המלצה לסיור בירושלים הכולל : ביקור במוזיאונים, מסעדה, גן בוטני ולינה בבית מלון שווה במרכז העיר.
העיר ירושלים הינה עיר מגוונת, צבעונית, ססגונית. מלאה כרימון בתרבותיות רוחניות ודתות (יהדות, נצרות, איסלאם).
בשנים האחרונות ישנה מגמה מאוד חזקה של קידום העיר תיירותית. זה בא לידי ביטוי בשיפוץ מקומות תיירות קיימים מיתוגם מחדש. וכן בהקמת גם מקומות חדשים.
הסיור שמתואר כאן מוצע לכם כקהל ישראלי המחפש תיירות עשירה. שכוללת :תרבות, אוכל, קולינריה וגם שווה לכל כיס. הסיור בוצע במסגרת סיור חשיפה בעיר ירושלים ע"י משרד יח"צ מרום טל.
מה כלל הסיור ?
הוא כלל את המקומות הבאים כפי שיתוארו כאן בפרוטרוט במבט חוויתי, סיפורי, מעיניי כסוקר אתרי תיירות.
1)"תמול שלשום" – מסעדה חלבית ישראלית המשלבת את תרבות הקריאה עם קולינריה.
2)מוזיאון ידידי ישראל – מוזיאון שהיו"ר והמייסד שלו מייק אוונס – המתאר באופן אינטראקטיבי את כל פועלם מאז ועד היום, של אוהבי ישראל הלא יהודים ברחבי העולם.
3)הגן הבוטני האוניברסיטאי בגבעת רם – גן בוטני יפהפה מתוחזק לעילא ועילא וכולל מסלולי הליכה ונסיעה ברכבת חשמלית בין בוטניקה חובקת עולם.
4)מרכז הקונגרסים (בנייני האומה) – מרכז קונגרסים בינלאומי הכולל :תערוכות ציור ואומנות , 5 אולמות אירועים , אולם הופעות ענקי חדרי התכנסות ואתר ארכיאולוגי.
5) לינה במלון איביס סטיילס – מלון שווה מרשת "האקור" העולמית במיקום אטרקטיבי במרכז העיר ירושלים – קרוב לכל מוקדי העניין והבילוי בעיר .
חייב לציין שנהנתי בכל האתרים המצויינים לעיל. וכי הסיור המוצע כאן בעיר ירושלים, הינו זול יחסית בהשוואה לאתרי תיירות בארץ ובעולם. ולא יורד מהם ברמה כלל וכלל ומכאן הכדאיות לעשותו.
התחנה הראשונה – מסעדת "תמול שלשום"
המלצתי היא להתחיל בארוחת בוקר שווה במוסד התרבותי המוביל בירושלים מסעדת "תמול שלשום" אשר בשכונת נחלת שבעה הוותיקה בירושלים. הסביבה בה נמצאת המסעדה מכניסה את המבקר לאווירה של מסע אחורנית בזמן . הארכיטקטורה של מבני המגורים ובית הכנסת במרכזה כוללים שימוש באבן ירושלמית.
וכן במדרגות המטפסות לבתים – ניכר כי השכונות פשוט קפאו בזמן מבחינת האווירה והמראה שהן משרות.
נחזור ל"תמול שלשום" – מהחצר הגדולה שברחוב ,עולים למרפסת /טרסה ציורית ועתיקה. המרחב הראשוני נמצא בחוץ וכולל שולחנות וכיסאות קטנים שמסביב צמחייה. מימין יש מרחב פנימי של ישיבה בו כל הקירות עם ציורים . זהו חלל גדול יחסית . אנחנו נכנסנו לחלל השני הנמצא משמאל שהוא יותר לאירועים ובמרכזו שולחן גדול.
הסיפור מאחורי תמול שלשום
דן גולבר הקים את "תמול שלום" יחד שותפו דוד שכבר אינו בין החיים. הרעיון של הקמת המסעדה היה לקיים פה מפגש של סופרים ומשוררים. מעין מקום שהמרכזיות בו היא קריאה וסיפור ספרים בפי משוררים כגון : יהודה עמיחי.
בעבר היה צריך להיבנות פה מסילת רכבת לחבר חלקים של ירושלים אך רעיון זה נגנז.
עד עצם היום הזה יש אירועי תרבות והופעות סופרים בחלקי המסעדה. בכל סביבת המסעדה התגוררו ציירים ואומנים. אנקדותה על שכונת נחל שבעה שסיפר לנו דן : "השירותים של כל השכונה בחוץ והמקלחות היו בחוץ". תחשבו שאין לכם שירותים ומקלחת בביתכם והן ציבוריות . מוזר לא ? ..
זהו בניין לשימור מי שפתח כאן את המקום הביא את מיטב משוררים לגרום לישראלים להתאהב בספרות בעבר היה יקר מאוד לרכוש ספרים. ואוכל, בניגוד להיום, לא היה ה issue המרכזי של הבילוי כאן.
נברשת תקרה קדומה נתפסת על מוט מתח מעל שולחננו- לכדה את תשומת ליבי . בצידי החדר כורסאה עתיקה , ספרייה ועליה הרבה ספרים גרמופון עתיק . נונתנים למקום אווירה מיוחדת ומיושנת כמו יין טוב ומיושן.
בעבר המקום היה צריך להיקרא "סוס עץ" ולבסוף הוחלט לקרוא לו על שם ספר של שי עגנון "תמול שלשום".
שורה תחתונה : תמול שלשום מסעדה טומנת בחובה היסטוריה ואוכל טוב .
התחנה השנייה – "מוזיאון ידידי ישראל (FOZ)"
מוזיאון ידידי ישראל – מוזיאון מודרני שמטרתו להציג את האנשים ברחבי העולם שעשו ואילו שעושים היום למען יהודים למרות שהם עצמם אינם יהודים. המוזיאון מציג כמו פרקים או סדרה של התרחשויות ומעשים של דמויות של אנשים כריזמטיים ששמו להם למטרה לסייע בהקמת המדינה מאחורי הקלעים ולהציל יהודים. מהאויבים הרבים שיש לנו (ולא חסר כמו שניתן לראות עד היום). כאמור היו"ר והמייסד של מוזיאון ידידי ישראל הינו מייק אוונס. אוונגליסט , אדם נלהב עם רוח ורצון בלתי רגילים לעזור בכל דרך אפשרית ליהודים בישראל ומחוצה לה.
שיחד עם אדם מיוחד ואצילי משכמו ומעלה ששמו "מייק אוונס" – אמריקאי חצי יהודי חצי גוי. אשר שם לעצמו מטרת חיים לסייע ליהודים באשר הם. ולהנציח את כל האנשים היפים בעולם. שעזרו ליהודים ועוזרים כיום בנקודות זמן שונות.
הרימו כאן מוזיאון ומרכז הנצחה ממעלה ראשונה. שיש בו שימוש רב בטכנולוגיה המציגה אלמנטים היסטוריים ודמויות מפתח שעשו למען העם היהודי והצילו אותם . למשל אוסקר שינדלר במלחמת העולם השנייה העסיק מלא יהודים והציל אותם ממוות במחנות ההשמדה.
המוזיאון כולל מספר קומות שבכל קומה מוקרן סרט אחר או פעילות אינטראקטיבית שונה.
מה יש לראות במוזיאון ידידי ישראל ?
כך למשל בקומה הראשונה הוסרט סרט על מסך פנורמי "הארץ המובטחת" המציג את הישגיה של ישראל הדרך הקשה שהביאה לתקומת העם היהודי והקמת מדינה לתפארת. שברקע לתמונות הארץ מקריין מייק.
זהו מופע בו יש הדמייה של טיסה מעל ארץ ישראל. במהלך הטיסה מחלקים את המדינה ל 12 שבטי ישראל.
חדר נוסף שמגיעים אליו ,באמצעות מעלית הזמן ,שגם בתוכה יש מופע אור קולי מיוחד ברוח המוזיאון. "תיאטרון המייסדים" זהו חדר של דמויות תנכיות המתאר סיפורים תנכיים אודות דמויות מפתח כגון : אברהם אבינו, הנביא יחזקאל וחזון העצמות היבשות ומשה.דמויות חשובות שאלהים נגלה אליהם והצהיר בפניהם את הקשר החשוב בין העם היהודי לאלהיו. אילו היו צינורות התקשורת בין אלהים לעם..
מופע מרשים על מסך ענקי מלווה במוזיקה וצלילים ..
משם עברנו לחדר נוסף הנקרא" לחיי החולמים" מדובר על חדר משמעותי מאוד המציג את אותם אנשים נדירים אשר תמכו ביהודים בגלות והעניקו להם כלים ועזרה לחזור לארץ אבותיהם -ארץ ישראל. זה בא לידי באכלוסם בבתים כאמצעי הגנה מהנאצים למשל או להעניק להם אשרות כניסה (ויזות) למדינות שונות מה שגם איפשר להם להתחמק מציפורני הנאצים ועוד.
חדר נוסף הנקרא "אנשי החזון " לקח אותנו בסיור למקום מאוד מיוחד בהיסטוריה דמויות שעסקו בהצלת יהודים. כמו : לאודרמילק, המלכה ויקטוריה, שינדלר, ראול ולנברג ועוד פיגורות מכל העולם. כשכל כולם בכלל נוצרים עם אהבת חינם ליהודי.
ריגש אותי לשמוע על אדם מיפן שהציל המוני יהודי , שמו צ'יאונה סוגיהארה. הוא הציל מעל 15,000 יהודים בשואה, כשהיה קונסול יפן בליטא. הוא היה חלק מהאישיים החשובים אשר תרמו את חייהם למען ישראל. בלחיצה על הדמות במסך ענקי, מופיע הסבר על פועלו / פועלה של הדמות.
למשל שלוחצים על הדמות של המלכה ויקטוריה – מופיע מה עשתה למען העם היהודי. כל השמויות מוארות ואינטרקטיביות המרצדות על מסכים או על פסלים שהוקמו במקום.
סרט נוסף הוא על חסידי אומות עולם אשר סיכנו את חייהם, פעלו נגד כל הסיכויים בתקופת השואה הנוראית. רק בכדי להביא למימוש חזון הציונות של הצלת והבאת יהודים ארצה במהלך מלחמת העולם השנייה.
התחנה השלישית בסיור בירושלים – הגן הבוטני
הגן הבוטני האוניברסיטאי בירושלים – גבעת רם.
התחנה הרביעית בסיור – מרכז הקונגרסים הבינ"ל
תחנה אחרונה ביום הסיור בירושלים לפני הלינה במלון.
היא מרכז קונגרסים הבינ"ל (בנייני האומה) הגדול בישראל. זהו מתחם ענקי הכולל : 7 אולמות בהם מתקיימים אירועים והפקות ציבוריות ואפילו פרטיות אך בסדר גודל של מאות אנשים.
לאורך המעברים בין האולמות ובמתחמים השונים מתקיימות ומוצגות תערוכות כגון : קיר עם ציוריו של מארק שאגל. או קיר עם צילומים של אנשים בעלי מצוקה כלכלית מכל רחבי העולם.
התחנה האחרונה בסיור הירושלמי – מלון איביס סטיילס
מה כולל החדר במלון ?
חשוב לציין כל החדרים במלון מונגשים ומיועדים לזוגות. אך יש גם חדרים המתאימים למשפחות עם דלת מקשרת .
שורה תחתונה של הסיור : ממליץ מאוד להגיע לירושלים לטייל ולשהות במקומות שלעיל מכמה סיבות: