עין קשתות, המכונה גם אום אל קנאטיר, הוא האתר הארכאולוגי היהודי המרשים ביותר בישראל. זהו אתר מורשת לאומית. המשחזר וממחיש איך נראה אחד לאחד. בית הכנסת שהיה כאן וחרב לפני 1500 שנים.
בית הכנסת "קם לתחייה". ושוחזר תוך שימוש מינימלי באלמנטים של שחזור ושימוש מקסימלי בממצאים אותנטיים שנמצאו באתר.
בית הכנסת שהיה באתר עין קשתות נחרב ברעידת אדמה קשה והרסנית. הוא הוחזר כנעט למראהו המקורי. תוך שימוש בטכנולוגיה מרתקת. הסיור באתר המורשת היהודית כולל גם צפייה בסרט הסבר על כל תהליך השיחזור.
חלק משביל הגולן העובר באתרי הטבע והמורשת המרכזיים בגולן עובר ממש צמוד לאתר.
ההיסטוריה של עין הקשתות
“אום אל קנאטיר”, אם הקשתות בעברית. אין מדובר בעוד אתר ארכאולוגי שבו רב החסר על הנמצא אלא ההפך. עין הקשתות הוא אתר ארכאולוגי מרהיב. שקומם מחדש (נבנה תוך שימוש באבנים המקוריות ממנו הוא נבנה) בטכנולוגיה חדשנית. הפרויקט ערך במשך 15 שנה ונפתח לקהל הרחב לפני 7 חודשים.
עין קשתות הוא אתר מורשת יהודי, הנמצא בדרום רמת הגולן. כאן בשנת 150 לספירה לערך הכל התחיל: הוקם כפר יהודי עתיק שבמרכזו היה ניצב בית כנסת מפואר ומרשים ביותר. שנבנה מאוחר יותר, במאה השישית לספירה (550 לספירה לערך). בית כנסת זה אשר בעין קשתות. הוקם כחמש מאות שנה לאחר שהיהודים חוו מספר אירועים קשים ביותר: הראשון שבהם; בשנת 67 לספירה – חורבן העיר העתיקה גמלא הסמוכה ע”י הרומאים ותבוסת היהודים במרד הגדול. השני; חורבן בית המקדש השני וחורבן ירושלים. בעקבות זאת יהודים רבים הגיעו לכאן. לרמת הגולן והחלו להקים יישובים יהודיים שבמרכזם, בתי כנסת, לב ומרכז החיים הרוחניים של יהודים דאז.
בשנת 749 לספירה ארעה באזור רעידת אדמה קשה מאוד שהחריבה עד היסוד. את בית הכנסת והכפר העתיק שהיו כאן. כל מה שאני מספר לכם מועבר כאן בצורה ברורה מאוד וקלה להבנה לילדים ומבוגרים כאחד. זאת באמצעות סרט קצר המוקרן באולם ממש בכניסה לאתר עין קשתות. במשך 200 השנים שבית הכנסת עמד על טילו , ניהלו כאן היהודים אורח חיים הוליסטי ורוחני כאחד. עדויות לכך הם המעיינות שנבנו בתוך הכפר ונמצאים במקום עד היום.
גם המעיינות ששוחזרו כאן עם מים, שהם מקור החיים של כל יצור חי, מלמדים על מרכז התיישבותי שוקק חיים. מעיינות אילו היוו את מקור החיים בכפר ותרמו לשגשוגו הכלכלי דרך: בתי בד שהוקמו כאן לצורך הפקת שמן זית; מפעל להלבנת בדי פשתן ועוד. סמוך למעיין ניתן להבחין בקשתות הגדולות, אילו הם הקשתות שנתנו לאתר את השם שלו.