צפע תועד בתאריך 5/6/23 עם ארנבת בפיו בשדות עמק זבולון. את התיעוד צילם מיכאל לביא מתנדב רשות הטבע והגנים.
דותן רותם – אקולוג שטחים פתוחים ברשות הטבע והגנים מספר:
מיהו נחש הצפע?
הכירו את הצפע זהו נחש ארסי במיוחד, המצוי בחבל הים תיכוני בישראל. בלוטות הארס של הצפע ממוקמות בחלקה האחורי של הגולגולת שלו. ובכך מקנות לראשו מבנה משולש האופייני לו.דרך בלוטות הארס מתחברת צינורית לשיני הארס. אשר נשלפות באופן אוטומטי לגמרי ולא רצוני ,כאשר הצפע פוער את פיו. שיני הארס של הצפע חלולות וממש כמו מזרק, כאשר הצפע נועץ את שיניו, הארס מוזרק דרך השן ישירות לרקמת הטרף.
הארס המוזרק משתק או ממית את הטרף (פרק הזמן שזה קורה תלוי בגודל הטרף ובכמות הארס שהוזרק). בארס יש חלבונים שונים ובהם אנזימים המפרקים את רקמות הטרף ולמעשה מתחילים כבר ברגע ההכשה את פעולת העיכול.
בשלב הבא בתהליך הטרף, הצפע פוער את לסתותיו , שיכולות להפרד זו מזו זאת בכדי שיוכל לבלוע טרף גדול יותר. הטרף אט אט מגיע לקיבתו של הצפע . שם הוא עובר המשך של תהליך העיכול. בו שאריות קשות נפלטות בדרך הטבעית.
נחש הצפע פעיל בעיקר בשעות הלילה שאינו נראה. אך ניתן לראותו גם ביום. הוא בעל חיים שיודע שחות היטב ומסוגל אפילו לחצות מכשולי מים. עיקר מזונו הוא מכרסמים אך כפי שרואים בתמונות הוא לא בוחל גם בארנבות קטנות.
כפי שעינכם רואות בתמונות ,הטרף נבלע במלואו מהראש לשאר חלקי הגוף כך שרגלים לא נתקעות אף פעם . ארוחה שכזו יכולה להספיק לנחש הצפע למספר ימים רב ואף שבועות.
הצפע מצוי בכל האזור הים תיכוני ואף חודר למשכנות האדם. בתקופת החורף פעילותם פוחתת. אך בחורף הישראלי ניתן לראות צפעים פעילים בימים חמימים. לצפע חשיבות רבה במארג המזון בכך שהוא מווסת אוכלוסיות של מכרסמים ובעצמי מהווה מזון לעופות דורסים כמו חיוואי הנחשים ודורסים אחרים.
הצפע, בדומה לכל הזוחלים בישראל הוא מין מוגן על פי חוק ובמידה ונתקלים בו במגורי אדם או בחצרות יש לפנות ללוכד נחשים מוסמך.
ראיתם חיה פצועה או במצוקה דווחו למוקד רשות הטבע והגנים 3639*.