הרי ירושלים בחורף
טיול במסגרת שורק עד פרת  מגשר רפאים עד לבית זית. קטע מספר 6.
כל הנחלים זורמים לים, מפסלים בדרכם קניונים סוערים וחושפים את יופיה של הארץ, ולנו לא נותר אלא לפסוע לאורכם ולהנות מכל היופי המדהים הזה.
לאחר שבוע של גשמי ברכה, בעיתוי מוצלח להפליא יצאנו ביום סגרירי אך יפה להמשך המסע במעלה נחל שורק, הזורם היטב לאחר כמות הגשם הנאה, ובארץ שרוותה טל ומטר ומשיבה לנו במראות מחממי לב של צמחיה שופעת ופריחה חורפית.

רפאים וערפילים

את טיולינו אנו פותחים בחניון גשר רפאים הנמצא על אפיק נחל שורק, מול קרעי ערפל המכסים טפח מהיער היפה הסובב אותנו ומגלים טפחיים ירוקים מלאי הוד בבוקר מלא קסם זה. קול נחל שורק המפכה בעוז מבין הצמחיה הסבוכה לאורך אפיקו מושך אותנו אליו, ומבטיח טיול הרפתקני ומלא חוויות. דרך עפר נוחה היוצאת מהחניון חוצה בגשר אירי את ערוץ הנחל אך המים העמוקים קמעה והריחניים מאוד מזכירים כי לא הרחק במעלה הזרם שוכן מתקן טיהור שפכים התורם ביוב משובח למי הנחל, והיות שלא הבאנו מספיק בקבוקי בושם לסיור זה אנו מוותרים על החציה ההרפתקנית של הנחל וממשיכים מעט מערבה בחיפוש מקום חציה נח יותר.

דרך העפר מערבה חוצה את נחל שורק על גשר רחב ונח כל כך עד שרובנו לא מבחינים כי חצינו לגדה הצפונית של הנחל, ורק מדריכנו המתחיל לטפס על מדרון הקניון מצפון מאותת כי חצינו בבטחה את הנחל, אך עדיין נכון לנו טיפוס הרפתקני משהו על מדרון הנחל הבוצי והחלקלק. העליה כצפוי חקלקה ומאתגרת, ומעירה בשטף אדרנלין את כל מי שפספס את הקפה של הבוקר, וגם את אלו אשר שתו כוס או שתיים. העליה בגובה חושפת מיד את קניון השורק החותר בין הרי יהודה השופעים ביערות אורן צפופים ומלאי הוד, אשר קרעי ערפילי בוקר מנווטים דרכם בינותם ומקנים אווירה פחות מוכרת של חורף במיטבו.מעלינו השמש מציצה לרגע מבין תכסית העננים וקשה לי שלא להרהר בשורה אותה כתבה לאה גולדברג בהקשר שונה אומנם, המתארת כל כך טוב את תחושתי:

"וירחב בך השקט, כאור בקצה הענן".

מדריכנו יצחק אריאל מאתר במהרה שביל עיזים צר העובר בלב היער הסבוך, שביל אשר ניכר בו כי התחזוקה היחידה השומרת על קיומו הינה מצעדי המטיילים. השביל עובר בתוך צמחיה סבוכה אשר קודמי בטור המטיילים פורצים בה דרך, מדלג מעל גזעי עצים אשר קרסו מעוצמת סערות החורף, ובעיקר עובר מעט מעל ערוץ נחל שורק אשר ערוצו גדוש צמחיה סבוכה- שלל מיני עצים ושרכים המתכתבים עם יערות האורנים העוטפים אותנו מכל עבר – אווירה מדהימה הממשיכה להרחיב את השקט והשלווה של בוקר זה.

מכל עבר מנצנצות אלפי טיפות גשם זעירות אשר טיכסו יחד עצה ונעצרו בקצות כל אחת ואחת ממחטי האורנים, ואת הכל מלוות לטובה רקפות ורודות ופחות לטובה בוץ שחור וחלקלק.

מכל מחליקי השכלתי, ומסתבר כי יש יתרון להיותי מאסף, אני לומד מקודמי בדרך מהם המקומות הבעייתיים והמחליקים וטורח לעבור אותם על הישבן, עדיף מאשר להחליק וליפול על הראש…השביל עובר בסבך היער, נוגע לא נוגע בפיתולי נחל שורק המפכה ממש במרחק נגיעה, ואפשר בעיניים פקוחות לדמיין כי אנו נמצאים בג'ונגל טרופי בארץ רחוקה, אך האמת היא שאנו בלב הרי יהודה המדהימים שלנו! היער סבוך מאוד ונחש המטיילים מתפצל לו ואף משיל נשלים בין עצי היער, אך בעזרת פלאי הגי.פי.אס וכמה צעקות הכוונה כולנו מתאחדים לבסוף בכניסה לדרך עפר רחבה הפונה צפונה במעלה נחל צובה, מיובלי נחל שורק.

ערפילים על נחל שורק

הר איתן

ערוץ נחל צובה מציע אף הוא קניון אדיר החותר בין הרים מכוסי יערות אגדתיים, אך אנו נחושים לשוב אל ערוץ השורק החותר למרגלות הר איתן המתנשא ממזרח לנו. אך לפני זאת אנו למדים מעט על קיבוץ צובה שנמצא על הר יפה במעלה הנחל הנושא את שמו.

קיבוץ צובה הוקם על ידי יוצאי חטיבת הראל של הפלמ"ח, שלחמו בקרב הקשה על ירושלים והדרך אליה, עם תום מלחמת הקוממיות וניתן לו השם פלמ"ח צובה בידי מייסדיו. שם זה מאזכר את הפלמ"ח כמובן אך גם מתכתב עם גיבורי דוד המוזכרים בסוף ספר שמואל ב' אשר מהם יגאל בן נתן הגיע מיישוב בעל שם זה. לחובבי בלשנות השם בתנ"ך מנוקד בחולם וכך יש לבטא את שם היישוב.

ועדת השמות לא קיבלה את השם אותו ביקשו מייסדי הקיבוץ ועל שלטי הדרך ובמפות ניתן לאתר רק את השם צובה, אך בתוך הקיבוץ עדיין משולט השם המקורי אותו נתנו לקיבוץ מייסדיו – 'פלמ"ח צובה'.היסטוריה רבה שוכנת על ההר אשר ממזרח לקיבוץ, הר בעל יופי ייחודי אשר הצלבנים שבנו מצודה על ראשו כינו בשם בל-מונט, ההר היפה בתרגום חופשי. בימי מלחמת הקוממיות ניצלו הפורעים הערבים את מיקומו האסטרטגי של ההר בגובה השולט על סביבתו ויצאו ממנו להתקפות שסיכנו וחסמו את התנועה לבירתנו, ורק לאחר מאמץ כבד של כוחותינו שוחרר הכפר שנקרא אז סובה במבצע דני.

מלבד היסטוריה כמו שראינו האזור עשיר בבוטניקה, ופן מעניין בתחום זה הינו מלחמת העולם בין החרקים לעצים. על עץ אלה סמוך חושף יצחק גידול מוזר הדומה לבננה שחורה קטנה. זהו עפץ, תגובה של העץ לניסיון של צרעה בשם עפצית האלה להטיל ביצים בתוך ענפי האלה. העפץ הינו המקבילה של העץ ליבלת, והוא בעצם התעבות קשיחה של העץ בצורות וצבעים מגוונים סביב ביצי חרקים שנועדו למנוע מהם לאכול את חלקי העץ ולהגביל אותם לחלק המעובה שהתעפץ.לא נדיר לראות בתוך עפצים אלו רחש בחש של זחלי חרקים הנאבקים על מקומם מול אחיהם ומול העפץ הקשיח.עצים רבים מגיבים באופן דומה, וידוע במיוחד עפץ האלון המכיל חומרים בשם תנינים שבימי קדם הפיקו מהם דיו משובח.

אנו חוצים את אפיק נחל צובה שלצערנו למרות הגשמים אינו זורם, ומטפסים ישירות אל הר איתן. מהר מאוד אנו מוצאים עצמנו הרחק מעל גובה עצי האורן הצומחים על ערוץ נחל צובה, והנוף הנפרש סביבנו שופע ומרהיב.הקניון המרשים ומפותל של נחל צובה לרגלי הר טייסים מצפון, מדרום שפך נחל צובה אל השורק היוצר מפגש פסגה מוריק החבוי לרגע ומתגלה לרגע בין הערפילים שקשה להתיק את העיניים ממנו, וזה בנוסף השפע הבוטני סביב.העליה בין הטרשים נוחה באופן מפתיע ואנו מגלים שפע של עצי אורן צעירים החשים למלא את מקומם של אלו שאבדו בשריפות הקיץ, ושיחי מרווה נוטפי טיפות גשם המנעימים בריחם את העליה.

קור היום מסייע להפגת מאמץ הטיפוס, ומקלות ההליכה משמשים לעיתים כקרדומי בוץ להאחזות מעל מדרגת סלע מאתגרת, ולעיתים אף יש להשתמש בציפורניים כדי להיאחז היטב באדמה ספוגת המים במדרגה גבוהה במיוחד, אך לבסוף כולנו מעפילים אל פסגת ההר עטורים זרי מרווה…

מכאן הנוף נפתח אל הרים ירוקים תחת שמיים אפורים ודרמטיים וגם הדרך נפתחת לדרך עפר נוחה בה אנו פוסעים אל מול נופי בראשית ירוקים ביניהם ניבטת הרחק ממזרח אחת משכונות הבירה המבהיקה בלובנה.

ההליכה בואכה שמורת הסטף מתמשכת ומדי פעם מציצה השמש מבין שולי הענן ושוטפת את דרכנו בזוהר טהור, ומדי פעם טפטוף קל מלווה את צעדינו בין הטיפות.

ערפילים הרי ירושלים

הסטף

בעוד אנו נחים באזור פיקניקים בשמורת הסטף מתאר מדריכנו כי בלב הסטף נובע מעיין גדול והאדמה פה פוריה מאין כמוה, ואכן נמצאו עדויות להתיישבות אנושית כאן מאז התקופה הכלקוליתית ועד העת החדשה.עקב תנאי השטח ההרריים החקלאות כאן הינה דוגמא נהדרת לחקלאות מדרגות הנפוצה באזור ירושלים, וצלעות ההר כולו נבנו בצורת טראסות על מנת למנוע את סחיפת הקרקע ולאפשר עיבוד חקלאי נוח של שטחים מיושרים הנמצאים בראש הטראסות.קרן קיימת לישראל הגדילה לעשות ומשכירה לתושבי ירושלים חלקות אדמה קטנות כדי לשמור על האתר כדוגמא חיה ופועמת לחקלאות שלחין בה מושקות החלקות בעזרת תעלות המובילות מים מהמעיין, ותוך כדי ליצור מעורבות קהילתית בפיתוח ושימור האתר.

בימי מלחמת הקוממיות שכן כאן כפר ערבי אשר תושביו נטשו אותו במהלך מבצע דני. ניסיונות התיישבות של עולים חדשים מאוחר יותר לא צלחו עד שקק"ל הסבה את המקום לאתר נופש שוקק ופופולרי.אנו חולפים על פני הבריכה הענקית של הסטף, וניקבת המעיין ממנה קולח זרם מים שופע הממלא את הבריכה, ויורדים ב385 המדרגות הידועות של האתר היוצרות שביל נח, ודרך חלקות חקלאיות קטנות השובתות לרגל שנת השמיטה, אל החניון התחתון של הסטף הממוקם לשביעות רצוננו על ערוץ נחל שורק.

הסטף

בית זית

ערוץ נחל שורק יוצר כאן מפתח רחב בין ההרים הסובבים ואנו עולים לאורכו בשביל נוח מול הטראסות הרבות המדגישות את קוי הגובה של המדרונות סביבנו, עליהן צומחים עצי זית המאזכרים את החקלאות הקדומה לצד עצי אורן המאזכרים את מאמץ קק"ל ליפות וליער את הרי ירושלים.בכל היופי הזה פוגם רק קו צינור הביוב של ירושלים, אשר תחנות השאיבה והבקרה שלו מפיצות ניחוח המפר את השלווה של הנחל אשר היה יכול להיות אתר טבע ונופש מושלם ללא זיהום זה.

עם העליה לאורך ערוץ הנחל חורש ים תיכוני סבוך תופס את מקום עצי הזית, ונוף נחל שורק הופך לפראי, ואף פכפוך מים נקיים יחסית הזורמים בערוץ ומעבירים את גשמי השבוע אל הים לצד צינור השופכין הקבוע מעט מעל ערוץ הנחל מרטיטים את הלב ונותנים תקווה לתחיית הנחל כמו בימי תפארתו.

את סיורנו אנו מסיימים בצומת כרם מעט לפני מושב בית זית, בתצפית אל הרכס עליו בולט המבנה העצום של בית החולים הדסה עין כרם, צריחי הזהב של מנזר גורני (המוסקוביה בלשון העם), והכביש המדהים המוביל לבית החולים וכמו נצמד באיזה נס הנדסי אל צלע ההר, וכמובן בתי שכונת עין כרם וקריית היובל.

לסיום אנו נושאים עיננו אל הבתים היפים של פאתי מושב בית זית הבולטים בקצה הרכס שממזרח לנו , ומבטיחים עוד קטע מדהים בסיור הבא במעלה נחל שורק, בו נגיע אל בירת הנצח שלנו ונהנה מהליכה מול יופיה הידוע.

תודות:

ליצחק אריאל שהתעלה על עצמו והשאיר אווירת "וואו" גדולה בסיום הסיור,

לחברי לדרך שבאו למרות מזג האוויר הסגרירי (ואולי בגללו) להנות מסיור מדהים של חורף ושורק במיטבם,

וליוני אורן על חידודיו המלבבים ששולבו .

קרדיט צילומים וכתבה : ירון בוצר

מסלולים נוספים באיזור

מיקום במפה

מתאים ל
מתאים ל
רמת מחיר
רמת מחיר
סוגי מסלולים
סוגי מסלולים
סוג הלינה
סוג הלינה
רמת מחיר
רמת מחיר
מה כלול?
מה כלול?
נגישות
נגישות
סוג המסעדה
סוג המסעדה
רמת מחיר
רמת מחיר
כשרויות
כשרויות
משלוחים
משלוחים
נגישות
נגישות
סוג אטרקציה
סוג אטרקציה
מתאים ל
מתאים ל
נגישות
נגישות
נגישות
נגישות
רמת קושי
רמת קושי
סוג מסלול
סוג מסלול
מאפייני מסלול
מתאים ל
מתאים ל
עונה בשנה
עונה בשנה
דילוג לתוכן