הסליק במוזיאון מכון איילון
מכון איילון רחובות הוא המלצה חמה לכל המשפחה. זהו מוזיאון ברחובות עם היסטוריה מיוחדת במינה ואנשים מיוחדים.
מכון איילון רחובות הוא מסלול חינוכי מומלץ לילדים ובני נוער. אודות עצמאות ישראל מוזיאונים במרכז, הפעם בחרתי סוג שונה מאוד של סיור, סיור שאינו בעל אופי דתי, או טבע אלא מסע אל ההיסטוריה של עם ישראל, מדובר על האמצעים למאבק על הקמתה של מדינת ישראל. אז מהו מכון איילון ? היכן הוא שוכן ? ומה יש לעשות שם ?
שאלות אילו ואחרות מעוררות עניין רב, אני מניח ,אצל כל אחת ואחד מכם. הלא תמיד נשאלת השאלה איך הצלחנו להקים מדינה ? ללא כל אמצעים? שהבריטים נושפים בעורפנו כל העת. שאלה זו אינה טריביאלית כלל וכלל, מעבר לאירועים המוכרים לכולנו מלחמת יום העצמאות ,מלחמת יום הכיפורים, חומה ומגדל ושאר המיתולוגיות שהביאו להקמתה רוויות המאבקים והמלחמות של המדינה.
היו גם סיפורים פחות מוכרים על מי שעמד מאחורי הקלעים ועסק יומם ולילה בעזרה לאותו המאבק להקמתה של ארץ ישראל וכאן נכנס לתמונה מכון איילון.
סיפורנו מתרחש בין השנים 1945-1948, חברי צופים א’ התאגדו סה”כ 45 צעירים וצעירות והקימו בית חרושת לתחמושת שייצר קליעים. המפעל שוכן בעומק של 8 מטרים מתחת לאדמה ופעל בחשאיות מוחלטת בלי ידיעתם של הבריטים.
הסליק הזה הוקם בגבעת הקיבוצים,רחובות של היום. הארגון אשר לקח על עצמו את האחריות להקים את הסליק המחתרתי היה ארגון ההגנה שלמעשה היווה צינור לאספקת הנשק לפלמ”ח. אז מה ייצרו כאן ? המפעל המחתרתי הזה התמקצע בייצור קליעים 9 מ”מ לנשק בשם סטן שהיה מאוד פופולרי בזמנו ובשימוש ניכר בידי לוחמי הפלמ”ח .
נשאלת השאלה כיצד לייצר נשק בלי שהבריטים ישמעו את הרעשים של רקיעת המתכות ? איך אפשר להסוות את הרעש הכרוך בייצור הקליעים ? ובכן אדם בשם יצחק נבו שהיה מאדריכלי מערך ההסוואה של המכון, הקים 2 ארובות גדולות שיצאו מתחת לפני האדמה. מתחת לקרקע בסמוך למפעל התחמושת, הוקמו מתחת לכל ארובה מפעל הסוואה. הראשון מאפייה והשני מכבסת קיטור.
תעשיית הנשק במכון איילון
רעש מכונות הקיטור והמאפייה גברו על רעש ייצור הקליעים ובכך מנע מהבריטים להבין שמדובר בייצור תחמושת .
הארובה הראשונה(של המאפייה) שימשה לצורך הכנסת מכונות ייצור התחמושת והוצאתן ולכן לא השתמשו בהן באופן שוטף ואילו הארובה השנייה(של המכבסה) שימשה כפתח כניסה ויציאה מהמפעל באופן סדיר השימוש השני של 2 הארובות היה אספקת חמצן ואוורור ל-45 העובדים שפעלו בחשאי. כל עובדי המפעל הסתירו את העובדה שייצרו קליעים גם בפני חברי הקיבוץ בו גרו, דבר שהעיד על רמת חשאיות גבוהה במיוחד.
המפעל סיים את פועלו בשנת 1948 לאחר שהוציא סה”כ 2.25 מיליון כדורי 9 מ”מ מקירבו, מועד סיום מלחמת העצמאות, מלחמה שהובילה בסופו של דבר להקמתה של מדינת ישראל, בסיועו המסור והחשאי של מכון איילון. הבריטים לא הצליחו לעולם לדעת על קיומו של המפעל הסודי. המפעל המשיך לעבוד במתכונת של התעשייה הבטחונית עד 1963, המועד בו נסגר המפעל סופית.
מוזיאון מכון איילון
המוזיאון כיום כולל סיור ייחודי אל מתחת לאדמה במדרגות לוליינות ,חזיון אור קולי ועוד ובליווי מדריך המספר אודות המפעל. תושבי רחובות נכנסים ללא תשלום למוזיאון מכון איילון.
שעות פתיחה : א’-ה’ בין השעות 8:30-16:00 ; ימי ו’ וערבי חג בין 8:30-14:00.
*שימו לב הכניסה למוזיאון מותנית בתיאום מראש בלבד. הוראות הגעה : דויד פייקס 1 רחובות (קרית המדע).למי מיועד: למטייל חובב היסטוריה של מדינת ישראל ולתלמידים.
השיחזור במכון איילון

מהי חוות דעתך מהאטרקציה

אטרקציות נוספות באיזור

מסלולי טיול באזור האטרקציה

מתאים ל
מתאים ל
רמת מחיר
רמת מחיר
סוגי מסלולים
סוגי מסלולים
סוג הלינה
סוג הלינה
רמת מחיר
רמת מחיר
מה כלול?
מה כלול?
נגישות
נגישות
סוג המסעדה
סוג המסעדה
רמת מחיר
רמת מחיר
כשרויות
כשרויות
משלוחים
משלוחים
נגישות
נגישות
סוג אטרקציה
סוג אטרקציה
מתאים ל
מתאים ל
נגישות
נגישות
נגישות
נגישות
רמת קושי
רמת קושי
סוג מסלול
סוג מסלול
מאפייני מסלול
מתאים ל
מתאים ל
עונה בשנה
עונה בשנה