שפלה טיול
מקטע מספר 4 של סדרת הטיול בהובלתו של אריאל יצחק משורק לפרת.
כמה יופי צפון בהרי ירושלים. יערות מסרק, מעיינות צלולים כראי, גגות אודם של יישובים שלווים, ואנו – שנהנים מכל רגע.

צלפון

לאחר גשמי הברכה שירדו בלילה שלפני סיורנו הארץ נקיה ורחוצה לכבודנו, ואנו פוסעים בה לכבדה.אנו מתכנסים בצומת נחשון ופותחים בטקס החשוב בסיורנו, הקושר בין ים תיכון לים המלח על ידי שקית חול אותה נושא מדריכנו יצחק אריאל מן המקטע הראשון בו התחלנו, חוף פלמחים ויעדה יריחו אשר על חוף ים המלח.מזג האויר קריר ונעים, האויר נקי ושטוף ואור הבוקר עדין ומזמין. ומיד אנו פונים אל תוך השדות והחורש הים תיכוני המוריקים סביב.
דרך עפר נוחה מכוונת צעדינו בין שדות שחלקם שובתים לרגל שנת השמיטה, וחורשות חרובים ואקליפטוסים.
אנו חולפים על פני בתיו של מושב צלפון הצופה אל גבעות פוריות אלו, ועל פני כפר גיזו הסמוך אליו, ועוצרים בשולי כרם זיתים רחב ידיים שאך זה נמסק ועציו אוגרים את קרני השמש לקראת השנה הבאה.מדריכנו נעצר בצל עצי הזית.

אירועי מלחמת הקוממיות

אריאל שולף תרשים המתאר את עצימות ארועי מלחמת הקוממיות לאורך מאורעותיה.הכרזת האומות המאוחדות על הקמת בית לאומי לעם היהודי בחלק זעיר של ארץ ישראל לוותה בפרץ אלימות מצד ערביי הארץ שלא הסכימו גם לזאת, וכמעט כל יישוב ואתר יהודי מותקפים באלימות קשה.חודשים קשים רבים חולפים בהם היישוב היהודי הזעיר שם יהבו על אומות העולם ונוקט בגישה של מלחמת מגן בלבד, עד נפילת שיירות יחיעם, נבי דניאל, וחולדה במרץ 48 וחלחול ההבנה שעלינו לאחוז בשטח אם חפצי חיים אנו.

ההגנה יוצאת ליישום תוכנית ד' ויוצאת למבצעים לשחרור שטחי מולדת רבים. בתחילת אפריל יוצא מבצע נחשון, הראשון ממבצעים חשובים אלו, שנקרא על שם נחשון בן עמינדב, הראשון שנכנס לים סוף, ביציאת מצרים וכן על שמו של נחום 'נחשון' שושני לוחם ההגנה אשר נפל באזור זה. במבצע זה שוחררו שטחים באזור נחשון ממנו החלנו את סיורנו, ונפתחה הדרך לבירה, עד אשר הלגיון הירדני הבין את חשיבותה האסטרטגית של לטרון לחסימת הדרך והשתלט עליה בכח רב.

אזור זה מלבד דברי ימיה של מלחמת העצמאות והקרבות על הדרך לבירה, שומר גם זכר יישובים ואישים הנזכרים בדברי הימים. מושב צלפון נקרא על שמה של אמו של שמשון הגיבור ואשתו של מנוח, הצלפוני אשר המדרש קושר את שמה עם הצלפוני המופיע בדברי הימים.כפר גיזו גם הוא שומר את שם מקום הולדתם של בני הגיזוני מגיבורי דוד, ומיקומו השתמר בשם כפר ערבי ששכן כאן, בית ג'יז.

טיול צומת נחשון לצרעה

באר המושבים

אנו ממשיכים בדרכנו בין עצי חרוב מניבים, ובעוד אני נהנה מטעמו השוקולדי. מגלה לי ידידי לדרך מנחם לריאנוב, כי זרעי החרוב הנקראים קאראט ביוונית בעלי אורך ומשקל זהים, ולכן נתנו למידת משקל עתיקה את שמה – קאראט. בנוסף אורך הזרעים שימש למדידת אורך הנעליים ומידה זו מקובלת עד ימינו.

בעוד אני מעכל את המידע החדש והמעניין אנו מגיעים אל באר יפה הבנויה אבני גיר מסותתות, בתחתיתה מים זכים, וסולם ברזל יורד אליהם. בסמוך לבאר גלגלת וחבל ארוך אליו קשור מיכל פלסטיק המאפשרים לחפצים בכך (ולבעלי כח ידיים רב) לשאוב ממי הבאר ולמלא את כליהם.

הבאר ממוקמת בנתיבו של ערוץ קטן אשר מן הסתם ממלא את מאגר מי התהום אליו היא מגיעה, מאגר אשר כפי שאנו רואים מלא עדיין גם לאחר תקופת יובש ארוכה.לאחר שיצחק ירד אל הבאר לבדוק האם הם רטובים כראוי, אנו ממשיכים במעלה הערוץ, חולפים על פני כרמי יין המאדימים עליהם לקראת החורף, ואל גבעה רמה הסמוכה לכפר אוריה ושולטת על האזור ואשר קיבלה את השם הציורי, נ.ג. 257.הגבעה מספקת תצפית נאה אל עמק שורק, אך למרות ההבטחה לעליה תלולה, מסתבר כי מדובר בתלולית בלבד, ואנו חולפים על פניה בקלות.

מדריכנו מנצל את הנוף המרהיב לעצירה קלה ולהרחבת דעתנו. הגיאולוגיה של הרי ירושלים מתאפיינת ברובה בסלעי משקע ימיים שנוצרו בים קדום. כאשר הים היה רדוד סוגי היצורים שחיו ומתו בו יצרו שכבות משקע משלדיהם שהתגבשו לסלעי גיר, סלע קשה המאפשר חילחול מים בחריצים הנוצרים בו. בצורה דומה כאשר היה הים עמוק יצורים בעלי אופי שונה יצרו סלע גירני רך בשם קירטון, אשר רכותו מונעת היווצרות חריצים ולכן הוא אטום יחסית למים. סלע הקירטון נשחק בקלות, ויוצר גבעות רכות יחסית כמו אלו המשתרעות סביבנו, ואילו סלע הגיר הקשה נוטה ליצור נוף דרמטי יותר.

עצי חרוב ואלת המסטיק יוצרים מערכת שורשים המשתרעת על פני השטח ואינה נוטה לחדור לעומק, ולכן מתאימה היטב למסלע הקרטון בו המים אינם מחלחלים מעבר לשכבת הקרקע העליונה. לכן באזור זה הבוטניקה נשלטת על ידי חברת חרוב-אלת מסטיק.באזורים בהם המסלע הינו סלע גיר הבוטניקה נשלטת על יד חברת אלון ואלה ארץ ישראלית הנוטים להעמיק שורשיהם ולינוק מים שחילחלו עמוק אל שכבות סלע הגיר.

מצפה צרעה

מצפה צרעה

עוד חרוב אחד לדרך, ואנו חולפים על פני מנזר דיר-ראפאת, מנזר נשים אשר לא הרחק ממנו ממוקם למרבה הצניעות מנזר הגברים בשם בית ג'מאלדרכנו חולפת על פני באר עתיקה שנראה כי ימי שאיבת המים ממנה חלפו להם עם המצאת המשאבה, וטיפוס אל קו הרכס המגלה מבנה בטון המכסה על פני מעיין יבש בשם עין הנוער שרק עץ תמר קטן נותר להעיד כי בעונה הגשומה היתה כאן נביעת מים.

קו הרכס עשיר בבורות ומערות אך את תשומת הלב מושך נופו של עמק שורק המתעצם ככל שאנו מטפסים בתלילות על הרכס המדגים את עוצמתם של הרי ירושליםמצפה צרעה הממוקם בראש הרכס פורס תחתינו את עמק שורק במלוא תפארתו, משבצות חקלאיות ירוקות-חומות, מאגרי מים תכולים, ויערות מסרק על הרכסים העוטפים את העמק. מטה הרחק תחתינו ניתן להבחין בקלות ביישובים צרעה וישעי הנמשכים אל הרכס עליו אנו פוסעים, וממזרח קו בתיה של עיר הענק בית שמש בולט לו בעוצמת הבניה הצפופה התופסת את ראשי הרכסים.

מעל כל זה כמונו נהנה מהנוף בז הרוחף לו מעל כל היופי הזה וממתין לסעודת הצהריים שתיפול טרף בפיו. אנו נוצרים את יופי הנוף בליבנו ונכנסים אל מעבה יער האורנים, ואל מרפסת תצפית נוספת החושפת את הרי הרי גוש עציון נעלמים באובך הרחק מדרום מזרח, ואת מחצבת הר טוב הנוגסת נגיסות לבנות בהר המוריק ממזרח לנו.

טיול שפלת יהודה

הר טוב

דרכנו נושפת את אוויר הפסגות ויורדת בשאיפה מהירה אל אזור התעשיה החדש של בית שמש המשמר של שמה של המושבה הר-טוב, ואל אנדרטת הר טוב הנחבאת לה בלב צמחיה סבוכה בסמוך לכביש הגישה ההומה לעיר בית שמש.האנדרטה מכילה מיכל ברזל חלוד אשר תפקידו לא ברור אך ככל הנראה שימש כאמצעי ייצור באזור התעשיה המשגשג של המושבה הר-טוב, ושלטי הנצחה למאורעות שעיצבו את זיכרונה של המושבה.

מדריכנו מכנס אותנו בסמוך לאנדרטה ופותח בייסוד המושבה בימי העליה הראשונה של ידי יהודים יוצאי בולגריה, והעליה על הקרקע ב1895 בסמוך לכפר הערבי ערטוף אשר גם נתן למושבה את שמה.

במושבה הוקם אזור תעשיה משגשג אשר בו יוצרו גבינות, מוצרי חקלאות והופק בו שמן ייחודי מצמח האזוב (זעתר). הר טוב היה מבודד יחסית ונחרב במאורעות תרפ"ט, אך תושביו שבו אליו עם שוך הקרבות והקימו את היישוב מחורבותיו. במלחמת העצמאות יצאה מחלקת ההר (הל"ה) מכאן לעזרת גוש עציון, 28 ק"מ הליכה אשר מפקד המלחקה תכנן לגמוע בצעדה לילית, אך עיכובים לא צפויים הביאו להתגלות המחלקה לפני שעלה בידה לחצות את קו הכפרים הערבים לכיוון הגוש, וחייליה נפלו בארוע אשר זעזע את היישוב היהודי הקטן שנאבק על חייו ועצמאותו.

הר טוב עצמה פונתה לכפר אוריה במבצע לילי במהלך מלחמת הקוממיות, עקב חוסר יכולת להגן על היישוב המבודד, וניסיון לאחר תום המלחמה להקים את המושבה שוב לא צלח עקב קשיים בהם נתקלו המתיישבים. לצד הניסיון לחדש את המושבה הר טוב קם מושב נחם לצידה אותו יישבו יהודים יוצאי תימן, מושב הקיים ומשגשג עד ימינו.

את סיורנו אנו מסיימים בהליכה לאורך הכביש העמוס ובחציה שחוחה במעביר המים הארוך הנמתח מתחת לכביש (תוך הודיה לזוקף כפופים בסוף החציה), ואל הרכבים הממתינים לנו בחניון בית העלמין ארץ החיים, כמה דקות לפני שממטרים מעתירי חיים יורדים ומפריחים את הרי ירושלים היפים.

תודה ליצחק אריאל על סיור מתוכנן היטב, מלא יופי, נופים ועתיר ידע.

ולחברי לדרך שבאו להנות מעוד מקטע מרהיב לאורכו של נחל שורק

צילומים והכנת הכתבה : ירון בוצר

מסלולים נוספים באיזור

מיקום במפה

מתאים ל
מתאים ל
רמת מחיר
רמת מחיר
סוגי מסלולים
סוגי מסלולים
סוג הלינה
סוג הלינה
רמת מחיר
רמת מחיר
מה כלול?
מה כלול?
נגישות
נגישות
סוג המסעדה
סוג המסעדה
רמת מחיר
רמת מחיר
כשרויות
כשרויות
משלוחים
משלוחים
נגישות
נגישות
סוג אטרקציה
סוג אטרקציה
מתאים ל
מתאים ל
נגישות
נגישות
נגישות
נגישות
רמת קושי
רמת קושי
סוג מסלול
סוג מסלול
מאפייני מסלול
מתאים ל
מתאים ל
עונה בשנה
עונה בשנה
דילוג לתוכן