המדריך המושלם והמלא להכנת תבשילי פויקה בשטח

בישול בסיר פויקה

פויקה הפך בשנים האחרונות לאהוב מאוד בקרב מטיילים שנוהגים לעשות קמפינג בשטח.לאחר טיול  למטיבי לכת אין כמו לשבת ליד המדורה להנות מחומה. ובסופה לשלב ארוחה דשנה חמה ומזינה ביותר בדמות תבשיל פויקה מהביל וחמים. אין עוד מדובר בטרנד חולף , אלא במאכל חמים וטעים. שנהוג להכינו בעיקר בחודשי החורף ובייחוד בקמפינג באזור הדרום. במרחבי המדבר האינסופיים , סביב מדורה בליווי ניגון גיטרה. יחד זה מתכון "תרתי משמע" להנאה חברתית צרופה.

לפני שנתעמק במה ניתן לעשות עם פויקה (תחזיקו חזק יש המון ..). נכיר תחילה מהו פויקה בכלל? ובכן מדובר על סיר מברזל יצוק  עבה מאוד עם 3 רגלי ברזל. יש לו גם כן מכסה עבה , תצטרכו מוט מיוחד להוציאו מהאש הלוהטת. הסיבה שהפויקה בנוי מברזל יצוק בעל שכבה עבה היא שסיר שכזה יפזר את החום באופן שווה בכל חלקיו הפנימיים. וכך יבטיח שהתבשיל המיוחל יתחמם ויתבשל כל כולו.

מי שהביא את הפויקה לעולם. לא תאמינו אבל היו אילו הדרום אפריקאים הלבנים (אפריקאנרים)  שטבעו וחרטו בקרב הרבות את הבישול בסיר פויקה. חוקרי תרבות סבורים שבמקור הוא הגיע מהולנד.

בגלל תכונותיו המיוחדות ועמידותו לחום. הפויקה משמש בעיקר לתבשילי קדירה כבדים כגון : בשר אסאדו , עוף  וכדומה. אם זאת ניתן להכין בו גם תבשילים צמחוניים עם ירקות שורש.

את הפויקה ניתן להכין בכל מיני אירועים כגון :קמפינג בשטח הפתוח , ל"ג בעומר, הכנת פויקה ביער , הכנת פויקה במתחם של חאן בדרום או בצפון , הכנת פויקה במדבר ועוד ועוד.

במדריך זה ניגע באופן בו מומלץ להכין פויקה , כיצד לנקות אותו? איך לשמור עליו מפני חלודה? אילו מתכונים לפויקה מומלצים? וכן אילו סוגי בשר מומלץ להכין כנזיד או תבשיל בסיר הפויקה החסון?.

הכנת פויקה בשטח

עקרונות הבישול הנכון בפויקה :

1)בחירת סוג הבשר מתאים ונכון.

2)טמפרטורת הבישול – יש להכינו בשטח על גחלים לוחשות במדורה. (ולא על הגז במטבח שלכם -למרות שאפשר). מטרת האש הנמוכה היא לאפשר בישול ארוך כדי שהטעמים יספגו והתאחדו היטב .

3) זהו בישול גס ולכן אפשר להכניס הרבה מצרכים ,תבלינים וטעמים שונים.

4) סבלנות זה שם המשחק ,זה לוקח כמה שעות טובות.

5)להצטייד במוט ברזל להוצאת הפויקה מהאש כי הוא לוהט.

6)בחינה של רכות הבשר טרם הוצאתו והגשתו.

7)מזיגת מים מדי פעם למנוע התייבשות התבשיל.

8)לדאוג שכל הזמן יש אש נמוכה מתחת לסיר הפויקה.

מתכונים להכנת פויקה שווה :

1)פויקה עם בשר : מתכון לאוהבי תבשילי בשר בבישול ארוך, מתאים לערב קר סביב המדורה.

מצרכים :קוביות בשר אסאדו משובח, בקבוק יין, קוביות תפוחי אדמה , שורש סלרי ,שורש פטרוזיליה , חתיכות גזר, חתיכות קולורבי, 5 ראשי שום, 10בצלים פרוסים לקוביות, חצי כוס סילאן , 1 כפות מלח, כפית פלפל , חצי כוס סויה, רבע כוס שמן זית, כפית פפריקה , כפית כמון, קצת צ'ילי (תבלין) , מים, רוזמרין.

אופן הכנה : ראשית דאגו שלא תהיה אש גבוהה במדורה, גחלים זה הסימן, הכניסו את הסיר למרכז המדורה, יצקו קצת מהזמן זית עם מצקת ברזל. לאחר מכן צלו את הבצל  מעט הכניסו קוביות האסאדו עד סגירתם מכל הצדדים לאחר מכן שפכו את תוכן בקבוק היין (כולו) והתחילו להכניס את הירקות והתבלינים בהדרגה , שימו לב לגובה התבשיל בתוך הסיר עם היין אינו מכסה את המצרכים בסיר הוסיפו מים כדי שיכסו אותם. סגרו את הסיר והמתינו , מדי פעם(לא הרבה) פתחו את הסיר, ערבבו מעט טעמו את התבשיל ועשו תיקוני טעם במידת הנדרש.

יש להמתין בין 2-3 שעות כדי שהתבשיל בסיר הפויקה יהיה מוכן . חשוב ביותר זה מידת עשיית הבשר הוא חייב להיות רך מאוד. ניתן להוסיף לקראת סוף הבישול גם פתיתים למי שאוהב כמו כן אפשר להשתמש בפויקה במקום ביין בבקבוק קולה גם הולך טוב.

2) פויקה צמחוני : מה לעשות לא כולנו אוכלי בשר יש ביננו גם צמחוניים ומתכון לפויקה צמחוני המצורף הוא בול בשבילכם.

מצרכים: כל מה שצויין במתכון של פויקה עם בשר שלעעל למעט הבשר. מומלץ להוסיף במקום הבשר גם ירקות נוספים כגון : קישואים ,פטריות,חציל , והכי חשוב גרגירי חומוס(שהושרו ערב לפני) כמו כן נהוג להשתמש במתכון זה ביין לבן במקום אדום. יש להקפיד על סדר הכנסת הירקות הקשים תחילה ובהמשך הרכים יותר שלא יהפכו לעיסה. משך הבישול כשעה וחצי.

3)פויקה עם עוף : לאוהבי בשר אבל פחות כבד 

מצרכים :שוקיים עוף (לפי כמות הסועדים), 3 עגבניות, 2 בטטות ,4 תפוחי אדמה (פרוסים לקוביות), 4 גזרים (חתוכים גס), חתיכת דלעת ,כרישה, 5 בצלים חתוכים ,2 ראשי שום, תבלון :דבש ,סויה, חרדל ,לימון , רוטב צ'ילי מתוק ,מלח , פלפל – לפי הטעם .חשוב לאזן בין התבלינים שלא יהיה טעם אחד דומיננטי מדי ושזה ייצא מאוזן. לאוהבי הספיישלים מומלץ לשלב חלב קוקוס או אבקת קארי מה שייתן לתבשיל טעם אסיאתי. בתור נוזל מרכזי לתבשיל אפשר להשתמש בבירה שחורה, יין או קולה.

אופן ההכנה: טגנו את הבצל עם קצת שמן , טגנו את השוקיים כ 5 דקות (אגב אפשר גם להשתמש בעוף שלם), לאחר מכן הוסיפו בהדרגה את הירקות, התבלינים , קצת מים לכיסוי המצרכים שבסיר הפויקה . לבשל כשעה וחצי עד שעתיים. ולהגיש חם.

איך מנקים פויקה

אחרי שנהנתם ושבעתם אתם ושאר חבריכם לפויקה המוצלח , צריך גם לנקות, בגלל שמדובר בסיר ברזל צריך להקפיד על כמה כללים: ראשית אסור להשתמש בשום פנים ואופן במסיר שומנים.(למרות שזה מאוד נוח).צריך למלא את הסיר (לאחר שרוקנתם אותו מהתבשיל) במים. ואז לבשל אותו שוב באש כדי שכל הלכלוך ייצא. אחר כך מוציאים מניחים להתקרר מנקים עם סבון את שאריות המזון . ובסוף מייבשים טוב טוב ומורחים את כל הסיר בפנים ובחוץ בשמן כדי למנוע חלודה.

בתיאבון !!!.

להלן חלק ממסלולי טיול שבסופם מומלץ לשלב בישול בפויקה :

חמוקי ניצנה ; גן לאומי תל גזר ; עין בוקק ; מצדה ; נחל ערוגות ; הר כרכום ; הר מסור ; נחל קינה ; גב ילק  ; עין ירקעם

מפת הגעה למקום

רוצים לקבל עדכונים טריים  והמלצות חדשות  ממקומות שמטיילים שביקרו בהם 
היכנסו לקבוצת הטיולים שלנו בפייסבוק "מטיילים מכייפים ומשתפים". תוכלו גם לשתף בעצמכם.

סקרנים לדעת איפה טיילנו  לאחרונה ?
עיקבו אחרינו גם באינסטגרם ותקבלו המלצות רלוונטיות ועכשויות :Baliletayel

מעוניינים לפרסם אצלנו באתר ?
ולהגיע למאות אלפי גולשים – צרו עימנו קשר : לחצו פה

מסלולי טיול באזור זה

פוסטים נוספים שעשויים לעניין אותך

מסלולי טיול אחרונים שפורסמו באתר

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

מתאים ל
מתאים ל
רמת מחיר
רמת מחיר
סוגי מסלולים
סוגי מסלולים
סוג הלינה
סוג הלינה
רמת מחיר
רמת מחיר
מה כלול?
מה כלול?
נגישות
נגישות
סוג המסעדה
סוג המסעדה
רמת מחיר
רמת מחיר
כשרויות
כשרויות
משלוחים
משלוחים
נגישות
נגישות
סוג אטרקציה
סוג אטרקציה
מתאים ל
מתאים ל
נגישות
נגישות
נגישות
נגישות
רמת קושי
רמת קושי
סוג מסלול
סוג מסלול
מאפייני מסלול
מתאים ל
מתאים ל
עונה בשנה
עונה בשנה
דילוג לתוכן