צילום – מרכז סיור ולימוד סוסיא
במהלך חג החנוכה יתקיימו סיורים ללא תשלום מטעם ארגון אשכולות וקרן קימת לישראל. זהו סיור טבע דרומי בהר עמשא ומאגר יתיר.
יער יתיר הוא יער רחב ידיים וענקי המשתרע על שטח של כ 40,000 דונם. זו אינה אנקדוטה מדובר על היער הנטוע ע"י האדם הגדול ביותר שקיים בכל מדינת ישראל. היער נמצא באזור צפון הנגב בין היישובים: עשהאל וסוסיה בצפון. מדבר יהודה במזרח. בדרום העיר ערד והפזורה הבדואית. ובמערב היישוב כרמים ומיתר.
גובהו של יער יתיר נע במנעד בין 450 ל 860 מטרים לערך שזה נחשב לגבוה מאוד יחסית לאזור הנגב . בעקבות עובדה זו נהנה יער יתיר מכמות גשמים גבוה באופן בולט וחריג יחסית לכמויות משקעים ממוצעות באזור הנגב . הנחשב לאזור צחיח ומדברי ברובו.
באזור יער יתיר נמצא מאגר מים מאוד גדול הנקרא "מאגר יתיר" שגודלו כ 700,00 מ"ק – המאגר הוקם בכדי לנקז את מי הגשמים ולהשתמש בהם לטובת החקלאות באזור.מומלץ להגיע עם הרכב ולנסוע בדרך אשר עוברת סביב המאגר. (לנסוע דרך כביש 31 בצומת לפני ערד לפנות שמאלה לכיוון גן לאומי תל ערד להמשיך צפונה עד שמגיעים ליער מכיוון מזרח פונים שמאלה ונוסעים כל הזמן על כביש 316 עד שרואים את המאגר מצד שמאל).
ביער יתיר אטרקציות רבות אחת מהן היא מצודת היערנים שם גרים עובדי קק"ל אשר תפקידם במהותו לשמור ולאתר הצתות בזדון ביער כפי שקרה בקיץ האחרון ביערות שבהרי ירושלים. עמדה דומה ניתן למצוא במצפה משואה בפארק בריטניה.
יער יתיר הוא יער מגוון מאוד מבחינת הצומח בו יש בו כ – 4 מיליון עצים נטועים. החלק הארי מבינהם הוא עצי המחט (עצי ברוש, עצי אורן). כמו כן ביער בוסתנים עם עצי תאנה . חורש טבעי (שיזף ,אלה אטלנטית אשל ועוד).
קק"ל השקיעה ביער יתיר מיליוני שקלים בהכשרת מסלולי טיול : להליכה , רכיבה על אופיים , מצפורים ,ארכיאולוגיה, שולחנות פיקניק, חניונים מונגשים לנכים פיזית ועוד. בתוך יער יתיר ניתן למצוא שרידים של עיר הלוויים הקדומה "יתיר".
עוד במקום "דרך יער יתיר" – שביל מסומן בצבע ירוק המיועד להליכה מתחיל במצודת היערנים ומסתיים בכניסה להר עמשא. עוד באזור זה מצפורי נוף קסומים המשקיפים על חלקים נרחבים של היער העצום. אחד מהמצפורים הללו המשקפים על העצים עוטפים את שיפולי ההרים והגאיות באזור הוא "מצפור ילדי ישראל" .
ביער ישנו אתר ארכיאולוגי בעל אופי יהודי מובהק שמו "חורבת ענים" זהו שריד של בית כנסת יהודי קדום עם עמודי אבן ומבני אבן ריבועית. נקודת עניין נוספת מסקרנת באזור היער הוא האמפיתיאטרון שנבנה כאן.
שביל נוסף מעניין שהוכשר בשטחי היער הוא " שביל המתקנים החקלאיים" זהו מסלול הליכה שעובר לאורך מתקנים חקלאיים קדומים כפי שנמצאו בגבעת התיתורה בעיר מודיעין. למשל : מתקני ריסוק זיתים להפקת שמן זית ומפרכות. שביל זה נמצא סמוך לחורבת ענים כך שאפשר לשלב טיול של השניים.
לסיכום
יער יתיר הוא יער עם אפשרויות בילוי פנאי וטיול רבים : מסלולי טיול, שבילים ייחודיים לטיולי פריחה עונתיים, ארכיאולוגיה ושולחנות פיקניק רבים הפזורים ברחבי היער לרווחת הציבור.הנגעתי כאן בחלק מרכזי מאפשרויות הבילוי והטיול ביער יתיר ישנם עוד אפשרויות במקום יש להגיע ולהתרשם בעזרת השילוט מאפשרויות אילו. אם הגעתם באזור סוף הסתיו ותחילת החורף מומלץ לחזות בפריחת החלמוניות בחניון להבים.
איך מגיעים
ליער יתיר כמה כניסות :
- לנסוע מכיוון כביש 6 דרומה ולרדת במחלף לכיוון העיר ערד , אחרי היישוב חורה לפנות שמאלה לכביש מספר 316 להמשיך בכביש עד הסוף – ולהגיע לכניסה ליער.
- לנסוע מבאר שבע לעכיוון צפון מזרח על כביש 60 אשר מוביל ליישוב כרמים ומיתר. לפני היישוב שמעה פנו ימינה (מזרחה) אל היישוב עשהאל לאחר פנייה ימינה היכנסו ליער – נקודה זו תוביל אתכם לחורבת ענים.
- לנסוע מכביש 31 שמאלה צומת לפני הכניסה לעיר ערד ולהיכנס ליער מכיוון צפון מזרח.
איפה עוד לטייל באזור זה
שמורת פורה ; פריחת חלמוניות בחניון להבים ; אנדרטת הנגב – חטיבה 7 ; תל ערד ; פריחת כלניות בחניון בארי ; הגשר הטורקי באר שבע ; כלניות ביער שוקדה ; גן לאומי נחל בשור – פארק אשכול ; תל באר שבע ; הגשר התלוי בנחל הבשור