מרכז המבקרים באר אברהם – מרכז מורשת חדשני, אשר מספר את סיפורו של אברהם אבינו שלפי האמונה חפר כאן באר.
עיצוב הפנים של באר אברהם מיוחד במינו הוא עוצב ע”י אדריכל ישראלי , אשר יצר את מבואת הכניסה ברוח חיי המדבר- חייו של אברהם אבינו. האוהל גדול ורחב ידיים שבמרכזו ניצב עמוד מתכת גליל גדול ואיתן אשר בצדדיו קפלי יריעות האוהל אשר עוצבו בצורת גלים , מעיין וילון שעשוי כולו מבטון יצוק מסיבי – הטקסטורה המפותלת של יריעות האוהל משקפות את השפעת הרוח המדברית המנשבת ומניפה את יריעות האוהל בתנועה גלית.
רוח מדברית זו תספר לנו את סיפורו של אברהם אבינו , אבי המונותאיזם (אמונה באל אחד) של שלושת הדתות :יהדות,נצרות ,איסלאם. בכניסה הראשית מופיעה מפה קדומה של חרן ,אור כשדים וישראל הקדומה ואת המסלול אותו עבר אברהם לפני 4000 שנה עד שהגיע לכאן לבאר שבע. כמו כן מופיע הפסוק הבא כתבליט על זכוכית התלויה כתמונה על אחד הקירות :
כח וַיַּצֵּב אַבְרָהָם, אֶת-שֶׁבַע כִּבְשֹׂת הַצֹּאן–לְבַדְּהֶן. כט וַיֹּאמֶר אֲבִימֶלֶךְ, אֶל-אַבְרָהָם: מָה הֵנָּה, שֶׁבַע כְּבָשֹׂת הָאֵלֶּה, אֲשֶׁר הִצַּבְתָּ, לְבַדָּנָה. ל וַיֹּאמֶר–כִּי אֶת-שֶׁבַע כְּבָשֹׂת, תִּקַּח מִיָּדִי: בַּעֲבוּר תִּהְיֶה-לִּי לְעֵדָה, כִּי חָפַרְתִּי אֶת-הַבְּאֵר הַזֹּאת. לא עַל-כֵּן, קָרָא לַמָּקוֹם הַהוּא–בְּאֵר שָׁבַע: כִּי שָׁם נִשְׁבְּעוּ, שְׁנֵיהֶם. לב וַיִּכְרְתוּ בְרִית, בִּבְאֵר שָׁבַע; וַיָּקָם אֲבִימֶלֶךְ, וּפִיכֹל שַׂר-צְבָאוֹ, וַיָּשֻׁבוּ, אֶל-אֶרֶץ פְּלִשְׁתִּים. לג וַיִּטַּע אֶשֶׁל, בִּבְאֵר שָׁבַע; וַיִּקְרָא-שָׁם–בְּשֵׁם יְהוָה, אֵל עוֹלָם.
לפני שהתחיל במסע שלנו במרכז המבקרים באר אברהם אתייחס למיתוס שגוי הרווח בקרב הציבור : רבים חושבים, ובטעות, כי השם באר שבע נגזר מ שבע הבארות אותן חפר/ מצא באזור זה, אך לא כך הדבר , באר שבע מורכבת משתי מילים באר – זו באר מים שנמצאה כאן וקיימות רבות כמותה באזור הנושקות למי התהום והרוו את צימאונם של רבבות אנשים במהלך ההיסטוריה. ומהמילה שבע, מלשון שבועה . אבימלך מלך גרר(מלך הפלשתים) ואברהם נשבעו זה לזה וכרתו ברית אמונים בקרבת הבאר. השבועה הייתה שתמורת שבע הכבשים שנותן אברהם לאבימלך הוא מכיר בכך שאברהם חפר את הבאר והיא קניינו. ומכאן השם באר- שבע.
החוויה האישית שלי במרכז הבינלאומי באר אברהם לוותה במדריכה חיננית שהכניסה אותי דרך דלת מסתורית אל תוך מבנה אפל וחשוך זוהי נקודת תחילת הסיור. לאחר הליכה קצרה מתגלים האלמנטים הטכנולוגיים, המשובצים כמו אבן יקרה בתוך טבעת, ונותנים חיים לסיפור המקראי. זה החל בתקרה עם נורות קטנות בצבע כחול , שהם אנלוגיה לכוכבים הרבים בשמיים ולכך שאלוהים אומר שאברהם שירבה את זרעו כמו כוכבי השמיים.
בצדדים של המסלול מוארים ונכבים לסירוגין כתובות על הקירות המתייחסות לפסוקים מספר בראשית הקשורים לאברהם אבינו בליווי קול דרמטי של קריין המקריא את הפסוקים – אנלוגיה לקולו של אלוהים. בהמשך מופיע לאורך כל הקיר סרטון וידאו בו רואים את אברהם אבינו הולך יחד עם יצחק ונושאי כליו במדבר.
לאחר מכן הגענו לאולם גדול עם מושבים קבועים שממול מסך ענקי, קיבלנו מהמדריכה האדיבה משקפי תלת ממד והמסע המרתק אל האתוס המקראי המוצג כמופע אור קולי כבר מתחיל..
הסיפור על אברהם אבינו ,כפי שמוצג במופע האור-קולי, מתואר כיריעה אפית היסטורית בעלת קונטקסט של הסיפור המקראי הידוע : שלושת המלאכים מגיעים בלבן אל פתח אוהלו של אברהם , מוא מקבל אותם יפה כמנהג הכנסת אורחים ומשקה אותם במים. הם מבשרים לו כי אשתו שרה, “אשר באה בימים”(זקנה), תעמיד לו צאצא. היא צחקקה מאחורי דפנות האוהל למשמע דברי המלאכים. ואכן נולד לו בן יצחק – על שום צחוקה של שרה לדבר המלאכים.
הסיפור נמשך עם הניסיון המוכר וידוע של אלוהים באמונתו של אברהם בו, הוא מבקש ממנו לקחת את בנו להר המוריה ולהעלותו כקרבן – עולה עבורו. אברהם לוקח את בנו בחשש גדול ובצער רב אל הר המוריה איך שהוא מניף את הסכין לעבר ליבו של בנו הוא שומע את קולו של אלוהים” אברהם, אל תשלח ידיך אל הנער” .ובכך ידע כי אברהם מאמין בו באמונה שלמה וחזקה – מכאן המונותאיזם נפוץ כעלים ברוח ברחבי תבל לדורי דורות ולעולמי עד.