מערת הפעמון -מערות בית גוברין

רקע

 

 

מערות בית גוברין(נקראות גם תל מרשה) נמצאות בתוך גן לאומי מרתק מבחינה ארכיאולוגית גן בניהולה של רשות הטבע והגנים הכולל :מערכת מערות תת קרקעיות קדומות . שבחום הטמפרטורות נוסקות. ומתחת לאדמה קריר ונעים.

ביקור במערות בית גוברין הוא מסע מרתק בארץ המערות.פארק ארכיאולוגי עצום בגודלו הכולל לא פחות – 500 מערות וכוכים מהתקופה ההלניסטית (המאה ה – 3 לפנה”ס).

די לרדת אל תוך אחת המערות. כדי להבין איזה מרקם חיים מגוון ועשיר התקיים פה לפני 2000 שנה. בשתי הערים העתיקות הללו.

השטח הכולל של הגן הלאומי עומד על כ 5000 דונמים. בגלל סוג הקרקע (סלע קירטון). התאפשרו תנאי חציבת המערות שנמצאו כאן. אתר זה הוכרז כאתר מורשת עולמי ע"י ארגון אונסקו.

המערות שאתם תראו באתר זה הם חלק מהיישוב גוברין אשר ברבות ההיסטוריה. עבר תהפוכות תרבותיות נוכח העמים שהיו בו.

אז מה יש לראות במערות בית גוברין?

שני מתחמים :

העיר מרשה – המתחם הדרומי של גן לאומי בית גוברין.

המתחם הצפוני של בית גוברין.

המתחם הדרומי

מערות פעמון

מדובר באחד הממצאים המעניינים ומעוררי השתאות באתר בית גוברין. אילו הן מערות בצורת פעמון אשר שימשו בעבר כמחצבות בתקופה הביזנטית. בבית גוברין התגלו כ 80 מערות כאילו. אשר בני אדם יצרו אותם באופן מאוד מיוחד חציבה של עיגול קטן מאוד. דבר היוצר פתח באדמה ואז למעשה החפירות של המערה מתתמקדות בשוליים ההולכים ומתרחבים וכך נוצרת מערה עם בסיס רחב מאוד וחללים ובתקרה למעלה מבנה צר. כדי להגיע למתחם מערות הפעמון עליכם לנסוע עם השילוט בכניסה לאתר בכיוון מזרח. עד שתגיעו לאזור חנייה משם הליכה קצרה של כ -5 דקות תביא אתכם למתחם מערות הפעמון.

מערות הקולמבריום

מערות אילו שימשו לגידול יונים. אילו מערות שנחצבו לעומק האדמה כדי להבטיח סביבה קרירה ונעימה לאלפי יונים ששוכנו וחיו בתוך כ 2000 כוכים. אחת מהערות המרשימות ששימשו בתור קולמבריום היא "מערת השוק". המערה מותאמת להליכה בתוכה הוצבו מדרגות וסולמות . ניתן להגיע עד לתחתי שלה. שם תבחינו במסדרונות ארוכים שמעליהן תראו את הכוכים בהן חיו היונים. הגומחות הללו שנחצבו בסלע הקירטון זה לצד זה שימשו כשובך (בית יונים).

ליונים בעת העתיקה היו המון שימושים רבים :דרך להעביר דואר ממקום למקום, יונים שימשו למאכל אדם, קורבן ופולחן.

המערות הצידוניות בבית גוברין

המערות הצידוניות

זוג מערות אילו שימשו, בתקופה ההלניסטית, בעיר הקדומה מרשה, לקבורת מתים במערות כוכים עם עיטורים מיוחדים.  הראשונה נקראת "מערת אפולפאנס" של בני משפחה צידונים שנקברו בה היא מפוארת ודומה למקדש קטן. השנייה היא מערת הנגנים בה שוחזרו ציורי נגנים.

אז מי חפר את המערות הצידניות? ארכיאולוגים סבורים שהפיניקים אשר חיו בעיר מרשה. חצבו בתוך סלע הקירטון "תבניות" שבתוכן הניחו את גופות המתים.מעל הקבר הם חרטו ציורים ועיטורים מרשימים. מערות אילו התגלו בשנת 1902 ע"י זוג ארכיאולוגים בריטיים . כאמור מערת הנגנים קרויה כך כי התגלו בה ציורים של נגנים ואילו במערת אפולפאנס התגלו עיטורים של בעלי חיים. בגלל שהציורים הושחתו במהלך השנים. מה שעינכם רואות הן איורים משוחזרים.מערות אילו נמצאות בקצה הדרומי של הגן הלאומי.(ניתן להגיע עם הרכב יש חניון ליד המערות וקיוסק).

הפקתם תועלת מהתוכן באתר שלי?

רוצים לעזור לי להמשיך לתחזק את האתר ולהעלות תכנים חדשים?

אשמח לתרומת סכום סמלי בעלות של כוס קפה, בלחיצה על הקישור הבא :  
https://ko-fi.com/gilaharoni

תבוא עליכם הברכה – גיל.

המערות הצידוניות בבית גוברין

מערת המבוך

ירידה במדרגות לוליינות אל תוך בתי מגורים אשר בתוך מערכת תת קרקעית של חדרים : חדרי רחצה; בורות מים ועוד. מה שיפה זה המעברים בין החדרים. המערות שימשו כמתחם קבורה מפואר ומרשים. המערות השתמרו באופן כל כך טוב. כך שהכניסה אליהן יוצרת תחושה מיוחדת של להלך אלפי שנים בזמן באופן כל כך בלתי אמצעי ואמיתי.

בנוסף במתחם הדרומי של מערות בית גוברין נמצאו שרידים  נוספים .כגון : כנסייה ביזנטית, מערות אמבטיה, בתי בד, בתי מגורים, המערה הפולנית(מערה שהתגלתה ע"י חיילים פולנים בתקופת מלחמת העולם השנייה שחרטו בה כתובות בשפה הפולנית), בורות מים ועוד.

ניתן לנסוע עם הרכב בין המערות ולהיכנס לתוכן. בכל מתחם מערות יש אזור חנייה.

מערת הפעמון בית גוברין

המתחם הצפוני של בית גוברין

מתחם זה איננו כולל מערות , הוא נמצא מחוץ לאזור של תל מרשה . צריך לנסוע אליו עם הרכב . הוא נמצא בצידו השני של הכביש, המוביל לגן הלאומי בית גוברין.

בתוך מתחם זה ישנם מבנים רומיים אותנטיים . מעת לעת מתקיימות הופעות באמפיתיאטרון הנמצא במתחם זה. אז אילו אתרים יחכו לכם במתחם הצפוני?

בית מרחץ

בית מרחץ רומי קדום (כידוע הרומים אהבו מאוד להתרחץ , אחד מבתי המרחץ שהם בנו התגלה במצדה. כאן בית המרחץ הוא מהגדולים שנמצאו בישראל זהו מבנה גדול שכל המים נוקזו וזרמו אליו. זהו בית המרחץ הרומי הראשון שנבנה בארץ ישראל.

כנסייה

הצלבנים הקימו פה כנסייה צלבנית שאת שרידיה ניתן לראות עד היום. היא כוללת שדרה של עמודי  שיש (סיטראות).

מבצר

מעל בית המרחץ הוקם מבצר יפהפהעם חומות אבן. המבצר היה קטן ונבנה ע"י הצלבנים.

אמפיתיאטרון בית גוברין

זהו אולי המבנה המרשים ביותר שהתגלה כאן .זהו אמיתיאטרון רומי גדול עם קומות שהגישה אליו היא דרך מנהרות שדרכן תוכלו ללכת. האמפיתיאטרון כמסורת הרומית שימש לקרבות גלדיאטורים וקרבות בין חיות גדולות לבני אדם.

לסיכום

החוויה של מציאת שרידים עתיקים מהעיר המקראית מרשה, היא מסע בזמן המנתק את המשתתף מהציביליזציה ומחבר אותו למערות בית גוברין בדרך בלתי אמצעית, אותנטית והכי חווייתית שרק אפשר. אגב רבים טועים וקוראים למקום בית ג’וברין וזו טעות, היה פה כפר ערבי, הרבה לאחר ההתיישבות היהודית, בשם בית ג’יברין.

איך מגיעים?

להזין בוויז מערות בית גוברין.

סעו על 38 לכיוון בית שמש עד הסוף ובכיכר במקום לפנות ימינה לכיוון חברון- ירושלים , פנו ימינה לכיוון קרית גת משמאלכם תבחינו בגן הלאומי (המתחם הדרומי -תל מרשה) ומימין המתחם הצפוני.

אטרקציה מומלצת של חפירה ארכיאולוגית המתקיימת כאן היא Dig For A Day – לפרטים לחצו פה.

רוצים לקבל עדכונים  והמלצות חדשות  ממקומות שמטיילים שביקרו בהם ? 
היכנסו לקבוצת שלנו בפייסבוק "מטיילים מכייפים ומשתפים". תוכלו לשתף בעצמכם ולהתייעץ עם חברי הקבוצה.

סקרנים לדעת איפה טיילנו  לאחרונה ?
עיקבו אחרינו גם באינסטגרם ותקבלו המלצות רלוונטיות ועכשוויות :Baliletayel

בעלי עסקים בתחום התיירות – מעוניינים לפרסם אצלנו באתר ?
ולהגיע למאות אלפי גולשים – צרו עימנו קשר : לחצו פה.

רוצים המלצות שבועיות עדכניות מטיולים אחרונים? 
הצטרפו לקבוצת הוואטסאפ שלנו : לחצו כאן.

מסלולים נוספים בקרבת אזור זה :

האטרקציות המומלצות שלנו

המלצות אוכל

תגובה אחת

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

מערות בית גוברין

מיקום במפה

מתאים ל
מתאים ל
רמת מחיר
רמת מחיר
סוגי מסלולים
סוגי מסלולים
סוג הלינה
סוג הלינה
רמת מחיר
רמת מחיר
מה כלול?
מה כלול?
נגישות
נגישות
סוג המסעדה
סוג המסעדה
רמת מחיר
רמת מחיר
כשרויות
כשרויות
משלוחים
משלוחים
נגישות
נגישות
סוג אטרקציה
סוג אטרקציה
מתאים ל
מתאים ל
נגישות
נגישות
נגישות
נגישות
רמת קושי
רמת קושי
סוג מסלול
סוג מסלול
מאפייני מסלול
מתאים ל
מתאים ל
עונה בשנה
עונה בשנה
דילוג לתוכן