היציאה מניקבת השילוח

עיר דוד המקראית שבירושלים מכילה ערב רב של אתרים מקראיים קדומים כגון : ארמון דוד,נקבת השילוח, פיר וורן, מעיין הגיחון ועוד.

הביקור בעיר דוד הוא לא פחות ממסע לעיר מקראית קדומה ומרתקת בירושלים לפני 3,000 שנה.

אל ההיסטוריה היהודית, אורח החיים, הסביבה בה חיו אבות – אבותינו בארץ הקודש. אילו קשיים ליוו אותם, כיצד התקיימו וחיו יום – יום. יצאתי למסע מרתק בעיר דוד הנקרא מסלול  "העיר המקראית".

את הסיור ליווה מדריך מדהים בשם זאב מטעם גן לאומי עיר דוד..

אורכו הכולל נטו הוא כ- 3 שעות ובהחלט יכול לתת מענה ליום טיול מלא.

במסעינו במנהרת הזמן נפגוש בנקבת השילוח (הלא היא נקבת חזקיהו), בפיר וורן ובעוד שרידים ארכיאולוגיים מוחשיים שיספרו לנו בצורה הכי חיה ואמיתית את שקרה פה בעיר זו לפני אלפי שנים.

לפני שנצלול לעומקה של העיר – בוא נדבר קצת היסטוריה. ונבין מה הרקע למה שנראה בהמשך.

סיור בעיר דוד
הכניסה לעיר דוד

ההיסטוריה של עיר דוד

כדי להכיר את ההיסטוריה של העיר. עלינו על מרפסת יפה וגבוהה הנמצאת מעל אזור הקופות באתר.

עיר דוד יושבת על אחת מצלעותיו של הר המוריה שכידוע בראשו ניצבו הבית הראשון והשני. העיר העתיקה המוקפת חומות היא "צעירה" יחסית במונחים היסטוריים.

חומות העיר נבנו ע"י סולטאן סולימאן העות'מני לפני כ -500 שנה בלבד. נקודה זו.

הגבוהה ביותר במרחב העירוני הקדום. צופה על חלק נכבד מהעיר שהיא בת 3000 שנה ונקראת "העיר הקדומה".

חוקרים התחבטו רבות בשאלה למה עזב דויד מ"קדמת עדנא".

את העיר חברון בה ישב ושהייתה לבירת העם היהודי והגיע לפה למקום הזה.

ובכן לשאלה זו מספר תשובות האחת, דוד רצה לאחד את עם ישראל ונקודה זו הייתה מקום מרכזי בו נמצאו מרבית  שבטי ישראל.

שנית מיקומו של מעיין הגיחון במרכז העיר הוא בגדר פרט מכריע, אספקת מים, בקיום של עיר.

עיר דוד נמצאת במיקום מרכזי בחלקה המזרחי ניתן לראות את : הר הזיתים בו נמצא בית הקברות היהודי הפעיל העתיק ביותר בעולם.

בו קבורים גדולי האומה כגון : הרב קוק, מנחם בגין ועוד. עוד ניתן לראות מפה את כנסיית העלייה, כנסיית הבצלים (הכנסייה הרוסית).

מתחתינו ניתן לראות את ואדי קידרון מעליו נמצא הכפר סילוואן.

כיום חיה בכפר אוכלוסיה ערבית וכמה יהודים. ממצא מעניין שניתן לראות בכפר הם חללים מרובעים קטנים במורדות הכפר.
אילו הם מקומות בהם חיו יהודים שעלו מתימן.

בחלק הצפוני ניתן לראות את הר הבית , חומת העיר העתיקה ואת מתחם הר המוריה, בו עמדו על טילם הבית הראשון והבית השני עליהם נדבר בהמשך.

בחלק הדרומי המפגש של שני הואדיות שהגדירו ותחמו את עיר דוד.

התצפית מעיר דוד

הסיור בעיר דוד המקראית

ארמון דוד

ירדנו במדרגות לקומה מתחת לקופות של האתר, אנחנו נמצאים בחלקו התחתון של ארמון דוד אשר נבנה עי חירם מלך צור הפיניקי. זהו האזור הממשלתי (השלטוני).

גודלו כ-  700 מטר רבוע. באתר נמצאו  שרידים מעניינים כגון  2 בולות. עם 2 שמות מהסיפור התנכי(זכרו אותם נתייחס עליהם בהמשך הסיור).

מעל אזור זה היה אזור המגורים והאירוח של הארמון ומעליו מגדל שומרים שהשגיחו ללא הרף שלא מוטל איום על הארמון. הילדים נורא הסתקרנו נוכח הנוף היפה והממצאים הארכיאולוגיים המסקרנים שניצבו מולנו.

מולנו ניתן לראות ממצא מעניין במיוחד זהו עיטור אבן מפואר שכפי הנראה הוצב על עמוד של מבנה חשוב .אם תביטו היטב תראו שזה הסימן שמוטבע על מטבע של 5 ש"ח.זוהי כותרת פרוטו איולית, אשר הייתה שימוש בממלכת יהודה וישראל.

כותרת אבן בעיר דוד
כותרת אבן בעיר דוד

החדר השרוף ובית הבולות

המשכנו לרדת למטה באמצעות מדרגות והגענו לאתר הבא שהוא פתוח. שנקרא "החדר השרוף ובית הבולות".

 מדובר על אזור היוקרה של ירושלים בתקופת בית ראשון(586 לפנה"ס). פה גילו את מצאו 2 הבולות, אליהן התייחסנו בנקודה הקודמת.

משמעות המילה בולה זה טביעת חותם, שבעבר הרחוק השתמשו בהן לצרכי חותמות דואר

. זה היה חרס קטן ועליו החותם. יהוכל בן שלומיהו וגדליהו בן אחיקם. הם שני האנשים המופיעים בספר ירמיהו, הם היו היועצים של המלך צדקיהו. הם אילו שאמרו לו להרוג את הנביא ירמיהו.

כי הוא אמר לצדקיהו, תיכנע בפני בבל כדי שהעיר תינצל ולא תחרב.הם ראו בזאת כאקט של חולשה.

ולכן על דבריו, הוכנס ירמיהו לכלא. רגע  לפני החורבן והשריפה האיומה ולפני שבני ישראל יוצאים לגלות בבל. ירמיהו קונה קרקע. הוא ידע שאילו ימיה האחרונים של ירושלים והוא עשה זאת כדי שביום מן הימים בשיבה מן הגלות תהיה לו קרקע לשוב אליה ולבנות עליה בית.

במקום זה נמצאו סממנים של אצולה יהודית, שירותים בתוך בית , כפי הנראה עצים משובחים וקורות לבניית הבתים. עוד ממצא מעניין שהתגלה כאן בחדר השרוף הם 51 בולות. זוהי אינדיקציה על פעילות בית דואר בתקופת בית ראשון המכתבים מנייר נשרפו ואילו הבולות שעשויות מחרס נותרו בשריפת הבית.

הילדים ישבו מול שרידיו של הבית השרוף והאזינו בשקיקה לסיפור המעניין .ומהו סוף הסיפור ? צדקיהו מורד בנבוכדנצר ועל כן הוא מגיע לפה עם צבאו  שורף  את הבית הראשון וכובש את העיר.

הירידה לפיר וורן

פיר וורן

מפה ירדנו לבטן האדמה דרך שער המוביל לחדר יפה עם קשתות אבן וחלון. בחדר מפה מוארת של מערכת המים המבוצרת כד עתיק. במרכז החדר יש פתח עם מדרגות לוליינות. המוביל למערכות המים התת קרקעיות. מכאן יש דרך משופעת עם מדרגות ברזל, מעקות ותאורה צהובה, המשרה אווירה מהולה בהיסטוריה של לפני אלפי שנים. ירדנו במדרגות למטה.

נחזור 186 שנה אחורה(מימיו של ירמיהו) בזמן. לתקופתו של המלך חזקיהו , חזקיהו בונה פה מתחת לאדמה, 2 מערכות מים ענקיות כדי להתגבר על מצור עתידי לעיר העתיקה. האחת עילית והשנייה קרקעית. הן ניזונות ממעיין הגיחון – זהו מעיין שכבה הנובע מתוך מערה קרסטית המתרחבת והופכת לניקבה טבעית המספקת מים טובים וראויים לשתייה.

דרך מחילות גדולות וראויות למעבר של אדם בוגר ממוצע , הגענו לפיר וורן, זוהי מערכת מים קדומה אשר קרויה על שם קפטן צ'רלס וורן ארכיאולוג בריטי שהגיע לפה בשנת 1867 וגילה מערכת מנהרות חצובות בסלע ומבוצרת. כזו שתשמש לימי מצור ומלחמה כמקור לאספקת מים סדירה.

המערכת שצ'רלס וורן גילה נקראת "המעבר המבוצר"  או "מערכת פיר וורן" זוהי דרך מבוצרת עם אבן  היורדת למטה מהחלק העליון של האתר עד למטה למעיין הגיחון.

או יותר נכון מגדל הגיחון, מים מתוך המגדל זורמים לבריכה כנענית צדדית כך שהתושבים יכולים להגיע ולהשתמש במים שהם מוקפים בחומה וגם המים מוגנים.

המנהרות בעיר דוד
המנהרות בעיר דוד

מעיין הגיחון

מעיין הגיחון סיפק מים רבים לתושבי ירושלים של אז. המנהרה והביצור סביב המעיין נועדו להגן עליו כמקור חיים אסטרטגי בתקופת מצור.

המשכנו לרדת למטה למטה שסביבנו כוכים ואולמות ענקיים, הגענו ל"מגדל המעיין" – שם קיבלנו הסבר מזאב המדריך.

על מגדל האבן המשמעותי שנבנה ע"י הכנענים לפני כ 3800 שנה, זהו מבנה אבן גבוה וענק שמתחתיו נובע מעיין הגיחון עד עצם היום הזה.בבסיס המגדל זרמו המים בתעלה חצובה אל בריכה גדולה (גם היא מבוצרת) ונמצאת סמוך אליו. זו הבריכה ממנה שאבו תושבי העיר מים בעת מלחמה.

ולסיפור המעשה :בשנת 731 לפנה"ס הנוצרית ירושלים הייתה בסכנת חורבן ממשית. חזקיהו מורד בסנחריב ששלט באימפריה האזורית הוא מלך אשור.

חזקיהו לא שילם מיסים, ובכך מרד בסנחריב. ידוע לו שהולכת לפרוץ מלחמה קשה והוא מתכונן אליה היטב :בונה חומות  מבוצרות , סותם מעיינות שלא ישמשו מי שתייה לצרים,  והוא חופר את נקבת חזקיהו המכונה נקבת השילוח.

כי הוא רוצה להגן עליה להעביר את המים לחלק המערבי ומשם לבריכת השילוח. סנחריב המלך האשורי יצא למסע הרס  וחורבן בממלכת ישראל אחת הערים שהשמיד עד יסוד היא לכיש.

הוא הגיע עד לפה לעיר זו ועשה מצור קשה על העיר. סוף הסיפור היה שלמזלם של תושבי העיר חלו חייליו של סנחריב במגיפה קשה מה שגרם להם לנוס ולסיים את המתקפה על העיר.

על הקירות הסמוכים למגדל הוקרן סרט המראה את מערכת המים ומגדל המים משוחזרים.

הליכה בניקבת השילוח

נקבת חזקיהו – נקבת השילוח

ממגדל המעיין המשכנו לרדת עמוק לתוך בטן האדמה. הגענו לחדר גדול שנחנך בדיוק לפי חודש. החדר מוקף במראות מזכוכית ובתוכן מוקרנים להבות אש וברקע נשמעים קולות טפטוף מים.

השראה לתקופת נקבת השילוח. לאחר זמן קצר הוקרן סרט המספר על סיפור נקבת השילוח ועל מערכות המים שניבנו פה.

והנה סיפור חציבת אחת הניקבות המרשימות בארץ שאורכה כ 533 מטרים. וזורמים בה מים עד עצם היום הזה הלא היא נקבת השילוח (נקבת חזקיהו).

הסיפור שמוצג באופן מוחשי וכל כך יפה ומותאם לילדים. מספר על כך שחזקיהו רצה לבנות "תוכנית גיבוי" . ולצורך כך הוא הורה על חציבת נקבת מים שהתוואי שלה עובר פה בדיוק מתחתינו.

2 קבוצות חוצבים שבידיהם גרזנים, חצבו בתנאים קשים. של : חושך ,אבק, וחוסר אוויר את נקבת השילוח(נקבת חזקיהו).

הם חצבו בסלע ימים ולילות עד שנפגשו אחד עם השני . וכך נוצרה הניקבה שלמעשה עד היום הזה נובעים וזורמים בה מים ממעין הגיחון.

עד היום , 3000 שנה אחרי חפירת הניקבה, לא יודעים החוקרים והיסטוריונים. כיצד ידעו קבוצות החופרים את הדרך המפתיעה מתחת לאדמה שתוביל למפגש הכל כך מכריע בינהם.

ואיך מתגלה נקבת השילוח ?

בשנת 1880 (תקופת העות'מנים) ילד שעובר פה. נופל לבור בטעות מגלה את כתובת השילוח הנמצאת בתוך הניקבה. היא מתארת בפרוטרוט את הרגעים האחרונים בחציבה שהובילו ליצירתה של נקבת חזקיהו.

התורכים לקחו את כתובת השילוח למוזיאון באינסטבול והיא שם עד היום.

מפה ירדנו למטה כדי להתחבר לסיפורים הללו. חייב לציין שמדובר בחווית חובה לילדים. הדרך מתפצלת לשניים : ישר אל תוך נקבת השילוח. והדרך השנייה (למי שלא מעוניין להיכנס לניקבה ) היא דרך יבשה.

בחרנו להיכנס לנקבת השילוח הרטובה והאמת לא התחרטנו. אגב שתי הדרכים מובילים בסוף לבריכת השילוח.

המסלול עובר בתוך מים (בהתחלה בגובה 70 ס"מ) ההופכים לרדודים מאוד בגובה הקרסוליים. ההליכה היא בתוך ניקבה שמרביתה בגובה של מבוגר בחלקה צריך להתכופף. הליכה של כחצי שעה, הניקבה אינה מוארת ולכן חובה להצטייד בפנס .

חוויה לילדים בסופה  בריכת השילוח הביזנטית הקדומה. ומפה הגענו לסוף המסלול בריכת השילוח המקראית., זוהי בריכת השילוח מתקופת הבית השני.,גודלה כ 3 דונם במקור. היא יבשה כיום.

מצאו פה מטבעות מתארכות לתקופת הורדוס המלך.

הליכה בתוך ניקבת השילוח
הליכה בתוך נקבת השילוח

פרטים כלליים

סיור מודרך שיוצא בשעותמוקדמות. ויש צורך להירשם באתר:  לחצ כאן.

או בטלפון : 077-996-6726

הסיור הוא קווי בסוף ניתן לחזור ניתן לעלות עם שאטל במחיר סמלי של כ 5 ש"ח . השאטל יוצא כל 20 דקות או לחזור ברגל כ – 20 דקות הליכה בעלייה.

איך מגיעים

בוויז : "עיר דוד" , שימו לב לא ניתן לחנות במקום רק להוריד נוסעים. מומלץ לחנות בחניונים הקרובים : ממילא או קרטא ולהגיע במונית או אוטובוס.

אופציה נוספת ללכת ברגל שזה כחצי שעה בימי קיץ פחות מומלץ ללכת ברגל. עיר דוד  ממול ומתחת לשער האשפות בכותל המערבי.

חייב לציין שהסיור מתאים מאוד לקיץ. כי רובו מתנהל תחת האדמה בתנאים של קרירות נעימה והליכה במים.

מצ"ב מפה וסרטון מהסיור שלנו.

תודה לנעמי וישראל מעיר דוד על ארגון הסיור.

מסלולים נוספים באיזור

מיקום במפה

מתאים ל
מתאים ל
רמת מחיר
רמת מחיר
סוגי מסלולים
סוגי מסלולים
סוג הלינה
סוג הלינה
רמת מחיר
רמת מחיר
מה כלול?
מה כלול?
נגישות
נגישות
סוג המסעדה
סוג המסעדה
רמת מחיר
רמת מחיר
כשרויות
כשרויות
משלוחים
משלוחים
נגישות
נגישות
סוג אטרקציה
סוג אטרקציה
מתאים ל
מתאים ל
נגישות
נגישות
נגישות
נגישות
רמת קושי
רמת קושי
סוג מסלול
סוג מסלול
מאפייני מסלול
מתאים ל
מתאים ל
עונה בשנה
עונה בשנה
דילוג לתוכן