סיור גרפיטי בפלורנטין

גרפיטי בפלורנטין הפך בחודשים האחרונים לפופולרי מאוד. קירות הרחובות : פלורנטין, אברבאנל, סלמה, אליפלט ועוד. אפשר לעשות סיור גרפיטי מהנה ברחובות אילו ולהנות מציורי קיר מדהימים ביופיים.

לפני שנצלול לאופי הסיור גרפיטי שעשיתי יחד עם קבוצה בהדרכתה של דינה שגב. אומנית בנפשה ומדריכת סיורי גרפיטי.

רקע

הבה נבין מהיכן צמח זרם אומנות זה. ומהיכן הוא התפתח?  ובכן הגרפיטי החל בהתחלה בארה"ב  ע"י נוער רחוב שוליים שביצע ציורי קיר על רחובות העיר. שכלל כתובות, כאקט מחאה חברתי אנטי ממסדי. אחר כך הפך הגרפיטי לנחלתם של אומנים מקצועיים.

הגרפיטי הוא שפה חדשה באומנות – אילו הן קולות עם אמירות שקטות של אנשים. זו אומנות רחוב המשמשת ככלי להבעה בצורה שונה. המביעה מניפת רגשות רחבה.כגון :עצב, שמחה, ייאוש, תקווה ,שנאה, אהבה, עליזות ועוד.

גרפיטי ברחובותיה של תל אביב
גרפיטי ברחובותיה של תל אביב

בשנים האחרונות רחובות תל אביב הפכו הפכו למוזיאון פתוח. רחובות העיר בעיקר דרומה הפכו לגלריות אומנות על קירות הבתים, העסקים והרחובות.

הגרפיטי הוא שכבות ורבדים מרוססים או מצויירים של אומנות עם אמירות שמולבשים על הרחובות ומשתמשים בהם כאלמנט ביצוע או צינור להעברת מסרים.

סיורים  שכאילו מותאמים למסלולים לילדים למשפחות, הסיור הזה שאורכו כשעתיים והוא הותאם באופיו לתקופה הזו של המלחמה. הגרפיטי הוא אומנות חינמית מעין גלריה פתוחה לקהל.

תיאור סיור גרפיטי בפלורנטין

את סיור הגרפיטי הדריכה והסבירה דינה שגב. שהיא מורה לאומנות ואומנית גרפיטי בעצמה. הסיור החל ברחוב אליפלט בדרום תל אביב. עמדנו מול כתובת בצבע אדום לבן לזיכרה של סמל רוני אשל ז״ל מצור יצחק. אשל הייתה תצפיתנית מגדוד 404 היא נרצחה במהלך בטבח האכזרי ב 7.10.23.

שמה מוזכר על קיר באזור החנייה ברחוב אליפלט. אומני הגרפיטי כתבו את שמה בצבע אדום – לבן כי הייתה אוהדת הפועל באר שבע.

גרפיטי רוני אשל ז"ל
גרפיטי רוני אשל ז"ל

רוב הסיור של שגב עוסק בגרפיטי חתרני-הכוונה לגרפיטי לא מוסדר ושאינו ביוזמת העירייה. ישנו סוג נוסף של גרפיטי שהוא מסודר ומותנה באישור בעלי הנכסים.

שגב הסבירה לנו באילו תצורות מופיע גרפיטי ומה המשמעויות שלו . למשל : הוא יכול להיות כתובת על קיר המבטאת אמירה, רעיון או מסר למשל "זה שאנחנו נושמים זה לא אומר שאנחנו חיים".

זה יכול להיות שיר, המגיש לקורא אותו את מה שהיה על ליבו של המאייר, דמויות למשל של החטופים ועוד.

הכתובת הראשונה שדינה הסבירה לנו עליה היא של סופרמן. כתובת גרפיטי צבעונית, ענקית שלצידה כיתוב" dont panik idf is protecting us".

לכל אחד אינטרפטציה משלו לגרפיטי.  זה יכול להיות דו משמעי: סופרמן (צה"ל) מגן עלינו מהחמאס ומאויבנו.או בסרקזם איפה באמת היה צה"ל ב.7.10.23?.

גרפיטי של kotrat בדרום תל אביב
גרפיטי של kotrat בדרום תל אביב

עוד גרפיטי מעניין הוא הילדה עם הבלונים של האומן הפלסטיני בנקסי הוא מופיע בבית לחם. ופה יש איזה חיקוי שלו על גג אחד המבנים סביב.

מפה המשכנו חצינו את הכביש ועברנו לרחוב חצרים. שם דינה הסבירה לנו על קיר השירה של 7.10 שנכתב על ידה ועל ידי משוררות רחוב. נוספות במטרה לפרוק את התחושות הקשות של המלחמה.

המשכנו לרחוב הנגרים וזכינו להצצה לדמויות כגון גנדי, דמויות מצוירות נוספות של איש הארטיק (אומן המעביר מסר שהחיים הם כמו ארטיק הם נמסים וחולפים לכן צריך לנצל אותם).

בקצה הרחוב היו כמה דמויות משמעותיות במיוחד מהמלחמה למשל של הגיבורה המיתולוגית רחל מאופקים המופיעה בגרפיטי כגיבורת ישראל.

גרפיטי של רחל מאופקים
גרפיטי של רחל מאופקים

הפלסטר של דדה – הוא גרפיטי על תמרור גם כן בקצה הרחוב של אמן עלום קרב. שהתחיל לאייר גרפיטי אחרי הצבא. הוא לא יכול היה להכיל את כאבו הרב. לכן הוא  שיתף את  הציבור בכאב שלו. היום הוא אומן פעיל המאמין באקולוגיה. כמו כן ברחוב זה היו עוד כמה כתובות מעניינות למשל של גנדי.דמות של שוטר עם מגן. הכתובת "bring them back" . האנשה של פטריות. דמויות מוזרות ועוד. שדרה צרה ויפהפיה.

הגרפיטי מעבר לאומנות הוא כלי מונגש להעברת מסרים חברתיים. הוא משמש כפלטפורמה חברתית. כמו רשתות חברתיות כדי להתבטא ולהעביר רגשות עמוקים קשים או טובים.

גרפיטי צבעוני בדרום תל אביב

מפה המשכנו שמאלה לרחוב אברבנאל שם פגשנו בגרפיטי לזיכרה של ענבר היימן ז"ל בת ה 27 המכונה "פינק". אומנית גרפיטי רחוב שנחטפה לעזה ושם נרצחה.

אומני רחוב חתרניים (Writer)  ריססו כתובות גרפיטי כמחאה וקריאה לשיחרורה . עובדה עצובה היא שבעל הדירה אותה שכרה דרש שתשלם דמי שכירות בעודה חטופה.

הייתה שבעה אך בלי טקס קבורה. מקרה עצוב מאוד.

משם המשכנו לפלורנטין שם היו גרפיטי מאוד צסעוניים וססגוניים על קירות המסעדות ובתי הקפה.

על קרן הרחוב נעצרנו והאזנו בשקיקה להסבר על החיילת רותם זמיר. שבאה על מדים וציירה  ציור שנוגע בלב חייל מחובק עם ילדה. בלי צורך במילים נוספות התהליך מציף בדמעות. ובה להביע " כוחותינו באחדותינו".

האומנות במקרה זה מוהלת את הכאב באהבה וצבע. מצד ימין יש קיר גרפיטי נוסף הנמצא בראש אחד הבניניים של זמרי רוק כגון : ג'ימי הנדריקס, איימי ווינהאס, ג'ים מוריסון ועוד. היא נקראת "מועדון ה 27".

הכוונה לזמרים שמתו בנסיבות טרגיות כגון :שמו קץ לחייהם. כולם פחות מגיל 27.

ציור גרפיטי מרגש ברחוב פלורנטין

חוצים את סלמה וחוזרים לפלורנטין משם לרחוב הכולל מתחם טחנת קמח. הבעלים איפשרו למשפחות החטופים להביא אומני גרפיטי שירססו על קירות הרחוב דמויות החטופים.  ולהעביר מסרים דרך גרפיטי למשל אוהד מונדר שלמרבה המזל חזר צוייר עם קוביות הונגריות שאוהב. אריאל ביבס הקטן שטרם חזר אוייר עם עגלת ילדים . פרויקט מאורגן ומסודר.

כאן הסתיים סיור הגרפיטי המרתק. לפרטים ולתיאום סיורים , מוזמנים ליצור איתי קשר לגבי הצטרפות לסיור שכזה בקישור הבא : לחצו פה

סיור גרפיטי בתל אביב

מהי חוות דעתך מהאטרקציה

אטרקציות נוספות באיזור

מסלולי טיול באזור האטרקציה

מתאים ל
מתאים ל
רמת מחיר
רמת מחיר
סוגי מסלולים
סוגי מסלולים
סוג הלינה
סוג הלינה
רמת מחיר
רמת מחיר
מה כלול?
מה כלול?
נגישות
נגישות
סוג המסעדה
סוג המסעדה
רמת מחיר
רמת מחיר
כשרויות
כשרויות
משלוחים
משלוחים
נגישות
נגישות
סוג אטרקציה
סוג אטרקציה
מתאים ל
מתאים ל
נגישות
נגישות
נגישות
נגישות
רמת קושי
רמת קושי
סוג מסלול
סוג מסלול
מאפייני מסלול
מתאים ל
מתאים ל
עונה בשנה
עונה בשנה
דילוג לתוכן