נחל חרוד זורם בשצף קצף וחוצה את גשר הקנטרה.בייחוד בתקופות של גשם ושיטפונות עזים כמו זו בשנת 2024 עם כמות גשמים ארוכה של שבועיים ברצף שלא זכורה משנת 1992 .
שאון המים וקצב הזרימה המסחרר הוא חוויה בפני עצמה שלא כדאי לפספס. אם זאת מי הנחל זורמים כל השנה אך בעוצמות נמוכות יותר.
מיהו נחל חרוד ?
נחל חרוד הינו נחל אשר זורם באזור בית שאן ועמק המעיינות . הוא מתחיל לזרום ממרגלותיו המזרחיים של גבעת המורה כ – 200 מטרים מעל גובה פני הים. הפרשי גבהים נותנים לו אינרציה.
להמשיך בזרימה לאורך לא פחות מ 32 קילומטרים.
אגן ההיקוות של נחל חרוד מרשים וגדול והוא נמצא בין הר הגלבוע לבין גבעת המורה ורמת יששכר בואכה צפון.
בחורף יורדים כאן כמויות משקעים מאוד יפות אשר מפיחות חיים בנחל וממלאות אותו במים חיים המגיעים עד לשפך שלו בנהר הירדן. בדרכו הוא חוצה את גשר הקנטרה כמצויין בכתבה זו.
מקורותיו של נחל חרוד בעבר היו מי מעיינות כגון : עין עמל ,עין מגדל ועין חומה ועוד. כיום הנחל מנקז מים מאזורים שונים בעמק כגון : שטחים חקלאיים, בריכות דגים וכדומה. ולכן מימיו מזוהמים !!
סביב הנחל בוצעו עבודות פיתוח ותשתית להכשרתו כפארק עם חניוני פנאי למטיילים ומבקרים , חורשות ננטעו לאורכו , ושבילי הוכשרו סביבו.
על ידי ארגונים כגון : משרד איכות הסביבה ,קרן קיימת לישראל ועוד.
מהו גשר הקנטרה?
גשר הקנטרה נבנה בתקופה הממלוכית. ושרידיו נותרו עומדים על תילם עד עצם היום הזה. אמנם במקור היו לגשר שלוש קשתות בעבר.
אך המקום עבר תהליך שיקום רציני שכלל : תיקון הקשתות כדי למנוע את קריסתם ; הקמת אזור ייעודי לפיקניק ופנאי עם שולחנות בתוך חורשה נעימה.
גשר שעליו ניתן ללכת, ועליו תעלת מים – אשר שימשה להזרמת מים לשטחים החקלאיים של הקיבוצים באזור.
הגשר שוקם וחוזק כמו כן האזור שולט וסומן והתוצאות היפות ניכרות בשטח.
תופעת קיר הטרטווין
תופעת טבע מעניינת שגם מפורטת באופן ברור שלט עץ גדול ובולט שניצב בסמוך לגשר הקנטרה היא "קיר הטרוורטין " – קיר הטרווטרין הינו קיר זקוף עשוי מסלע גיר בגווני צהוב – חום – אדום.
מקורו במשקע עשוי מסלע גיר הנקרא "פחמת הסידן". באזורים שיש ספיקה וזרימה נמוכה של מים הוא נמס במי המעיינות.
הטרווטרין נוצר ומתקשה ליד נביעת המים וזרימת מפל קנטרה . ומשאיר על פני הקרקע משקע עם מרכיבי קלציט (סידן). התוצאה של התקשות הטרווטרין יצרה ממש כמו אמן מוכשר.
צורות ודמויות הבולטות מקו הקרקע ולצד המפל. למשל :נטיפים , צורות של וילונות , טרסות כמו מרדגות ,אוזני פיל ועוד , כיד הדמיון.
את קיר הטרווטרין ניתן לראות ממש צמוד למפל שאתם יורדים במדרגות למרגלות המפל ולגשר עצמו. משמאל יש נקודת תצפית עם מעקה הקיר נמצא לשמאלכם בחלק הקדמי בולט החוצה.