פארק נחל באר שבע אדי ישראל

תיאור פארק נחל באר שבע

לא הרחק מבאר אברהם נמצא פארק ספקטקולרי ומרהיב עין – פארק נחל באר- שבע. זהו הפארק הגדול ביותר במדינה שיושב תחת רשות עירונית אחת. הפארק מתפרש על פני שטח של 1350 האקר. לאורך תוואי הנחל שבתחום העיר. כחלק מהחלטת ממשלה, הוגדר פארק נחל באר שבע כפארק מטרופוליני. כך שיוכל לתת שירות לכלל אוכלוסיית הנגב רבתי המונה כ-600,000 תושבים. את הסיור שלנו בפארק ליווה חנן – מנהל הפארק, הוא המחיש לנו בעזרת מפה מפורטת על פארק נחל באר שבע  כיום ולאן מועדות פניו.

גבולות הפארק, בצד המערבי של העיר מתחילות במתחם הארכאולוגי- מתחם שהתגלו בו עתיקות מהתקופה הכלקוליתית לפני כ-6000 שנים. התקופה הזו הוגדרה כתקופת הנחושת ותקופת ביות האדם. במקום נמצאו פריטים נחושת שמוצגים
במוזיאון הלובר בצרפת. לאחר הסבר מפורט יצאנו עמו לסיור רכוב ברחבי פארק נחל באר שבע. כדי להתרשם באופן מוחשי ממה שיש לפאר להציע והאמינו לי – יש הרבה.

לאורך שתי גדות נחל באר שבע (שבהמשך מתחבר לנחל בקע ולנחל הבשור) יש 2 טיילות: טיילת נווה נוי וטיילת אימבר. השוכנות בסמוך לשכונות הוותיקות ולעיר העתיקה. בסוף טיילת נווה נוי נמצא גן הפעמון. הגן שבנייתו הסתיימה ב-1995 נקרא כך כי בסמוך אליו התגלתה באר קדומה שצורתה כצורת פעמון. בימים אלו משלימה הנהלת הפארק את בניית הטיילת שתחבר את גן הפעמון אל הגשר הטורקי ותייצר רצף של טיילת באורך של כ- 8 ק”מ.

חלפנו במהלך הסיור באזור לב הפארק. אזור זה מכיל את האטרקציות המרכזיות של הפארק. עד שנת 1999 האזור הזה היה נחשב כחצר האחורית של העיר באר שבע: מחצבות שהיו לאורך הנחל, פסולת בניין וגרוטאות שהושלכו במהלך השנים הביאו את שותפי הפארק להחלטה שנדרש לשקם את ערוץ הנחל וגדותיו. במיזם משותף של העיר וקק”ל החלו בניקיון והסדרת הנחל.

אז מה מכיל פארק נחל באר שבע הענקי הזה :

1 .הגשר הטורקי – סמל חשוב מאוד לעיר באר שבע, נבנה על ידי הטורקים בשנת 1915, כדי לאפשר את בניית מסילת רכבת שתעביר סחורות מצפון אל הדרום עד למצרים. מיד עם השלמתו, כח אנז”ק, כבש את הגשר ואת העיר באר שבע. הגשר שימש כנתיב תחבורה ראשי עד לסוף שנות ה-70 והפסיק לפעול כאשר שתי קשתות ממנו קרסו במהלך שיטפונות
בנחל. בשנת 2016 החלו עבודות השחזור ובספטמבר 2017 ,בחגיגות 100 שנה לאנז”ק, הושלמו עבודות השחזור של הגשר והיום הוא משמש כגשר להולכי רגל שמחבר בין שתי גדות הנחל.

2 .טיילת לב הפארק – פרושה לאורך 4 ק”מ בתוואי הנחל. לאורכה שבילי הליכה, מדשאות, חורשות, מתקני משחק ועוד.

3 .אמפי-פארק באר שבע – מתפרש על שטח של 120 דונם. המתחם נבנה לקיום מופעים של עד 10,000 צופים: 4000
מושבים קבועים וסביבם עוד 6000 צופים שיכולים לשבת על הדשא. מעל הבמה ישנו אלמנט תאורה שהוא סמל המתחם ובו 8000 נורות לד צבעוניות שיוצרות מדי ערב מופע אורות שנראה מכל רחבי העיר. בשטחים הפתוחים לקהל יש מדשאות,
אזורי פיקניק, מתקני משחק ומתקני כושר, שבילי אופניים והצללות.

4 .ספורטק – מתחם המכיל אטרקציות ספורט. מתפרש על כ- 250 דונם הכולל :  4 מגרשי אימונים ברמת UEFA שלושה מדשא סינטטי ואחד מדשא טבעי.( שני מגרשים סינטטיים מתוך הארבעה, חוברו יחד כך שיוכלו לתת מענה לתחומי ספורט נוספים כגון: פוטבול, רוגבי וקריקט); 2 מגרשים משולבים קט רגל וכדורסל; מגרש קט רגל חוקי מדשא סינטטי; מגרש רולר הוקי; מסלול כושר קרבי (לפי הקריטריונים של צה”ל) ; מסלול ריצה ממשטח גומי באורך של 1 ק”מ; מתקני כושר;
2 מתחמי מנוחה מוצללים עם ערסלים ופינות ישיבה; מתקני כושר ומשחקים לקטנטנים; יער סלים; מבני משרדים, קפיטריה, שירותים ציבוריים.

בכל שטחי הספורטק שלא הוגדר בהם מתחמים ישנם: דשאים ועצים, מסלולי הליכה ואופניים, שדרה מרכזית
המחברת בין מתחם האגם אל מתחם המופעים.

המשכנו בנסיעה ברחבי פארק נחל באר שבע והגענו ל”דובדבן שבקצפת”, מתחם האגם – מתחם יפהפה של מספר בריכות אקולוגיות , בריכות אילו מכילות למעשה מים מטוהרים אשר מגיעים באמצעות צינור עב כרס המגיע ממתקן טיהור שפכים של שדה תימן , הנמצא  מערבית לבאר -שבע, בכלל אהבתי מאוד את השימוש הרב במים מטוהרים לצורך השקיית הצמחייה הרבה כל כך בלב אזור מדברי וצחיח. עדות לכך היא הצינורות הסגולים הפזורים ברחבי הפארק – צינורות המסמנים שימשו במים מטוהרים.

במרכז אגם מים מלאכותי בגודל של 23 האקר. זהו האגם המלאכותי השני בגודלו אחרי הכינרת. מי האגם הנם מי קולחין ברמה שלישונית. האגם מחולק לשני חלקים לא שווים: החלק הגדול מיועד לשייט סירות לכלל המבקרים והשני תחום על ידי הגשרים המובילים אל האי ואוסר כניסה של מבקרים. האזור הזה מיועד לצפרות.

במתחם האגם של פארק נחל באר שבע,  יש אזור הצפרות – מתחם שעד לפני 20 שנה היה ממוקם שני בארץ בכמות מיני הציפורים שהיו מבקרים בו בשנה, הרבה לפני אגמון החולה , ירושלים ואחרים. לאחר שבריכות הביוב שטיפלו בשפכים של באר שבע נסגרו, הפסיקו הציפורים להגיע ועד לאחרונה בקושי נצפו באזור ציפורים. מאז שהתחלנו למלא את האגם, נצפו באזור כ-50 מיני ציפורים שונים שלא נצפו ב-20 שנה האחרונות.

מתחם אוכל שיופעל על ידי מספר דוכני אוכל שונים ומגוונים.

מזח סירות –  שציבור המבקרים יקבל חווית ביקור טובה ואיכותית, בהמשך מנהלת הפארק תרכוש ותפעיל את הסירות באגם. בנוסף לסירות מתוכננים אטרקציות נוספות כגון: השכרת אופניים, רכבת תיירותית להכרת שטחי הפארק. מזרקת מים בגודל של 4.0 האקר המשקיפה על האגם. סביב האגם יישתל דשא על שטח של 30 האקר ובנוסף ישתלו עוד 4000 עצים בחורשות, בשדרות ובמדשאות.

הוכשר אזור ייעודי להדלקת מנגל – אילו הן גבעות פיקניק שרק בהן ניתן לעשות מנגל.

מסלולי אופניים והליכה.

אגם בפארק נחל באר שבע

גשר ה-BIG – גשר שיחבר בין מרכז הקניות BIG לפארק ויוכל לשלב בין תחומי הפנאי העיקריים לתושבי האזור.
הגשר באורך של 400 מטר יכלול מסלול הולכי רגל ומסלול אופניים. עלותו כ-50 מיליון שקלים.

פארק נחל באר שבע הוא פרויקט מחולל שינוי בכל הקשור לפנאי ובילוי משפחתי ופרטני ויוצר רמת חיים גבוהה
ואפשרויות בילוי מגוונות. הקמת הפארק הביאה לכך שסביבו נבנים כ-7000 יחידות דיור במספר מקומות שונים, יזמות
פרטית בעלויות של מאות מיליוני שקלים, יצירת איכות חיים גבוהה. כמו כן מדובר על הריאות הירוקות של אזור הנגב כולו כמו שבאזור גוש דן יש פארק אריאל שרון שעושה את העבודה.

תודה ליח”צ – צבי תקשורת ומינהלת העיר העתיקה והתיירות יזמו וליוו את הסיור.

תאריך ביקור:16/01/2020

שטפונות בנחל באר שבע
גיל ומשה אהרוני בנחל באר שבע

מהי חוות דעתך מהאטרקציה

אטרקציות נוספות באיזור

מסלולי טיול באזור האטרקציה

מתאים ל
מתאים ל
רמת מחיר
רמת מחיר
סוגי מסלולים
סוגי מסלולים
סוג הלינה
סוג הלינה
רמת מחיר
רמת מחיר
מה כלול?
מה כלול?
נגישות
נגישות
סוג המסעדה
סוג המסעדה
רמת מחיר
רמת מחיר
כשרויות
כשרויות
משלוחים
משלוחים
נגישות
נגישות
סוג אטרקציה
סוג אטרקציה
מתאים ל
מתאים ל
נגישות
נגישות
נגישות
נגישות
רמת קושי
רמת קושי
סוג מסלול
סוג מסלול
מאפייני מסלול
מתאים ל
מתאים ל
עונה בשנה
עונה בשנה