תערבבו חרסית ,קירטון, ארגוניט וחול ותקבלו שכבות שכבות שמרכיבות את הפאי המוצלח ביותר באפיק נחל פרצים הר סדום המרשים.
הר סדום. הנקרא גם “הר השולחן” (לא זה שבאפריקה). קרוי כך משום שהוא שטוח ונמשך לאורך של כ-11 קילומטרים לערך ורוחבו 2 קילומטרים לערך. ה – 2/3 התחתונים שלו הם גבישי מלח אשר מכוסים בשכבת אבק וחול. אם ניקח בקבוק ונשטוף נגלה טפח ועוד טפח מגבישי המלח.
שהם הבסיס להר סדום ונמצאים בחלקו התחתון. התופעה הגאולוגית מכונה דיאפיר מלח שהתרומם מתחת פני כדור הארץ אל מעל האדמה ומדי שנה מתרומם עוד קצת. תופעה גאולוגית זו היא תולדה של תהליך שהחל לפני כ- 5 מיליון שנה. בו מימיו של הים התיכון נכנסו אל תוך ים המלח. הדבר יצר לגונה ענקית “לגונת סדום”. מאוחר יותר ניתקו שני הימים ונוצר אגם ענקי מעמק הירדן ועד הערבה – ” ימת הלשון”. אם תטעמו מהעוגה הזו שבתמונה תגלו שהיא מלוחה.
המלח שקע בעקבות כך והפך לשדות מלח ענקיים מתחת לפני הקרקע. זאת בעקבות סלעים מהאגם הגדול שדחסו את שכבות המלח מטה. ברבות השנים שינה המלח את תכונתו והפך לצמיגי(בעקבות הלחץ עליו). והחל לבקוע החוצה מתחת לסלעים ולהתרומם מעלה.
לאור העובדה שאזור זה צחיח מאוד הצליחו להשתמר שנים גבישי המלח והר סדום שהוא התוצאה של תהליך זה. במהלך השנים בעיתות בהם הנחל התמלא במי גשמים. הוא חרט וחצב בלוחות המלח ומוסס אותם וכך נוצרו מחילות רבות באזור. מערת אשת לוט -מערת סדום נותרה גם היא עדות לחתירת המים בסלע.
בעבר הרחוק היה פה ים. עדות לכך היא כמות המאובנים הגדולה יחסית שנמצאת כאן “שביל הדייגים”. הוא מסלול הליכה בהר סדום המוביל אל פסגתו של ההר. בדרך תפגשו מאובני צמחים ודגים. האזור כולו סביב נראה כמו איזה כוכב לכת כל הקרקע מלאה ב”פודרה” שהכוונה זה לכמויות חול רך ודק.
אבק בכמויות עצומות שאם תטפסו על אחד הגבעות שממול הר סדום. תגלו שיש לחול הזה עומק והנעלים ממש שוקעות לתוכו. נחל פרצים עובר ממש משמאלו של הר סדום (אם הגעתם מכיוון צומת זוהר – מפעלי ים המלח).
אזור זה גאולוגית מיוחד במינו מעבר לעובדה שיש כאן מלח בגופו של הר סדום – ישנם גם מעין “נציבים” של אדמה אשר שרדו את המים הרבים ששטפו כאן את ערוץ הנחל במהלך השנים. כפי שאתם רואים מדובר בתופעה גאולוגית מדהימה נראה ממש כמו פסל רק לא מתוצרת אנושית לשם שינוי.