מוזיאון ניל"י כולל את בית משפחת אהרונסון ומגולל את סיפור המחתרת היהודית -ניל"י ואת האנשים ופועלם. המוזיאון הוקם בשנת 1956 בדרך היין שבמושבה זיכרון יעקב. ואילו הבית עצמו של משפחת אהרונסון נבנה בשנת 1884 והיה לב ליבה של הארגון המחתרתי ניל"י. למי שלא מכיר, ניל"י היה ארגון יהודי מחתרתי שפעל בתקופת מלחמת העולם הראשונה, למען הבריטים. ומטרתו הייתה להוציא את הטורקים מן הארץ כדי לכונן מדינה יהודית בארץ ישראל בעזרת הבריטים.
המוזיאון בן שתי קומות וחודש לאחרונה .הוא מתעד באופן הכי ישיר באמצעות צילומים אותנטיים ,ביוגרפיות, בגדים, סביבת המגורים של משפחת אהרונסון (שלהם היו 6 ילדים) את מורשתם וחייהם של בני המשפחה. הם עלו מרומניה לישראל בשנת 1880 לערך והיו ממייסדי המושבה זכרון.
המוזיאון מספר באופן תכליתי ואינטרקטיבי באמצעות עזרים אלקטרוניים כגון : מפות מוארות. את פועלם מורשתם וסיפור גבורתם של ארגון ניל"י אשר שם קץ לשלטון העות'מני בארץ ישראל.במקום ישנם סיורים מודרכים המועברים ע"י מדריך מהמקום. כפי שאפרט פה.
המוזיאון מחולק למספר חלקים בחלק הראשון נכנסים לרחבה גדולה שבקצה שלה ישנה מרפסת יפהפיה החולשת על נופי הסביבה : רמת הנדיב ,בקעת הנדיב אזור הר הכרמל, הכפר עוספיא ועוד.סביב הרחבה נמצאים מבנים משומרים בצבע ורוד שחלקם למעשה זה בית משפחת אהרונסון.
מכאן יורדים קומה למטה ונכנסים לתוך אודיטוריום חדשני שנחנך ממש לפני חודשים ספורים. במקום אולם הקרנה עם כיסאות ישיבה.סביב מקשטות את הקיר תמונות עם צילומים שחור לבן מתקופת מלחמת העולם הראשונה (1914) בארץ ישראל. התמונה הבולטת שמשכה את תשומת ליבי הינה צילום תבליטי של דמויות כל משפחת אהרונסון. שנדמה כאילו הם חיים וצופים באורחים המגיעים לחלקת האלוהים שלהם.
הסרט שמוקרן מספר את סיפורה של משפחת אהרונסון האב אפרים והאם מלכה. שפעלו בתקופה העות'מנית בארץ ישראל בכדי לסלק את השלטון התורכי מן הארץ. במהלך הסרט שאורכו כ-7 דקות ניתן לראות ולהכיר את הנפשות הפועלות מאחורי ארגון ניל"י (נצח ישראל לא יישקר). ואת הרקע ההיסטורי בו פעלו.
הארגון קם לראשונה בשנת 1915 ופעל עד שנת 1917 הוא פעל לייסוד קשרים והעברת כספים לישראל מחו"ל בתקופת פעילותו. בשנת 1917 נחשף הארגון ע"י התורכים ,בעקבות יונה עם הודעה שנשלחה והתורכים תפסו אותה ,חבריו נכלאו וחלקם הוצאו להורג.
בין השאר מתוארים בסיור , ילדיהם של משפחת אהרונסון אהרון ושרה. שהם אילו שלמעשה הקימו את ארגון ניל"י. אהרון היה חקלאי בדמו והוא הביא לארץ זן חזק מאוד של חיטה. שהיה עמיד בפני התנאים הקשים ששררו בארץ ישראל. הוא גידל בחווה ניסיונית בעתלית את "אם החיטה".
היתרון הגדול שלה היה שגידולה אינו דורש כמעט מים. כידוע בתקופה זו בארץ ישראל חייהם של החקלאים היו גיהנום. בעיקר בגלל המלריה ששלטה בישראל ("מה לריה" – באיטלקית אוויר רע). בגלל ריבוי הביצות שהיו בארץ.דבר שהביא לחולי ותמותה רבים. כמו כן הסרט מספר את אורח חייהם של חברי ניל"י בין השאר מדורות חברותא ומפגשים חברתיים. חשוב לציין האולם מכיל קבוצות עד 40 איש.
בחלק העליון מעל האודיטוריום , נמצא אולם עם שני חדרים גדולים. הראשון :כולל מפה ענקית, המתארת את מסלול ההברחה ואת הדרכים המתוחכמות בו פעלו 33 אנשי ניל"י . ומספר את תחבולותיהם מול השלטון התורכי בכל חלקי העולם. דרך הים הם הגיעו למצרים ושם התחברו לסוכנים בריטיים והגיעו אף עד אירופה.
כאמור אהרון אהרונסון הקים חווה חקלאית ניסיונית בעתלית. ששימשה כמקום מחסה לנשקים ותיעוד ההתכתבויות מול הבריטים ואנשי הקשר של המחתרת. הוא דיבר מעל שבע שפות בינהן :עברית, אנגלית ,יידיש, רומנית ,צרפתית, גרמנית,תורכית ואף ערבית. דבר שסייע לו לתקשר עם המון גורמים בארץ ובעולם.
שיא השיאים היה כשאהרון אהרונסון נפגש עם הגנרל הבריטי אלנבי , וסיפר לו על משנתו להעביר את השלטון התורכי מן הארץ. אחד מגורמי המפתח המרכזיים בארגון ניל"י היה אבשלום פיינברג שהיה בין הוגי ומייסדי רשת ניל"י, אבשלום פעל עוד בנעוריו אגודות עם רעינות לשיחרורה של ישראל.
הוא פעל רבות בחצי האי סיני, שם גם מצא את מותו במפגש עם בדואים כשטעה בדרך והם הלשינו עליו לתורכים שבמהלך מרדף הרגו אותו. אחד הסיפורים אודות גילוי גופתו, היו גרעין תמר שהיה בכיסו וליד עצמותיו. גדל עץ תמר וכך למעשה החוקרים אימתו עם הבדואים את מקום הימצאו .גם אחותו של אהרון שרה אהרונסון, היוותה דמות מפתח בארגון שהצהירה :"מטרתי האחת היא להציל את אחי ואחיותי העבריים בארץ ישראל".
אחד מהסיפורים שהשפיעו רבות על מעשייה ופועלה של שרה היה המסע שעשתה לישראל מטורקיה , בדרך היא ראתה במו עיניה את טבח העם שביצעו הטורקים בארמנים.ובעקבות זאת הזדהתה עם הבריטים , התקרבה עליהם ומסרה להם מידע חשוב.
תמונותיהם וסיפורם מופיע בחדר הסמוך לחדר המפות. כל הסיור מלווה בהסבר ע"י מדריך.
בסוף הסיור מגיעים לבית של משפחת אהרונסון, עד היום נשתמרו בגדיהם, פינת האוכל הסלון וכל חלקי הבית. בכניסה ישנה מבואה בה התכנסו אנשי ניל"י. סמוך לביתם של רבקה ואפרים אהרונסון בו התגוררה גם שרה ביתם. נמצא ביתו של אהרון אהרונסון. שמתחתיו יש מנהרה תת קרקעית ששימשה כמחסן למזון וגם כמסתור לכלי נשק.
אחד הסיפורים המרתקים הוא על שרה אהרונסון. שנתפסה ע"י התורכים והואשמה בריגול ונידונה למוות. היא ביקשה לפני מותה, להתרחץ בבית של אחיה אהרון. התורכים שהו לבקשתה ,היא הסירה את בגדיה, הפעילה את ברז המקלחת להטעות את התורכים. ניגשה לארון הסמוך בו הוסתר אקדח וירתה לעצמה בראש. היא לא הצליחה להתאבד. ביקשה מהרופא שהגיע לטפל בה, שירעיל אותה אך הוא סירב. שרה גססה במיטתה שלושה ימים עד אשר מתה.
מחתרת ניל"י סייעה רבות ותרמה להוצאת התורכים והעלאת שלטון הבריטים לארץ. בעקבות מידע רב ערך שדלו מהתורכים. למשל תוכניות צבאיות והערכות של הצבא התורכי מול האנגלים. מנעו הרג של חיילים בריטים רבים.
פרטים כלליים
שעות פתיחה : ימים ראשון- עד חמישי 9:00-17:00 (סיור אחרון בשעה 16:00) יום ו 9:00-13:00 . (סיור אחרון בשעה 12:00).
מומלץ להזמין מקום מראש בטלפון : 04-6390120. או במייל : office@nili-museum.org.il .
או באתר המוזיאון בכתובת : https://nili-museum.org.il/
הכניסה כרוכה בתשלום : מבוגר 36 ש"ח תלמיד/סטודנט/גמלאי /חייל בשירות סדיר 18 ש"ח.