שיקום צבי ים – המרכז הארצי להצלת צבי ים

צב ים

צילום :שרית פילאצי, רשות הטבע והגנים

ביום שישי 16/6/23 – שוחררו בחוף בית ינאי 18 צבי ים . שעברו שיקום במרכז הארצי להצלת צבי ים של רשות הטבע והגנים. 17 מהם צבי ים חומים ו-1 הוא צב ים ירוק ונדיר יותר.

ראשית בואו נכיר מהו צב ים

צב ים הוא למעשה זוחל ימי. צבי הים דומים לאחיהם צבי היבשה בשריון המסיבי שעל גבם ואילו שונים מהם ברגליהם. שהם למעשה סנפירים המאפשרים להם לשחות ולצלול ברחבי הים.

צבי הים חיים בעיקר באוקינוסים גדולים אך גם בים התיכון שנחשב לים קטן . ישנם לא מעט צבי ים המגיעים לחופי ישראל כדי להטיל את ביציהם ולהמשיך את הדור הבא של צבי הים. בגלל שצבי הים נתונים לסכנת הכחדה מתמדת בין השאר, בגלל זיהום הים הם בולעים בקבוקים ופסולת ופשוט מתים או שנתפסים ברשתות דייגים. הוחלט על הקמת מרכז להצלת ושימור צבי הים.

צב ים חוזר לים
צב ים שב לים -צילום : שרית פלאצ'י

המרכז להצלת צבי הים בישראל

את המרכז הארצי להצלת צבי ים מנהל  ד"ר יניב לוי, רט"ג. שטוען שהשבת צבי הים לטבע הוא אחרי תהליכי שיקום שלוקחים חודשים, הוא אירוע מכונן ומרגש במיוחד. רבים אינם מודעים אך לצבי הים ערך ושותפות גדולה בשמירה המאזן האקולוגי בים שלנו -הים התיכון. זה לא מפתיע שהגורמים המאיימים על קיומם והכחדתם של צבי הים הם לא בעלי חיים או גורמים בטבע. אלא האדם עצמו באמצעות התנהגות של : השלכת פסולת לים, כלי שיט ,רשתות דייג , פיצוצים בלב ים ועוד.

חשוב מאוד שהציבור יגלה אחריות כלפי נושא זה וישמור על סביבה ימית נקייה. זה בא לידי ביטוי בכך שלא נשליך פסולת בים וביבשה. הדייגים שבינכם לא להותיר רשתות דיג במים. ואם במקרה נתקלתם בצב פצוע הזקוק לעזרה ידעו את רשות הטבע והגנים  ב -*3639.

כל צבי הים אשר שוחררו כאמור לעיל. הגיעו במהלך חודשי החורף לחופי ישראל. הם "נחתו " בחופים :מחוף הבונים בצפון ועד זיקים בדרום. זאת לא מתוך בחירה או רצון אלא בגלל סערות החורף, שהים הסוער מביא  לחוף הים  צבי ים שצפו בלב ים בגלל פגיעה או פציעה. הדבר יכול לקרות במשך חודשים. לאחר שנפגעו משלל גורמים כגון דיג בשוגג, פגיעות כלי שיט, הסתבכות בפסולת פלסטיק ועוד.

בגלל הגלים הגבוהים והתנאים ששררו בים הסוער. צבי הים הגיעו לחוף עם הזרמים החזקים בעקבות הסערה. הם נמצאו ע"י אזרחים אכפתיים שראו אותם על החוף, הצבים הובאו לקבלת טיפול רפואי במרכז ההצלה לצבי ים.

הצבים עברו בדיקות רפואיות קפדניות ע"י צוות הטיפול המסור והמקצועי במרכז שערך להם : בדיקות דם, אולטרסאונד ואבחון CT, במרפאת "כל חי" אצל ד"ר צחי אייזנברג, המלווה את מרכז ההצלה בהתנדבות כ-20 שנה. הצבים קיבלו טיפול רפואי כגון :  נוזלים, אנטיביוטיקה, ויטמינים, ברזל.  הם שהו בבריכות מי ים בטמפרטורה קבועה לטובת שיקומם. וקיבלו מזון מתאים, עברו תהליך של ניקוי ומעקב רפואי צמוד שכלל גם שקילתם. הטיפול מסור ע"י המטפלים והמתנדבים של המרכז למעשה הציל אותם ממוות.

צב ים שהושב לטבע - שרית פלאצ'י
צב ים שהושב לטבע – שרית פלאצ'י

לאחר שהצבים החלימו ועלו במשקל, הם הוחזרו לים.  כ- 80 אחוז מהצבים שטופלו נמצאו סובלים מפגיעות הדף (כתוצאה מפיצוצים ימיים שמקורם טרם ידוע), אשר גרמו לנזקים ברקמות הרכות דוגמת הריאות והאוזניים, והם נזקקו לתקופת שיקום ארוכה של מספר חודשים.

בנוסף לפגיעות ההדף, חלק מהצבים סבלו גם מפגיעות נוספות – כגון צב מסובך ברשת דיג ללא יכולת לעלות לפני המים לנשום. למרות שצבי הים חיים בים ומסוגלים לשהות תחת המים. יש להם ריאות כמו לצבי היבשה והם נושמים חמצן. כאשר צב ים נלכד ברשת או מסתבך בפסולת בים. הוא נבהל ומנסה בכל כוחו להיחלץ מהפסולת, וכך צורך יותר חמצן.

בגלל זה , הוא חייב לעלות מעל פני המים כדי לנשום בתדירות גבוהה יותר. אך בגלל שהוא לכוד הוא אינו מסוגל לעלות למעלה ואז הוא נושם במים ומכניס מים לריאות שלו.מה שעשוי לגרום לטביעתו המיידית ולהביא לבצקות, ודלקות וכתוצאה מכך – למוות. במרכז ההצלה מבצעים הליך רפואי מורכב וייחודי מסוגו בעולם של שטיפת ריאות בכדי להציל צבי ים שטבעו.

חלק מהצבים משתחררים לים עם משדר לווייני על השריון כדי לעקוב אחר תנועתם בים. באמצעות המשדר צובר המרכז  ידע נוסף אודות תנועת אוכלוסיית צבי הים בים התיכון. והתפקוד של צבי ים משוקמים מפגיעות כאשר הם חוזרים לסביבתם הטבעית.

צבים המשתחררים עם משדרים לווייניים, משדרים באופן קבוע את מיקומם וניתן לעקוב אחר מסעות הצבים ברחבי הים התיכון בשידור חי  אם מעניין אתכם ניתן לעקוב אחריהם בקישור הזה: בלייב:https://www.seaturtles.parks.org.il/trackingproject

חשוב מאוד

מצאתם צב ים שנפלט לחוף? צב צף בים ללא יכולת לצלול? דווחו מיד למוקד רשות הטבע והגנים בטלפון 3639*. המתינו בשטח עם צב הים  עד להגעת המתנדב או הפקח לחוף. במקרה שמוצאים צב ים מסובך בפסולת, אין להסיר את הפסולת ואין לשחרר את הצב חזרה לים. הצב זקוק לטיפול רפואי במרכז ההצלה.

במהלך כל חודש יוני מציינת רשות הטבע והגנים את "חודש אדם וים" .אשר נערך בכל שנה בסמוך ליום האוקיינוסים הבינלאומי (8 ביוני). זהו חודש שלם הכולל הסברה והגברת מודעות ומחויבות הציבור לשמירת הים ואוצרות הטבע בישראל. במסגרת החודש מתקיימות מגוון פעילויות באתרי רשות הטבע והגנים לאורך חופי הים התיכון. התעדכנו באתר:  parks.org.il.

צבי ים עושים דרכם חזרה לים -שרית פלאצ'י
צבי ים עושים דרכם חזרה לים -שרית פלאצ'י

המרכז הארצי להצלת צבי ים של רשות הטבע והגנים, האמונה על הגנת חיות הבר בישראל, הוקם בשנת 1999. במטרה לשקם ולהשיב חזרה לטבע את צבי הים הפגועים לאחר טיפול מסור ומקצועי שמביא להתאוששות והחלמת צבי הים. מאז הקמתו, טופלו במרכז למעלה מ-1,000  צבי ים. בינהם :  חומים וירוקים, צבי ים גלדי וקרני, צבים רכים, צבי ביצה ואפילו חמישה דולפינים. 3/4 מצבי הים שמגיעים למרכז משוחררים חזרה לים. הרוב המוחלט של צבי הים נפגעים מפעילויות אנתרופוגניות, דוגמת דיג בשוגג, הסתבכות בפסולת המושלכת לים, פגיעות מכלי שיט, פיצוצים ימיים, זיהום אור ועוד.

לצד טיפול ושיקום צבי ים פגועים, המרכז הארצי להצלת צבי ים פועל בדרכים נוספות לשימור ואישוש אוכלוסיית צבי הים. למשל , סקרי חוף בעונת הרבייה לאיתור והעתקה של הקינים לחוות הדגרה בשמורות חוף(למשל שמורת תל גדור). שיקום אוכלוסיית צב הים הירוק באמצעות טיפוח וקיום גרעין רבייה של מין זה. מחקרים ופעילות למניעת זיהום אור בחופים ותמיכה בהקמת שמורות טבע ימיות וחופיות. כמו כן, מוביל המרכז להצלת צבי ים סקרים ומחקרים במגוון תחומים הקשורים לצבי הים. כמו גם פעילויות חינוך והסברה באמצעות ערוצי התקשורת והמדיה החברתית, ואירועים לציבור הרחב. דוגמת אירועי שחרור צבים, לטובת העלאת המודעות לעולמם המרתק של צבי הים וחשיבות השמירה עליהם.

מפת הגעה למקום

רוצים לקבל עדכונים טריים  והמלצות חדשות  ממקומות שמטיילים שביקרו בהם 
היכנסו לקבוצת הטיולים שלנו בפייסבוק "מטיילים מכייפים ומשתפים". תוכלו גם לשתף בעצמכם.

סקרנים לדעת איפה טיילנו  לאחרונה ?
עיקבו אחרינו גם באינסטגרם ותקבלו המלצות רלוונטיות ועכשויות :Baliletayel

מסלולי טיול באזור המקום

פוסטים נוספים שעשויים לעניין אותך

הבריכה בבית מלון דזרט ערד -מבית רוקסון

מלונות בוטיק מומלצים בישראל

ישראל מציעה מגוון רחב של מלונות בוטיק ייחודיים המתאימים לטעמים שונים ויכולים לספק חוויה מיוחדת למטיילים. ריכזנו עבורכם מלונות בוטיק מומלצים בישראל. מרבית מלונותהבוטיק במומלצים

קרא עוד »

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

מתאים ל
מתאים ל
רמת מחיר
רמת מחיר
סוגי מסלולים
סוגי מסלולים
סוג הלינה
סוג הלינה
רמת מחיר
רמת מחיר
מה כלול?
מה כלול?
נגישות
נגישות
סוג המסעדה
סוג המסעדה
רמת מחיר
רמת מחיר
כשרויות
כשרויות
משלוחים
משלוחים
נגישות
נגישות
סוג אטרקציה
סוג אטרקציה
מתאים ל
מתאים ל
נגישות
נגישות
נגישות
נגישות
רמת קושי
רמת קושי
סוג מסלול
סוג מסלול
מאפייני מסלול
מתאים ל
מתאים ל
עונה בשנה
עונה בשנה
דילוג לתוכן