מבצר מונפור הינו מבצר יפהפה הנמצא מעל ערוצ ושל נחל כזיב שבגליל המערבי.
מבצר זה הינו מבצר צלבני קדום מעניין שננבנה בתקופת ימי הביניים. המבצר בנוי מצריך גדול הנמצא על צלע ההר , במבצר נמצאו שרידים של חווה חקלאית. אך ייעודו המרכזי היה למעשה כמאחז ששימש כמקלט ומקום מסתור של אביר המסדר הטווטוני מפני אבירים ממסדרים אחרים ששכנו בעכו וכן כנגד המוסלמים.
מונ – פור בתרגום מהשפה הצרפתית הוא ההר החזק. בחלט עושה רושם כי מדובר על מבצר מבוצר חזק גבוה עם קירות ענק. שלרוע המזל לא עמד בסופו של דבר כנגד מתקפות המוסלמים על הצלבנים בארץ ישראל הקדומה.
אמנם במקור בנו את המבצר צרפתים אצילים. אשר שלטו באזור זה כחווה חקלאית ולא למטרות צבאיות. באזור המאה ה -12 נכבש המבצר ע"י צלאח הדין וצבאותיו .שאחראי ללא מעט כיבושים של מקומות מהותים בישראל.
לאחר מכן הצליחו הצלבנים הצרפתים להשיב את השליטה למבצר ולמעיליא הסמוכה אליו. בעקבות סכסוכים פנימיים בין המסדר הטוונטי הצרפתי להוספיטלרי והטמפלרי הגרמניים. נטשו הצרפתים את עכו והגיעו לפה הם הפכו את מבצר מונפור למקום בעל ייעוד צבאי במלוא מובן המילה.
בשנת 1266 הגיע למקום ביברס – המצביא הממלוכי האכזרי. וכבש מידי הצלבנים את המבצר בכוח זאת באמצעות מצור קשה של 7 ימים. הממלוכים איפשרו לצלבנים לעזוב את המבצר הם הרסו אותו כדי להעלים סממנים צלבניים במקום.
אך למרות זאת עד היום נותרו חלקים מרשימים ושרידים ארכיאולוגיים מהמבצר כגון : בורות מים , שרידי מבני מגורים , קשתות אבן שהפרידו בין החדרים, צריח אבן ששימש כ"מגדל הפיקוח" של המבצר ועוד.
ארכיאולוגיים גילו שרידים מתקופות מוקדמות יותר כגון : מהתקופה הרומית.