המושבה הטמפלרית (הגרמנית) בבית לחם הגלילית. היא למעשה שיחזור אחד לאחד ממוקדי ההתיישבות הגרמנית באזור הגליל. לפני שנצלול ונכיר לעומק מה אפשר לעשות במושבה הטמפלרית בבית לחם הגלילית.
שהותירה כאן חותם עם ניחוחות אירופאים מובהקים .הבה נכיר מי היו הטמפלרים ? ומה הם חיפשו פה בארץ ? ומתי ?
אז מי באמת היו הטמפלרים?
הטמפלרים היו זרם דתי גרמנית. אשר קם במאה ה-19 לספירה הנוצרית. הם היו נוצרים פרוטסטנטים שהגיעו לפה ולעוד מקומות בארץ ,היישר מגרמניה.
הם הקימו פה בבית לחם הגלילית מושבה המזכירה כפרים באירופה. הדבר הא לי די ביטוי בארכיטקטורה , בגינון , ומתאר המושבה כולה.
הדבר היפה הוא השימור הכל כך מוצלח של המושבה לאחר כל כך הרבה שנים.
הטמפלרים החליטו להתפצל מהמסורת של הכנסייה הפרוטסטנטית בסופה של המאה ה 19 (אזור שנת 1900).
הם באו לפה לארץ ישראל מתוך אמונה שעליהם לחיות בארץ הקודש. זאת על מנת לקדם את החזון לביאת המשיח. על בסיס חזון ואמונה זו הם הקימו לא מעט מושבות בא"י.
למשל : המשובה הגרמנית בחיפה, המושבה הגרמנית ביפו, במשובה הגרמנית – וילהלמה (בבני עטרות), המושבה הטמפלרית בשרונה ופה -בית לחם הגלילית.
ראשית בניית המושבה
המושבה הגרמנית בבית לחם הגלילית הוקמה בשנת 1906, מתוך מחשבה ואמונה שבית לחם ליד ירושלים אינה בית לחם המקורית כפי שהיא מקושרת בנצרות. אלא פה.
מיקומה באזור ירוק עם המון עצי אלון בתוך הגליל המוריק ומלא חיים. חיבר אותם לכפרים בגרמניה שבאירופה.
מהם מאפייני הארכיטקטורה הגרמנית ?
כאמור הטמפלרים ביססו וייסדו את המושבה כאן על בסיס מודלים ארכטיקטונים . הלקוחים מאבני יסוד כפריים אירופאים גרמנים. למשל שימוש בחומרי בנייה מקוריים מגרמניה : אבנים מקומיות, לוחות עץ, ושימוש ברעפים בצבע אדומים. גם עיצוב הפנים של המבנים המאופינים בתקרות גבוהות עם חלונות בעלי תריסי עץ ומדרגות פנים עשויות מעץ מסיבי. והקירות הייחודיים המיועדים לבידוד טבעי. עקב עוביים הרב.
גם הפרדת המשק החקלאי מן הבית כגון : הרפת והמחסן. הם חלק מהסדר הגרמני והניקיון המאופיינים לתרבות הגרמנית.
אז למה הם עזבו ומתי?
היום לא תמצאו פה חקלאים טמפלרים עם שלייקס המסתובבים בין הבתים. זאת בגלל שבמהלך מלחמת העולם השנייה האנגלים . סילקו אותם מפה חזרה לארצם. כי ראו בהם אויב. ומה שאתם רואים פה זה רכושם שהוחרם ובתיהם שננטשו. בתום מלחמת העצמאות בשנת 1948 וצפונה. החל יישוב מחדש של המושבה ע"י יהודים שהגיעו ארצה במהלך העליות השונות. הם לא פגעו בחזות והעיצוב המקוריים של המבנים שננטשו . נהפוך הוא הם שיחזרו, הבליטו והותירו את הסגנון הטמפלרי על קנו. כיום היישוב הוא מוקד תיירותי איתן בגליל התחתון הכולל : גלריות אומנות, משקים חקלאיים, צימרים ועוד.
אז בשורה התחתונה אתם בטח שואלים מה אפשר לעשות בבית לחם הגלילית?
תופתעו אבל יש הרבה מה לשעות כאן מסיור קצקצ של כשעה עד כמה שעות טובות. השאלה עד כמה אתם נכונים ורוצים להתעמק בצביון של המושבה.
אפשר להתחיל בסיור של בתי המושבה: בתים מקוריים של הטמפלרים, בית קברות טמפלרי , וכנסיות מהמאה ה 19 ששימשו את המתישיבים הגרמנים. מפה אפשר לצלול אל תוך הפן האומנותי של הסיור. יש המון גלריות משגעות לאומנות למשל הגלריה של חנה לקרמיקה. ועוד גלריות נוספות הנמצאים בבתים טמפלריים שעברו שיפוץ.
כמו כן אפשר לשבת באחד מבתי הקפה הציורים במושבה ולהרגיש כאילו טסתם לאירופה. ולאחר שצברתם כוחות והעלתם את האדרנלין צאו לפעילות חקלאית במושבה כגון קטיף עצמי. "קטופותי" אטרקציה לכל המשפחה הכוללת קטיף של ירקות ופירות ממשק חי ותוסס. חיבור ראשוני לטבע.
מפעם לפעם מתקיימים ירידי אומנים ושוק איכרים במקום וכן פסטיבלים. למשל בחג השבועות.
אם בא לכם לישון כאן יש מלא צימרים במושבה, ביחרו לכם אחד שווה למשל : דירת מסע בגליל.
למחרת תוכלו לטייל באחת השמורות היפות בגליל התחתון שממש צמודה לכאן ונקראת : שמורת אלוני אבא.
להלן מסלול טיול רגלי מומלץ
אורכו הכולל של הטיול הרגלי המוצע במשבה הוא כ 2 ק"מ מה שייקח לכם כ 3.5 שעות זמן שהות במקום. כולל עצירות.
מתחילים את הטיול בחניון המרכזי הנמצא בכניסה לבית לחם הגלילית.(בוויז : חניון בית לחם ההגלילית).
כבר כאן הבחינו בבתים הטמפלריים שמאופיינים בגגות רעפים מיוחדים המון שימוש באבנים בחזית המבנים .ושימוש רב בעץ. יש גם סיורים למי שמעוניין.
היכנסו לבית טמפלרי שעבר שימור ושיחזור . שם תתרשמו מפריטים מקוריים שהיו בבית במאה ה 19 כגון :ריהוט עתיק, כלי עבודה חקלאיים, ויטרינות , חלונות ועוד.
מומלץ לתאם מראש עם המושב בקישור הבא לחצו פה.
מפה המשיכו לסיור בשדרת הבתים לאורך המושבה שם תתרשמו מגינות מרשימות ומסודרות להפליא, כתובות וסמלים גרמניים ברוח התקופה . הגיעו לבית הקברות הטמפלרי האינטימי.ואל תוותרו על בית הכנסת שנבנה לאחר שננטש המקום ע"י הטמפלרים.
מפה עיברו לגלריות האומנות הפתוחות לקהל הרחב ופזורות במושבה למשל : מוצרי קרמיקה, תמונות – ציור ותכשיטים. הנה שמות המקומות : הגלריה של חנה, גלריה מרי, בית האמנים ועוד.
עייפתם ? זה הזמן לקפה טוב למשל :קפה קירשנר או קפה יער.
רוצים חוויה חקלאית קפצו למשק ברזילי או קטופותי.
אם נותר לכם זמן ואתם רוצים להרחיב את הסיור שלכם הצטרפו לשביל החלב – או מה שנקרא "שביל פרות החלב" – מדובר באטרקציה לילדים ולכל המשפחה. הכולל הסבר על עגלים ופרות וכן במהלך הסיור תאכילו פרות. ותחלבו חלב – ממש כמו בימי העבר. הביקור כולל גם ביקור ברפת רובוטית ועוד אטרקציות. הקשורות לעולם הפרות כגון :ליטוף עגלים. עוד פעילות מיוחדת חביצת חלב והפיכתה לשמנת וחמאה ואף תאכלו ממה שהכנתם ועוד.
לפרטים: 052-3275682.
אפשר לסיים בביקור בשמורת יער אלוני אבא.
צילומים :עמי פרייזר.