נמצאים בתוך תחומי המנזר במהלך השבוע הם נמצאים ב”לאורות ” שזה כוכים החצובים בתוך הסלע שם הם מתבודדים לומדים וכותבים יומם וליל. שבילי אבן על מצוקי ההר מובילים אליהם שלמטה זורם ונשמע היטב נחל קדרון.
במנזר יש ספרייה גדולה, כניסה, חדר התכנסות דתית, מחסנים, מרפסות והרבה קשתות. אחד המבנים צבועים בצבע כחול ולבן סמל לתרבות היוונית. מן התצפית רואים גם את הסרטבא – שהיא גם מצודה קדומה ואסטרטגית.
כיום גרים במנזר המרסבא בסה"כ 12 נזירים בלבד בתנאים בסיסיים מאוד : ללא חשמל ,ללא מים זורמים, ללא תקשורת כלשהי. התקשורת היחידה מתנהלת באמצעות פעמוני ענק שמצלצלים המודיעים לנזירים להגיע לתפילה. בהחלט מאתגר בימינו אנו שהמודרניזציה מאפשרת לנו לחיות בתנאי נוחות להם סירבו נזירי המרסבא.
ההגעה למנזר המרסבא
מדי שנה מתקיימת הדלקת נרות בלאורות ובתוך המנזר לזיכרו של סבאס מייסד מנזר המרסבא. השנה ההדלקה מתקיימת ב 17/12/21 טיול מומלץ מאוד וייחודי. כדי לראות את הנרות צריך לרדת במורד הצוק הנגדי הצופה למנזר. לעבור את ערוץ נחל קדרון משם יש מדרגות המובילות לנקודה בה ניתן לראות את הנרות מקרוב.
רוצים להגיע לבד ? המנזר נמצא בתוך מדבר יהודה (כ 45 דקות מירושלים) בוויז "תצפית מרסבא" – דרך זו עוברת ביישוב קידר (יישוב יהודי) – שימו לב דרך זו מסומנת בכחול עם ג'יפ ניתן להגיע עד התצפית ,עם רכב פרטי תצטרכו להחנות וללכת ברגל עד לנקודה שדרך העפר איננה מאפשרת זאת. ומשם לכו ברגל הליכה של בערך 1000 מטר סיפור של רבע שעה פלוס מינוס. מומלץ להיעזר בתוכנת ניווט כגון : עמוד ענן. למטה מצורפת מפה מוקלטת של המסלול.
גם אפשר מה צריך לקחת בחשבון ?
החלטתם לבוא באמצע שבוע ? חשוב לפני , תיאום טלפוני במוקד בקעת הירדן בטלפון 050-5804258. עוד סוגיה שיש להביא בחשבון לפני שמגיעים לתצפית על המנזר , הוא שוכן בשטח C כידוע זהו אזור שאמנם נמצא בשליטה גם ביטחונית וגם אזרחית שלנו אך עדיין מסתובבים במקום פלסטינים ובדואים מהמקום.
מומלץ להגיע עם מלווה חמוש. בשבועיים של הדלקת הנרות המתרחשות מדי שנה לקראת סוף דצמבר – אסור להיכנס לתוכו גם לגברים וגם לנשים. ניתן לתצפת מרחוק בשעות הערב על הנרות בתוך הלארות (הכוכים). באופן שוטף המנזר , רק גברים יכולים להיכנס למנזר מדי יום בין השעות 09:00-14:00.
פרט לימי ד' ו' . לא הרחק מהמנזר יש משפחות בדואיות שמארחות מבקרים המגיעים למנזר כולל לינה.
שימו לב כדי להיכנס לתוך שטח המנזר עצמו. יש צורך לעבור בכבישים בשטח A והדבר מסוכן ואסור לישראלים.!!!
הדלקת הנרות במנזר מרסבא
מדי שנה חוגגים במנזר המרסבא את לילו של סאבס, מקים מנזר המרסבא. כל אזור המנזר וסביבתו מוארים בנרות וזה נראה מראה מיוחד כאילו לקוח מהאגדות. באמצע המדבר רואים את מנזר המרסבא שהוא מוקף בתאורת נרות היקפית. המאירה אותו באור נוגה ומיוחד.
גם הלאורות וגם המצוקים סביב מוארים באור יפהפה זה. החיבור עם חג החנוכה מוליד חוויה מיוחדת במינה של אור – מדבר ומנזר.
השנה זה קורה בתאריכים 2022 /16-18/12.
להלן המלצה לטיול ג'יפים שכולל עוד כמה אתרים מעניינים בסביבת המרסבא שכדאי לבקר בהם.