המסלול מחורבת עלמית לעין פרת

קטע מספר 7 במסע ים אל ים מחוף פלמחים לאורך נחל שורק עד לנחל פרת. את המסע שלנו התחלנו בספר המדבר במעלה אדומים. במשטרת מחוז ש"י(שומרון יהודה) . משם ירדנו הישר אל מסלול שאמנם אינו מסומן אבל מספק הצצה לעבר נופים מדבריים שעוטים מרבדים ירוקים נוכח הגשמים האחרונים. מאות צמחי עירית החלו לבקוע מתוך פקעותיהן תחת האדמה . פרחים אמנם אין אבל גבעוליהם הירוקים הנצו מבעד לאדמה וקישטו לכבודינו את הגבעות המדבריות. הקטע הראשון מרשים וכולל הליכה בטיפוס קל על הגבעה הראשונה בה ראינו שרידים של התיישבות קדומה. הממצא המעניין היה על הסלע הטבעה של משחק כלשהו , מעין לוח דמקה. משם ירדנו במדרון תלול מאוד אך כמו נדנדנה נעים מצידו אחד של ההר לצידו השני כדי להתמודד עם רמת השיפוע החדה שלו.

מהר מאוד מצאנו את עצמנו בתוך ערוצו של נחל אוג. שם השמש האירה לנו פנים וחיממה את גופנו הקפוא.. אמנם מעט זרזיפי מים זרמו בנחל אבל גם זה משהו באזור צחיח ומדברי שכזה. לאחר הפסקה קצרה התחלנו לטפס לצידו השני של ההר לכיוון כביש 437 . הדרך הייתה סלולה בחלקה נוכח פעילות נמרצת של המחצבה באזור. שעוסקת בהוצאת חומרים שאמורים להזין ולהמריץ את מכונת הבנייה ומהמפעל ההתיישבותי בכל חבלי ישראל.

לאחר טיפוס מאתגר אבל סביר בהחלט הגענו לצד השני. בדרך ראינו צב נח לו מתחת לשיח רענן. חצינו את הכביש וטיפסנו לכיוון צפון מזרח לעבר גבעה הצופה על כל האזור שמה "חרבת עלמית" .

רקע על חורבת עלמית

חורבת עלמית נמצאת בנקודה מאוד גבוהה כ 650 מטרים מעל פני הים. על פרשת דרכים מאוד מעניינת מצד אחד היא צופה על ההתנחלויות היהודיות בצד מזרח : ענתות , אדם (גבע בנימין). לכיוון צפון השכונה הגדולה ביותר של ירושלים : פסגת זאב שבטווח בינה ובין שכונת נווה יעקב נמצא כפר חיזמא. בגבעה שבין היישובים שלעיל נראה מעין שלד בנוי שכבות שכבות. זהו ארמון חוסיין הנקרא ,תל פול" . בשנת 1966  הירדנים בנו את השלד של הארמון אך בעקבות מלחמת  ששת הימים. בנייתו הופסקה והוא נותר כך עד עצם היום הזה. כמו כן ניתן לראות את הר הצופים.

ימינה ומזרחה לכיוון ים המלח.באופק הרחוק נמצא מצפה דני רחוק , גבעת חגית. קרוב אלינו גם מזרחה, יישוב עם גגות אדומים נקרא ענתות. התנחלות חדשה שעל פי השם המקראי ענתות.

לכיוון דרום מזרח ממש מרחק קצר מאוד ניתן לראות את "ענתא". כפר ערבי שגדרות בטון עוטפות אותו מכל עבר זוהי גדר ההפרדה. ענתות המקראית נמצאת בתוך ענתא , אך נוכח צפיפות האוכלוסין לא ניתן לחפש שם שרידים ארכיאולוגיים. חרבת עלמית היא אתר ארכיאולוגי  מעניין ועשיר בממצאים ארכיאולוגיים כגון :גתות , בית בד, טראסות חקלאיות, מערות ששימשו לאחסון תבואה ומזון, בורות מים , מערות קבורה , ספלולים.  לצד הממצאים נפערו בורות רבים אילו הם חפירות שוד בניסיון למצוא עתיקות סמוך לממצאים.

חורבת עלמית מתוארכת לתקופת הברזל. בחזית חורבת עלמית ניתן לראות מבנה אבן עם כיפה ירוקה זהו קיברו של שייח אשר הקים את ענאתא. נקודת תצפית מעניינת ביותר היא אתר החרמון שפסגתו הלבנה נראית היטב מכאן.

מבחינה יהודית אזור זה הוא הנחלה שניתנה לאהרון ולשבט בנימין.

חורבת עלמית

שמורת טבע נחל פרת – ואדי קלט

מכאן הליכה לאורך בורות המים והמערות המרשימות שחלקן מכוסות בעיגולי אבן ענקיים , כפי הנראה מתקן חקלאי קדום. מכאן כבר יש סימון ירוק המפנה לעבר שמורת הטבע נחל פרת. עלינו על משטח עשוי מסלע ענקי שהרגיש כמו לעלות על חרטומה של ספינת ענק. משם נגלה לעברנו אחו גדול ופורה המשמש עד היום את הרועים הבדואים המגיעים לכאן עם עזים רבים. המשכנו בהליכה לאורך הסימון הירוק אזור יחסית מישורי ונוח להליכה. עד שהגיעה התפתחות בעלילה , איך שראינו את גדר היישוב ענתות , התחלנו לרדת מטה אל עבר ערוץ נחל פרת . שלט גדול "שמורת נחל פרת (ואדי קלט)" הופיע , מהר מאוד הנוף ישתנה למשהו שקשה לתאר במילים . תהום ענקית בגובה של עשרות מטרים ולמטה רואים את כל ערוצו המתפתל של נחל פרת .

מראה כל כך יפה לי זה הזכיר מנהרת רוח שעשרות סנוניות שחורות חותכות אותו ללא הרף ומשמיעות ציוצים. שביל ההליכה עובר ממש מעל ערוץ הנחל בגובה רב מאוד. כל הגבעות שסביב צבועות בירוק עם סימני רטיבות בעקבות הגשמים האחרונים. בהמשך ההליכה התגלו סדרת קירות שהם למעשה חלק מהקניון ענק של נחל פרת. אני מכנה אותם  "הקירות הבוכים", כי המים הנוזלים מהם נראים ממש כמו דמעות. ואם לא די בהאנשה זו מצידו השני של הקניון בצד דרום, ניתן לראות שני כוכים , מערות הסמוכות זו לזו ונראות ממש כמו עיניים. בקיצור הטבע דיבר אלינו בשפתו שלו..

הליכה ארוכה ופתלתלה אבל עם נוף שאני באופן אישי לא אשכח לעולם , הביאה אותנו ממש מעל שמורת נחל פרת, מעל נראה עץ אקליפטוס גדול מאוד שלצידו בריכת מים עם נביעה המזינה אותו – זוהי עין פרת , אחת מהנביעות המרכזיות של נחל פרת. ירידה במדרגות אבן שסובבו אותנו כמו סביבון בחנוכה, עם מעקה , מביאה אותנו לעבור ליד מנזר פארן, זהו  מנזר מסוג לאורה, הראשון במנזרי מדבר יהודה שחריתון, אבי מוסד הנזירות בישראל, הקים במאה ה 4 לספירה. יש מערות התבודדות סביב המנזר עד עצם היום הזה שכיום משמשות כמערות רועים. חריטון מחליט לנטוש את  המנזר הזה, ולהקים את מנזר חריטון, הנמצא ליד ההרודיון . המנזר מצליח מאוד וכעבור כמה שנים מושך אליו נזירים רבים. במנזר פארן קבורות עצמותיו של חריטון. המנזר נהרס והושמד בשנת 614 לספירה ע"י הפרסים. מאוחר יותר הוא שופץ סודר ועד היום חיים בו נזירים , ניתן לבקר במנזר פארן אך צריך לתאם מראש.  בטלפון : 052-5399075.

בצוק שממול ניתן לראות מטפסים נועזים עולים על צוק ישר כמו פלס, בעזרת חבלים וחבקים בסלע.

בריכות מים בנחל פרת

הליכה לאורך ערוצו של נחל פרת

ישבנו מתחת לעץ האקליפטוס שממול ניתן לשמוע את זרימת הנביעה המפעפעים מתוך צינור מתחתי חלקנו גילה אומץ לב וקפץ הישר אל תוך המים לטבילה צוננת בזמן שהקשבנו לנאומו חוצב הלהבות של יצחק אריאל אודות המקום. בהחלט נווה מדבר בכל מובן המילה. התחלנו ללכת לכיוון הכניסה של שמורת נחל פרת שבקצה שלה יש את בריכת התמר הידועה ביופיה הרב וצלילותה , בתוך המים שחו להנאתם קבוצת דגים ובהחלט מראה מלבב בעיתות חורף מדברי. הבריכה מלבנית וממש בפאה המזרחית שלה עומד עץ דקל רם וגבוה. מכאן המשכנו עם הסימון הירוק לכיוון עין מבוע הדרך מסומנת כולה , מאוחר יותר הסימון הופך לכחול, חלק מהמעברים בתוואי המסלול נעשים במקביל לנחל ולכן דורשים קצת טיפוס עם סולמות והליכה על סלעים, צריך להיזהר לא להחליק. ערוץ הנחל עשיר בבריכות מים , המעוטרות בבולדרים וצמחיית קנה עם פריחה זהובה כמו מברשות ענק תלויות הפוך. ובתוך המים דגים רבים.

הליכה שארכה שעה וקצת , פגשנו בדרך עדרי עזים שפעלו נגד כיוון התנועה והלכו מולנו . מי נחל פרת חוצבים וחוצבים בתוך הסלע וכמו פסל יוצרים בו צורות מרהיבות ומופלאות. הגענו לנקודה בה אנו עולים ימינה נוטשים את הסימון הכחול המוביל במורד נחל פרת לעין מבוע. לטובת הסימון הירוק , עליה מאתגרת מאוד שאורכה כ 500 מטרים, שמגיעה לאחר כ 12 קילומטרים של הליכה במשך כ 7 שעות . מסיימת  ממש "מסע כומתה"  במצפור השישה ביישוב נופי  פרת.

תודה ליצחק אריאל על טיול מופלא, מעניין ,מסקרן בעקבות ספר המדבר.

שימו לב !! המסלול עובר בשטחים עם רגישות בטחונית מומלץ להיעזר במלווה חמוש ולטייל בקבוצות . הכניסה לשמורת נחל פרת כרוכה בתשלום של 29 למבקר ולמנויי מטמון חינם.

שמורת נחל פרת -ואדי קלט

ניתן להתחיל  את הטיול הזה ב"חורבת עלמית" – פשוט לעלות על הגבעה וללכת עם הסימון הירוק כל הזמן . בוויז : ענתות . שימו לב מומלץ להחנות את הרכב ליד ענתות ולהגיע רגלית לפה. המקום נמצא ממש מעל הצומת הפונה לענתות מכביש 437. הסימן לגבעה הוא מבנה אבן עם כיפה ירוקה.

לנוחיותכם מצורפת מפה מוקלטת של המסלול וסרטון וידאו קצר מנחל פרת.

מסלולים נוספים באיזור

מיקום במפה

מתאים ל
מתאים ל
רמת מחיר
רמת מחיר
סוגי מסלולים
סוגי מסלולים
סוג הלינה
סוג הלינה
רמת מחיר
רמת מחיר
מה כלול?
מה כלול?
נגישות
נגישות
סוג המסעדה
סוג המסעדה
רמת מחיר
רמת מחיר
כשרויות
כשרויות
משלוחים
משלוחים
נגישות
נגישות
סוג אטרקציה
סוג אטרקציה
מתאים ל
מתאים ל
נגישות
נגישות
נגישות
נגישות
רמת קושי
רמת קושי
סוג מסלול
סוג מסלול
מאפייני מסלול
מתאים ל
מתאים ל
עונה בשנה
עונה בשנה
דילוג לתוכן