רבים מתחבטים בשאלה, מה באמת ההבדל בין שמורת תל אפק לשמורת עין אפק . לכאורה השם אפק מתייחס למקום אחד והאמת שרבים מתבלבלים ונוטים לחשוב שאכן זה אותו מקום. אך התשובה אינה נכונה , מדובר על שתי שמורות טבע שונות בתכלית שכל אחת נמצאת באזור אחר בארץ וניזונה מנחל אחר. הדבר המרכזי המשותף לשניים היא העובדה שאת שניהם מנהלת רשות הטבע והגנים.
שמורת תל אפק הינה שמורה הנמצאת באזור מקורות הירקון סמוך לעיר פתח תקווה(נחשבת לגן לאומי). השמורה גדולה יפה וכוללת ממצאים ארכיאולוגים מרשימים. כגון : מבצר אנטיפטריס. כמו כן יש בה אגם גדול הניזון מנחל ירקון שחוצה את השמורה . במקום יש מתקני שעשועים וספורט. ניתן לשכשך עם הרגליים בפלגי מים שהוכשרו בשטחי הגן הלאומי. והן מחוץ לנחל הירקון , בו חל איסור מוחלט על רחצה ודייג.
עוד בתל אפק ישנן הרבה מאוד פינות לפיקניק ומנגל. ועצם מיקומה המרכזי של שמורה זו הופך אותה לפופולרית מאוד למשפחות עם ילדים בייחוד בסופי שבוע. עוד בשמורת תל אפק שבילי הליכה חלקם מונגשים, המאפשרים טיול חביב. מתוך השמורה יש יציאה מיוחדת לבריכת הנופרים ,זוהי בריכה יפה וצלולה עם פרחי הנופר , זהו פרח מים, שבעונה פורח בגוון צהוב. מתחת לפרחים שוחים להנאתם דגים.
הכי חשוב תל אפק הוא שמו של אתר ארכיאולוגי הנמצא בתוך שטחי מקורות הירקון. השם אפק מגיע מהמעבר בשומרון המגיע ומתחבר לנחל הירקון. תל אפק הוכרזה כשמורה בשנת 1972.
תל אפק נמצאת סמוך לעיר ראש העין , לפרטים נוספים מוזמנים להיכנס לקישור : שמורת תל אפק.
שמורת עין אפק נמצאת באזור הצפון , בעמק זבולון בקרית ביאליק. היא ניזונה מנחל נעמן , מבנה השמורה וגודלה (קטנה יותר) הם אחרת מתל אפק. עין אפק הינה שמורה הכוללת הרבה רכיבים שהופכים אותה לאחת מהשמורות היפות בישראל . למשל : פינה בה רועים ג'מוסים (תאו). בריכות צלולות המוגדרות עם צמחיית מים ובתוכן שוחים להקות שפמנונים. שביל הליכה מונגש מעץ שעובר בין הבריכות ומאפשר למשפחות עם עגלות לטייל בניחותא. טחנת קמח קדומה. תל ארכיאולוגי המשקיף וצופה על כל הסביבה. עוד בשמורה חדר עם סרטונים וכלי חקלאות קדומים. שולחנות ישיבה לפיקניק בכניסה לשמורה.
שמורה זו הינה גן עדן לצפרים, היא עשירה למכביר בזני ציפורים הפוקדים אותה כל ימות השנה ובעיקר בחורף. ולכן שימו לב בביקור שלכם כל צמרות העצים תבחינו בבעלי כנף מזנים שונים.
השמורה נהנית משפיעתו של נחל נעמן הניזון ממעיינות אפק. ומכאן שמה של השמורה נגזר. עין אפק הוכרזה כשמורה בשנת 1979.
להסבר על שמורת זו היכנסו לקישור הבא : שמורת עין אפק
אז מה בכל זאת משותף בין שתי השמורות המרשימות הללו ?
נכון שרב השוני על המשותף אבל לשמורות אילו יש גם קווי דימיון הנובעים מהיסטוריה די דומה. בעבר הרחוק בתקומתה של ישראל הייתה רווחת תופעת הביצות , שהביאה עימה את היתושים שעל גבם העבירו את מחלת המלריה שגבתה לא מעט חיי אדם בארץ ובעולם.
אחד הסממנים להימצאותן של הביצות הקדומות הללו הם עצי האקליפטוס הרבים שנינטעו בחלקן של שתי השמורות שלעיל מטרתם הייתה לייבש את הביצות. גם בעין אפק ניתן לראות עד היום את קיומן של ביצות היסטוריות אילו אך בזעיר אנפים לעומת העבר.
לסיכום : שתי שמורות אילו ייחודיות כל אחת בדרכה שלה מהווה הצצה אל עולם שלם של טבע עם שלל : צמחים ,בעלי חיים, מים למכביר והרבה שקט נינוחות ושלווה.
2 תגובות
ההבדל המרכזי בין שני האתרים הוא שהאחד הוא שמורת טבע והאחר גן לאומי!!!
שמורת טבע עין אפק – בה הטבע כל כולו במרכז. תל אפק- אנטיפטריס, נמצא בגן לאומי ירקון. מרכזו של הגן הלאומי הוא האדם בעבר ובהווה. ולכן הוא מספר את מורשת האדם לאורך השנים ומתאפשרת בו גם פעילות רחבה יותר של האדם לעומת זו שבשמורת טבע.
למרות הנאמר, בגן לאומי ירקון, יש טבע רב הכולל מיני דו חיים ועופות מים דגים ואחרים במרחבי בית הגידול המיימיים, וגם צמחיית מים וגדות ייחודית הכוללת מינים כמו גומא הירקון, נופר צהוב ונימצפאה תכולה כולם נעלמו מנופי הנחל והושבו נודות לפעולות שמירת טבע.
לכן, בניגוד למה שמוזכר בכתבה, הכניסה למים אסורה! גם שכשוך רגליים, למעט בבריכות השכשוך המיועדות לכך בפלג הנחל המלאכותי שבמתחם תל אפק.
ראשית תודה שקראת והגבת לאמור בכתבה. לגבי הרחצה מצויין במפורש שהיא אסורה. אלא רק שכשוך רגלים במים וגם לא בנחל.אבל בכל מקרה , למען הסר ספק ,אשנה זאת שיהיה ברור יותר.אגב יש המון פיקוח באזור זה שגם הדייג אסור בו וגם הרחצה. כמובן שמדובר בשמורת טבע שחל איסור להתרחץ ,בייחוד בבריכת הנופרים שיש שם צמחים ובעלי חיים אנדמיים , שהכנסת יד למים עשויה לזהם ולפגוע בהם .
יום טוב