סיור בולענים ים המלח ומעיינות חמים ים המלח שעשיתי עם סרגיי מטיולי אתגר במרץ 2021 .
טרק מרתק ומעניין שכלל הליכה לאורך תופעות טבע שקשה לראות בארץ וגם בעולם. פטריות מלח, בולענים, נחלים , בריכות מלח , נביעות , מעיינות חמים ומה לא . טרק שהחל בחניון של שמורת עין גדי.
רקע על הבולענים בים המלח
בשנת 1981 ים המלח החל להתחלק ל 2 חלקים. זאת כתוצאה מהתייבשות ניכרת. עמוס צור, גיאולוג ישראלי חקר את המקום בשנת 1985.
הוא איתר את הבולען הראשון שנפתח בעינות צוקים. הוא היה פסימי וטען שתופעת התפשטות הבולענים תתפשט, תגדל ותפגע אנושות בתיירות באזור זה בעתיד.
בשנת 2008 נסגר חוף עין גדי, שהיה חוף שוקק עם: תחנת דלק, ברים וחוף רחצה.
זאת כתוצאה מכך שנפער בולען לכל אורכו. הכל ננטש, מאוחר יותר נפער בולען גדול גם חוף מינרל שהתיירות בו גם שקעה למצולות.
תופעה זו כירסמה גם בכביש 90 ממש ממול שמורת עין גדי. ונאלצו לעשות מעין מעקף כדי לעבור את הבולענים.
אז איך למעשה נוצר בולען? ובכן זוהי תופעה גיאולוגית הנגרמת כתוצאה מחלחול של מי תהום.
אל שכבת המלח הנמצאת מתחת לשכבת הגיר של הקרקע. מים אילו נהנים מנסיגתו של הים (כי אין מה שישמור על הקרקע מעל) הם ממיסים את המלח שמאוד עשיר בקרקע באזור שליד החוף.
כתוצאה מכך שכבת הגיר בקרקע צונחת פנימה , כי אין מה שיתמוך בה מתחת וכך נוצר בולען. מעבר לכך מי גשמים תורמים אף הם לכך שהבולענים מתרחבים ונפערים.
באזור החוף הבולענים יציבים ולכן יותר בטוח לטייל על קו החוף.ככל שים המלח נסוג מזרחה כך בולענים שנותרים מאחור מתייבשים כי הם כבר לא בקו המים ואין מה שישמור את מפלס המים בהם.
כפי שציינתי ים המלח התחלק ל 2 אזורים : העומק של הים 730 מטר באגן הצפוני. ואילו באגן הדרומי 380 מטרים עומק מירבי.רבים חושבים בטעות שמפעלי ים המלח גורמים לנזק ולנסיגה של ים המלח. אך זו טעות ,אם מפעלי ים המלח לא היו קיימיים, האגן הדרומי היה מתייבש והופך לפלטת מלח גדולה.
מליחות של ים המלח וסביבתו
במהלך הטיול שלנו פגשנו בבריכה מוזרה בצבע חום- זהוב. זוהי הבריכה נוצרה בעקבות אצה חד תאית(אמבה) שחיה במים מלוחים ויוצרת את הצבע הזה. האצה מתפתחת בגופים מלוחים. אבל לא כאילו שהם יותר מדי מלוחים. מדובר על 15 אחוז מלח מההרכב הכולל לערך. הבריכה כאן בגלל מי הגשמים שהתערבבו והורידו את ההרכב של המלח מ- 30 אחוז של ים המלח ל 15 אחוז.
ימת הלשון בעבר עברה דרך בקעת הירדן עד מפרץ חיפה. שינויים גיאולוגיים גרמו לניתוק הימה ממפרץ חיפה.הסיבה למליחות הגבוהה של ים המלח היא כי אין זרימת מים. המלחים שוקעים בקרקעית שאין תנועה יש יותר מלח גם במפרץ אילת יש רמת מליחות גבוהה מהים התיכון בגלל סיבה זו.
ים המלח בנוי משלושה חומרים מרכזיים:מגנזיום אשלג כרום המשמשים את תעשיית הדשנים , הרכב והמזון.
מפעלי ים המלח שואבים מים מהאגן הצפוני למלא את האגן הדרומי. הם מבצעים "קציר" של מלח ע"י הפניית מי הים לבריכות אידוי, שם המים מתאדים ונותרים רק גבישי מלח. את עודפי המים מזרימים לאגן הדרומי ,דרך נחל מלאכותי שנקרא "הנהר הסודי".
הטיול שלנו לאורך קו החוף
חצינו אזור מסולע מאוד לכיוון הים, הגענו לקו החוף שהיה בצבע טורקיז מהפנט. על הקרקע היו גרגירי מלח קטנים ועגולים שנראו ממש כמו פנינים לבנות. משמאלנו נראה בולען יבש וגדול. ההבדל בינו לבין בולען פעיל הוא עצם היותו רטוב. התחלנו ללכת צפונה לאורך קו החוף, בדרך גילנו תופעות טבע שלא אשכח כל ,נטיפי מלח מתחת לשכבת הסלע, ממש כמו מערת הנטיפים – מערת אבשלום. כל שכבות הקרקע החשפות ונראות כמו עוגת נפוליאון לרגלי ים המלח.
2 תגובות
מקום מקסים שלווה ורוגע רחוק מכל ההמולה . חסר שילוט והדרכה . גם החשש להשאיר את האוטו ללא השגחה
עומקו של ים המלח באגן הצפוני מגיע ל 730 מטר מתחת לפני הים ולא המצוין בכתבה.
עם עומק של 400 מטר באגן הדרומי, לא היו קמים מפעלי ים המלח.