מנזר השתקנים בלטרון הקרוי גם מנזר לטרון. הוא מנזר יפהפה הנמצא בתוך אזור מרהיב בחודו של עמק איילון. זהו מקום קדוש לנוצרים, מבנה המנזר גבוה מאוד וחלקו הפנימי עשיר בפרסקות וויטראזים צבעוניים. למנזר זה יש שם נוסף המקובל בקרב המאמינים.
"גבירתינו של שבעת המכאובים" .
בתוך שטח המנזר מתבודדים עשרות ספורות של נזירים. בגלל שהם כמעט ואינם מדברים כחלק מקדושת המקום עברום ומתוך אמונתם. המקום קיבל את השם מנזר השתקנים.
רקע על המקום
למנזר היו גלגולים היסטוריים רבים עד שהפך לייעודו כיום. בעבר הרחוק נבנה כאן מבצר צלבני – המבצר נבנה על רכס לטרון בכדי להגן על צלבנים (מהמסדר הטמפלרי) שעלו לירושלים מכיוון אזור תל אביב.
מאוחר יותר בשנת 1875 לערך נבנו על שרידיו של מבצר צלבני זה. נבנה בית מלון (מלון המכבים). שגם הוא בדומה למבצר שימש כמקום לינה ומנוחה לעולים ברגל מיפו לירושלים. בעבר היו אנשים עולים ברגל לירושלים היו זקוקים למנוחה טובה בדרך.
בשנת 1890 נבנה כאן המנזר – שהיה מאוד ייחודי בגלל שהוא השתייך למסדר הטראפיסטי (מסדר נדיר). הנזיר טראפיסטי שהגיע למקום עם עוד כמה מחבריו שהה במקום ובמשך 3 שנים הקים בעזרתם את המנזר.
בשנת 1892 הגיעה הקידמה- אמצעי התחבורה השתכללו והייתה כאן רכבת שעברה במקום. דבר שהפחית את הצורך ללון בדרך לירושלים ולכן המלון סגר את שעריו.
כאמור ,את המצב ניצל נזיר שיחד עם חבריו פיתח את החקלאות בתקופה זו. שאת "פירותיה" ניתן לראות עד עצם היום הזה. למשל :כרמים ,עצי זית, עצים כגון – עצי ברוש ואורן, גינות , שיחים ועוד.
בשנת 1919 החלה מלחמת העולם הראשונה ושלוחותה הגיעו גם למקום היפהפה הזה. הנזירים במנזר גורשו ממנו, כל שטח המנזר הוחרב והושמד ובמקומו נבנה מחנה צבאי טורקי. בסופה של מלחמת העולם הראשונה שבו לכאן הנזירים אשר גורשו ממנו והחלו להקים מחדש את המנזר.
הקמת המנזר מחדש
אך לרוע המזל 8 שנים אחרי הגעתם לכאן – בשנת 1927. רעידה אדמה החריבה את "חלקת האלהים " אותה הקימו במו ידיהם בעמל ויזע.
הסיפור של מנזר השתקנים בלטרון ,לא הסתיים בכך. בזכות עקשנותם והשתוקקותם להקים מחדש את המנזר. הוא שופץ שנתיים לאחר רעידת האדמה שפקדה את האזור. תהליך בניית המנזר ערך לא פחות מ -30 שנים וסופה בשנת 1960.
במהלך מלחמת העצמאות 1948, שלט כאן ביד קשה הליגיון הירדני. שטח זה של מנזר לטרון היה בתוך "שטח הפקר" מעין מובלעת בין ישראל דאז לירדן.
במלחמת ששת הימים 1967 כבש צה"ל מידי הירדנים את האזור הזה. שעבר לשליטתנו עד עצם היום הזה.
המנזר ינק את שמו מתוך שם המבצר הצרפתי " לטורון דה שאבלייר" (מגדל האבירים). כאמור מבצר זה היה הבסיס לכל מה שתואר כאן והוא נבנה ראשון.
אגב סמוך למנזר השתקנים לכיוון פארק קנדה נמצאת העיר אמאוס הקדומה שגם בה יש המון סיפורים הקשורים לישו ..
אורח חייהם של הנזירים במנזר
הנזירים במנזר מנהלים אורח חיים סגפני במיוחד לצד תפילות, מדיטציה ולימוד – הם עושים למחייתם מכירה של מוצרים כגון :דבש, יין ,זיתים ושמן זית שהם מפיקים בעצמם. מסתבר שזו תעשייה גדולה מאוד בזכות הכרמים הרבים שברשותם הם מוכרים כמויות גדולות של בקבוקי יין שעשו להם שם בכל רחבי המדינה.
מה יש לראות /לעשות במנזר השתקנים?
בשטח המנזר יש חנות גדולה לממכר יינות של המנזר ,זיתים ועוד מוצרים שאת מרביתם הם מכינים בעצמם.
עוד במתחם כנסייה מרשימה ביופיה נמצאת בתוך גן מוריק ומרשים הנקרא"גן האחווה" . בגן ישנה אנדרטה מיוחדת המהווה אלמנט סימבולי של שלושת הדתות : נצרות, יהדות ואיסלאם.
זאת במטרה לשדר סובלנות דתית ולא פאנטיות …
ניתן לסייר בגנים ,להיכנס למנזר. בימי שישי בחצר המנזר יש לעיתים שווקים פתוחים.
שעות פתיחה וביקור במנזר
ימים שני עד שבת בין השעות : 8:30 עד 12:00 ובין 15:30 עד 17:00. זאת בשעון חורף.
בשעון חורף המנזר נסגר במהלך השבוע ב 14:30 בסבב הראשון ובשני ב 16:00.
איך מגיעים ?
בוויז :מנזר השתנים. המנזר נמצא ממש בסמוך לפארק קנדה עם הגעתם מכיוון תל אביב ממערב. רדו במחלף לטרון. פנו ימינה לכיוון צומת לטרון (כביש מספר 3). לאחר נסיעה קצרה ,פנו שמאלה מהכביש ועלו לגבעה עליה נמצא המנזר. יש במקום חניון..
מידע כללי
במקום יש שירותים. אך הוא אינו מונגש לנכים יש בו חנייה בחינם.