תיאור פארק נחל באר שבע
לא הרחק מבאר אברהם נמצא פארק ספקטקולרי ומרהיב עין – פארק נחל באר- שבע. זהו הפארק הגדול ביותר במדינה שיושב תחת רשות עירונית אחת. הפארק מתפרש על פני שטח של 1350 האקר. לאורך תוואי הנחל שבתחום העיר. כחלק מהחלטת ממשלה, הוגדר פארק נחל באר שבע כפארק מטרופוליני. כך שיוכל לתת שירות לכלל אוכלוסיית הנגב רבתי המונה כ-600,000 תושבים. את הסיור שלנו בפארק ליווה חנן – מנהל הפארק, הוא המחיש לנו בעזרת מפה מפורטת על פארק נחל באר שבע כיום ולאן מועדות פניו.
גבולות הפארק, בצד המערבי של העיר מתחילות במתחם הארכאולוגי- מתחם שהתגלו בו עתיקות מהתקופה הכלקוליתית לפני כ-6000 שנים. התקופה הזו הוגדרה כתקופת הנחושת ותקופת ביות האדם. במקום נמצאו פריטים נחושת שמוצגים
במוזיאון הלובר בצרפת. לאחר הסבר מפורט יצאנו עמו לסיור רכוב ברחבי פארק נחל באר שבע. כדי להתרשם באופן מוחשי ממה שיש לפאר להציע והאמינו לי – יש הרבה.
לאורך שתי גדות נחל באר שבע (שבהמשך מתחבר לנחל בקע ולנחל הבשור) יש 2 טיילות: טיילת נווה נוי וטיילת אימבר. השוכנות בסמוך לשכונות הוותיקות ולעיר העתיקה. בסוף טיילת נווה נוי נמצא גן הפעמון. הגן שבנייתו הסתיימה ב-1995 נקרא כך כי בסמוך אליו התגלתה באר קדומה שצורתה כצורת פעמון. בימים אלו משלימה הנהלת הפארק את בניית הטיילת שתחבר את גן הפעמון אל הגשר הטורקי ותייצר רצף של טיילת באורך של כ- 8 ק”מ.
חלפנו במהלך הסיור באזור לב הפארק. אזור זה מכיל את האטרקציות המרכזיות של הפארק. עד שנת 1999 האזור הזה היה נחשב כחצר האחורית של העיר באר שבע: מחצבות שהיו לאורך הנחל, פסולת בניין וגרוטאות שהושלכו במהלך השנים הביאו את שותפי הפארק להחלטה שנדרש לשקם את ערוץ הנחל וגדותיו. במיזם משותף של העיר וקק”ל החלו בניקיון והסדרת הנחל.
אז מה מכיל פארק נחל באר שבע הענקי הזה :
1 .הגשר הטורקי – סמל חשוב מאוד לעיר באר שבע, נבנה על ידי הטורקים בשנת 1915, כדי לאפשר את בניית מסילת רכבת שתעביר סחורות מצפון אל הדרום עד למצרים. מיד עם השלמתו, כח אנז”ק, כבש את הגשר ואת העיר באר שבע. הגשר שימש כנתיב תחבורה ראשי עד לסוף שנות ה-70 והפסיק לפעול כאשר שתי קשתות ממנו קרסו במהלך שיטפונות
בנחל. בשנת 2016 החלו עבודות השחזור ובספטמבר 2017 ,בחגיגות 100 שנה לאנז”ק, הושלמו עבודות השחזור של הגשר והיום הוא משמש כגשר להולכי רגל שמחבר בין שתי גדות הנחל.
2 .טיילת לב הפארק – פרושה לאורך 4 ק”מ בתוואי הנחל. לאורכה שבילי הליכה, מדשאות, חורשות, מתקני משחק ועוד.
3 .אמפי-פארק באר שבע – מתפרש על שטח של 120 דונם. המתחם נבנה לקיום מופעים של עד 10,000 צופים: 4000
מושבים קבועים וסביבם עוד 6000 צופים שיכולים לשבת על הדשא. מעל הבמה ישנו אלמנט תאורה שהוא סמל המתחם ובו 8000 נורות לד צבעוניות שיוצרות מדי ערב מופע אורות שנראה מכל רחבי העיר. בשטחים הפתוחים לקהל יש מדשאות,
אזורי פיקניק, מתקני משחק ומתקני כושר, שבילי אופניים והצללות.
4 .ספורטק – מתחם המכיל אטרקציות ספורט. מתפרש על כ- 250 דונם הכולל : 4 מגרשי אימונים ברמת UEFA שלושה מדשא סינטטי ואחד מדשא טבעי.( שני מגרשים סינטטיים מתוך הארבעה, חוברו יחד כך שיוכלו לתת מענה לתחומי ספורט נוספים כגון: פוטבול, רוגבי וקריקט); 2 מגרשים משולבים קט רגל וכדורסל; מגרש קט רגל חוקי מדשא סינטטי; מגרש רולר הוקי; מסלול כושר קרבי (לפי הקריטריונים של צה”ל) ; מסלול ריצה ממשטח גומי באורך של 1 ק”מ; מתקני כושר;
2 מתחמי מנוחה מוצללים עם ערסלים ופינות ישיבה; מתקני כושר ומשחקים לקטנטנים; יער סלים; מבני משרדים, קפיטריה, שירותים ציבוריים.
בכל שטחי הספורטק שלא הוגדר בהם מתחמים ישנם: דשאים ועצים, מסלולי הליכה ואופניים, שדרה מרכזית
המחברת בין מתחם האגם אל מתחם המופעים.