חורבת סמארה היא שריד של מבנה מגורים הנמצא על גבעת כורכר בתוך גן לאומי נחל אלכסנדר -חוף ינאי . גבעה זו מכוסה כולה בחול. גובהה כ 30 מטר והיא משקיפה על כל רחבי הגן , על נחל אלכסנדר רגע לפני שהוא נשפך לים התיכון..
המקום קיבל את שמו לאור העובדה ההיסטורית שמשפחת סמארה (משפחה מוסלמית שמוצאה בטול כרם – יש הסבורים שהיא הייתה שומרונית)בנתה את המבנה בסוף המאה ה 19.ראש המשפחה , עבדאללה סמארה, הצליח לרכז תחתיו את כל האדמות באזור זה אשר צפונית לנחל אלכסנדר. מאוחר יותר קבע השלטון העות'מני בארץ. במבנה זה שכונה "גומרוק" – תחנת מכס אשר נועדה לגביית מיסים בגין ייצוא האבטיחים הגדול שהיה מתוך מפרץ מכמורת הסמוך. בשל עובדה זו המקום זכה לשם "מפרץ האבטיחים".
במקור המבנה הוא מן התקופה הרומית.
או "מינת אל -בטיח". האבטיחים אשר יוצאו מכאן אל מצרים , מעבר לים, הגיעו מחלקות חקלאיות באזור השומרון והשרון הצפוני. הם הגיעו על גבי גמלים בשיירות גדולות ובסירות גדולות לאורך הנחל. מנקודה זו הם הובלו דרך הים באוניות משא אל יעדן מצרים.
מדינת ישראל רכשה את כל האדמות מעבדאללה סמארה עליהן הוקמה מכמורת.
עד היום ניצב חורבת סמארה בראש הגבעה. מרבית המבנה משומר ונראה בשלמותו. הוא בנוי מקשצתות אבן וחללים מגורים ענקיים. אפשר להביט מצד אחד ולראות חלון ענקי (פתח) מצידו האחר המשקיף אל עבר שטחי הגן הלאומי.
שימו לב חל איסור להיכנס למבנה בשל סכנת התמוטטות. אך מומלץ לסקור וללכת סביל המבנה ולהתרשם מיופיו ומזויותיו , פאר ארכיטקטוני מן המאה ה 19.
איך מגיעים לחורבת סמארה?
בוויז : חורבת סמארה.
אל הנקודה צריך לטפס מתוך הגן הלאומי ,יש מדרגות עץ בתוך החול המובילות מעלה אל המבנה חירבת סמארה.
מומלץ להמשיך מהמקום בשביל עפר מערבי המגיע עד לשפך נחל אלכסנדר לים.