בית הרצל, הנמצא ביער חולדה, הוא מבנה עתיק יומין ואתר היסטורי לאומי המספר ומתעד את סיפורו של חוזה המדינה, בנימין זאב הרצל.
הנטיעות הראשונות ביער חולדה החלו בשנת 1907, שנתיים לאחר מותו של הרצל. הבית שלפניכם הוקם בשנת 1909 כחלק מ"חוות הרצל". ומדוע חווה? כי ננטעו כאן 3000 עצי זית.
היער והבית המפואר שבתוכו, מכיל תמונות מהתקופה של הרצל ושל מאורעות תרפ"ט, כולם נוסדו לזיכרו. הבית קיבל את השם "בית הרצל". בתוך יער חולדה הירוק הוקמו עשרות פינות חמד ופיקניק, וכן מוקדי עניין היסטוריים מגוונים ושונים.
המבנה של בית הרצל יפהפה. הוא נמצא מסביב לגן פורח ומטופח בתוך יער חולדה. לתוך המבנה לא ניתן להיכנס, אבל ניתן להתרשם מהכניסה למקום: ריצוף מיוחד, קירות מאבן, מדרגות שיש מיוחדות ומבנה מיוחד עם חלונות הנפתחים החוצה בצורת קשת.
מתחת למבנה יש גלריה לאומנות, אליה כן ניתן להיכנס.
מוקדי העניין ביער הרצל
בריכת המים שבחורשת הזיתים
זוהי בריכת מים שהייתה חלק מקו אספקת המים לירושלים וזכתה לשם "קו השילוח". הבריכה נבנתה ביולי שנת 1948 ביוזמת חברת "מקורות".
קיבולת הבריכה, שנמצאת עד עצם היום הזה בשטח היער, עומדת על 1000 מ"ק. היא נבנתה בזמן קצר מאוד של 3 שבועות בלבד.
הבריכה שימשה כמקור מים; מפה הוזרמו מים לירושלים הנצורה והצילו את העיר מצמא ויובש קשה. כאמור, הקו כונה "קו השילוח" על שמו של המלך חזקיהו. קו המים הונח ונסלל על התוואי של דרך בורמה עד לשער הגיא.
אנדרטת חולדה, המכונה גם "קבר אפרים צ'יזיק
זהו מוקד עניין נוסף – אנדרטה עשויה פסל מאבן לבנה של אפרים צ'יזיק ובני משפחתו (מפקד הקרבות שהיו בחולדה במאורעות תרפ"ט מטעם ההגנה).
הוא נשלח לכאן לסייע לאנשי חולדה. הוא תכנן את כל מה שקשור להגנה על האזור מפני הערבים שתקפו כאן, כמו כן ביצר את בית הרצל שלפניכם וגם דאג לאמן את אנשי חולדה בלוחמה.
בתאריך 26/8/1929 נפל אפרים בקרבות מול מאות ערבים שתקפו את המקום. הוא נפל בשער החווה. האנגלים אילצו את חברי חולדה לעזוב את אדמותיהם ואת המקום ואף מנעו מהם לקחת את גופתו של אפרים לקבורה הולמת. אך שבוע לאחר מכן חזרו חבריו וקברו את אפרים כאן, באנדרטה שלפניכם, הנקראת "אנדרטת העבודה והגנה".
מי שבנתה את הפסל היא האומנית בתיה לישניסקי בשנת 1937. הדמויות שלפניכם, המפוסלות באנדרטה, הן של אפרים, שרה אחותו ובנימין מונטר. על גבי האנדרטה מוטבעים כלי עבודה חקלאים, אלומות ושיבולים המבטאים את רוח העבודה החקלאית.