בתוך קיבוץ צובה מתקיימים , סיורים מודרכים. אשר מספרים את סיפורו של קיבוץ צובה בפרט ואת החיים בקיבוץ שיתופי. למרות שהיום קיבוצים רבים ביצעו תהליכי הפרטה וניתקו את הקשר הכלכלי /פיננסי בין החיים משותפים לפרט. קיבוץ צובה נותר במתכונת של קיבוץ שיתופי .
מה זה אומר? איך זה משפיע על הפרט ? מיד נגלה בסיור מודרך שעשינו עם מורת דרך מוסמכת שהיא גם חברת הקיבוץ.
ראשית חשוב לציין הסיור מודרך בקיבוץ צובה. הינו סיור רגלי מודרך בקבוצה בליווי אוזניות .שעובר במקומות מרכזיים בקיבוץ.
במהלכו למדנו על המפעל הקיבוצי על כל גווניו. על מוסד הלינה המשותף שכל כך מזוהה עם התרבות הקיבוצית. שחלף מן העולם בשנות ה-80. על המכבסה המיתולוגית שעד עצם היום הזה פעילה ועוד.
נקודת ההתחלה הייתה באזור החנייה התחתון של מלון צובה ממנו צפינו על 3 נקודות עניין מרשימות מימין לשמאל : תל צובה(הנקרא גם מבצר בלה-מונט הממוקם על הר צובה) , מבצר הקסטל, מבצר נבי סמואל(שהוא גן לאומי). השקפנו על יישובי הסביבה כגון : קרית ענבים , מבשרת ציון ההולכת ומתפתחת בקצב אדיר. בנוף הקרוב וממול רואים רשתות מטעי תפוחים של הקיבוץ.
בקיבוץ מעסיקים נערים חצי שבוע הם מסייעים לבעלי צרכים מיוחדים ובחצי השני עוסקים בחקלאות.הקשר בכלכלי בין החברים לקיבוץ הינו הדדי תמורתו מקבלים החברים ארוחות מסובסדות , שירותי מכבסה, גן ילדים העובד כל ימות השנה , טיפולי שיניים, ביטוחים רפואיים ועוד.
הקיבוץ הוקם לפני 75 שנים ע"י חטיבת יפתח פלמ"ח.בקיבוץ מתגוררים 600 תושבים 100 מהם בעצמאות כלכלית. כשבן של חבר מגיע לגיל 29 או שהוא הופך לחבר או שעליו לעזוב.
משם עברנו בתחנות עניין בקיבוץ :
"בית המדגרה הראשונה" – מבנה שהוקם בשנות ה -50 ושימש כמדגרה לביצים של ברווזים. הביצים הובאו מהמקום בו הטילו הברווזים את ביצהם (קיפצובה כיום).
המדגרה הייתה פעילה בין השנים 1956- 1973. שנה לאחר מכן עבר המקום הסבה למחסן לכלי ניקוי (סבונים , משחות שיניים וכדומה). עבור חברי הקיבוץ.
לאחר מכן שוב שונה הייעוד של המקום והוא הפך למרכז קניות. ומ 1999 ואילך הפך המקום למשרד עבור ענף החקלאות.
סיור מודרך בקיבוץ צובה
סמוך למבנה קיבלנו הרצאה מרתקת על חלוקת ההכנסות בקיבוץ. 50 אחוזים מסך הכנסות הקיבוץ ממפעל של זכוכית מחוסמת לתעשיות בטחוניות בארץ ובארה"ב.
20 אחוזים מגיעים מתיירות : בית המלון, פארק השעשועים קיפצובה ,יקב צובה, שוקולד גליתא.
עוד 20 אחוז מגיעים מחקלאות ועוד 10 אחוז משכורותיהם של חברי הקיבוץ.
התחנה הבאה היא מגדל המים – מבנה מבטון שעליו פסיפס אותו הרכיבו יחד חברי הקיבוץ , אם איור של הקיבוץ והכיתוב "פלמ"ח צובה כאן מ 1948".
משם המשכנו לחדר האוכל הישן של הקיבוץ – זהו חדר האוכל המשותף הכל כך מזוהה עם הקיבוץ השיתופי והיווה שנים את מדורת השבט של חברי הקיבוץ.
בדרך ראינו את בית הקפה שנפתח במתכונת של עגלות קפה במדשאה הסמוכה למבנה של חדר האוכל.
הסיור המשיך דרך שביליו ישירות אל המכבסה שם למדנו איך מתבצע תהליך המיון של הכביסה המלוכלכת , מרגע הגעתה למכבסה עד רגע הגעת החברים לקחת את הכביסה הנקייה והמקופלת שלהם.
המכבסה הוקמה כמבנה מבוטן בשנת 1952 , היו לה מספר תפקידים : מתקן קיטור שחימם את המים עבור : המכבסה , המטבח והמקלחות. ההתייחסות וסדר העדיפות בטיפול בכביסה המלוכלכת החל בגני הילדים ולאחר מכן שאר החברים.
בכל תקופה אופן המיון של הכביסה היה אחר למשל : מיון לפי צבעים, מיון לפי סוג בד, הפרדה בין תחתונים לבגדי עבודה ועוד.
התחנה האחרונה בסיור הייתה בגני הילדים וכללה הסבר על אופן החינוך בקיבוץ צובה.
הסיור היה מרתק הוא עבר לכל אורך השדרה המרכזית של הקיבוץ וכלל הסבר על מהות הקיבוץ, אורח החיים וההיסטוריה שלו כמפעל שיתופי לאורך השנים.
אורכו של הסיור כשעה וחצי הוא במחיר סמלי מומלץ לשלבו עם בראנ'ץ המוגש במתכונת בופה בסופו בחדר האוכל של בית המלון.
טלפון לפרטים והזמנות : 02-5347000.