אי אפשר שלא להתאהב בגן לאומי מצדה זהו אחד האתרים ההיסטוריים והארכאולוגיים יוצאי הדופן בעולם. המצדה, שהפכה סמל לאומץ לבם ומגינם של היהודים שמרדו ברומאים.
כדאי לכם לטייל במקום המופלא הזה שמכיל מעבר לפיסות היסטוריות יוצאות דופן גם נופים משגעים. לא פלא שתיירים מכל קצוות העולם מגיעים הרחק הרחק עד לפה. אירועי בני מצווה על המצדה בשעת הזריחה. הפכו מזה עשרות שנים למנהג קבוע.
מצדה ניצבת כמו מבצר רחב וגבוה של עפר, ומשקיפה סביב סביב ממרום קומתה על הנוף המופלא המשתרע מתחתיה, של מדבר יהודה וים המלח.
על הצוק הניצב לו בבדידות מזהרת בלב המדבר בגובה 63 מטר. בחר המלך הורדוס כמקום מפלט. הוא בנה במקום מצודה מלכותית. ארמונות מפוארים ומבני הציבור ששרידיהם נחשפו שנים רבות ואחר כך בחפירות ארכאולוגיות.
מצדה, הפכה בסופו של דבר למעוזם האחרון של המורדים היהודים. עליהם צר הצבא הרומי, וסיפור גבורתם מסמל את אחריתם של ממלכת יהודה ובית שני.
חפירות ארכאולוגיות שנערכו במקום, בעיקר בשנות ה-60 של המאה הקודמת, חקרו את רובו של האתר. והיום מציע לכם הגן הלאומי מצדה, שהוכרז אתר מורשת עולמית של אונסק״ו, מסע מדהים אל העבר הרחוק, ותובנות מרתקות על אורח החיים של האנשים שחיו במקום לפני אלפי שנים.
צאו לסיור של כשעתיים בין השרידים על פסגת ההר, כדי ליהנות מהנופים המדהימים של ים המלח והרי יהודה, ומהממצאים הארכאולוגיים המרשימים.
סיפורה ההיסטורי המלא של מצדה
סיפורה של מצדה התחיל לפני למעלה מ – 2000 שנים , בשנים 60-100 לפנה"ס הגיעו לכאן החשמונאים והקימו ארמון ,מערכת מים וסללו דרכים להר. מאוחר יותר בשנת 40 לפנה"ס לערך הגיע לכאן המלך הורדוס הרומאי שהחליט לנצל את הטופוגרפיה. על מצוקי מצדה הרמים הוא הקים את מערך ההגנה שלו מפני פולשים.
הוא מקים פה מצודה מלכותית וגדולה כדי להמחיש את עוצמתו . הוא משתמש בה כארמונו האישי וכמבצר.שרידי הארמון הצפוני נותרו עד עצם היום הזה. הם מעוטרים בפסיפס ברוח התקופה ובציורי פרסקו.
הורדוס תכנן על פסגת המצדה מפעל מים אדיר אליו ירדו עם מדרגות. המפעל היה תת קרקעי אליו התנקזו ביעילות מי הגשמים. הוא השתמש במים לטובת בתי מרחץ חמים וקרים ובריכות שחייה עבורו ועבור אורחיו.שרידים מבתי המרחץ נראים באתר כיום.
כאמור הארמון הצפוני מעורר השתאות ומרשים מאוד, אליו ניתן להגיע כיום באמצעות מדרגות ברזל היורדות אליו. הוא חצוב בתוך ההר ב 3 מפלסים.
70 שנה לאחר מותו של המלך הורדוס בשנת 66 לספירה הנוצרית. נכבשת מצדה ע"י היהודים המורדים בפיקודו של אלעזר בן יאיר.
כל זאת על התשתיות אותן הקים הורדוס, הם משנים את אופי המקום ליהודי ע"י הקמת מקוואות חדרי מגורים ובתי כנסת שאת עמודיהם ושרידהם ניתן לראות כיום.
בעת חורבן בית שני של ירושלים באזור 70 לספירה.הליגיון הרומאי הגיע לכאן עם כוח של 8,000 חיילים ומטיל מצור על מצדה. הם מקימים מחנות וחומה סביב ההר. הם מקימים סוללת עפר עצומה בגודלה שתומכים אותה קורות עץ ענקיות.
בעזרתה הם מפילים את חומת העיר ופורצים פנימה לתוך קרביה של מצדה היהודית. אלעזר בן יאיר מבין כי אפסה כל תקווה לשרוד. הוא משכנע את 1000 היהודים בהר(נשים וגברים כאחד) להתאבד. זאת בכדי לא להיות מושפלים ועבדים של הרומאים .
כדי לחרוץ סופית את גורלה של מצדה ולהשמידה כליל, הוא קובע 10 גורולות כלומר 10 אנשים שישארו כדי לשרוף אותה ואז ישימו קץ לחייהם.
בשנת 1963 פרופסור יגאל ידין מגיע לכאן עם צוות ארכיאולוגים הוא חוקר את הממצאים. ומגלה שרידים מעניינים של 10 פיסות חרסים עליהן טבועים שמות. הוא סבר שאילו 10 הגורולות. ואכן בבדיקה מעמיקה הוא גילה באחד מהם את שמו של אלעזר בן יאיר טבוע על חרס. כיום הגורולות נמצאים במוזיאון מצדה.
תגובה אחת
הי אשמח שיחזרו אלי לבדוק התכנות של אירוע עם 2000 בני נוער