פסטיבל "בא לי גליל" הוא פסטיבל המתקיים ביישובי "אשכול בית הכרם". בשני סופי שבוע ברצף בימים חמישי -שישי- שבת. הראשון ב-24.3.22 והשני ב- 31.3.22. לאורך כל סופי השבוע יערכו סדנאות אוכל, סדנאות ליקוט והתססה טיולים מודרכים באזור ועוד. אשכול בית הכרם הוא מספר רשויות שחברו יחדיו והקימו "מנוף כלכלי וחברתי" . במטרה לקדם צמיחה וחדשנות בתחומים רבים וגם בנושא התיירות באזור.באשכול זה כלולות 8 רשויות:
משגב, כרמיאל, בענה, נחף, מג'ד אל -כרום,ראמה, דיר אל אסד וסאג'ור.
רקע על בקעת בית הכרם
בית הכרם היא אחת מ 4 הבקעות הנמצאות בין רכסי הרים בגליל התחתון. בקעה זו מכונה גם בקעת שגור והחשיבות הגיאוגרפית שלה טמונה בכך שהיא נמצאת ממש על הגבול בין הגליל העליון והגליל התחתון. ומפרידה שתי יחידות נוף שונות . שמה ניתן לה בגלל כרמי הזיתים הרבים שיש בה נוכח האדמה הפוריה שנמצאת באזור בקעת בית הכרם. באזור זה משגשגת תעשיית שמן הזית. אך לצד תעשייה זו ישנו מרקם אנושי אתנוגרפי מיוחד ומגוון מאוד המוליד: אומנות , קולינריה, מסורות ייחודיות ואיך לא שמורות טבע מרשימות ביופיין . באזור גרים בשכנות נהדרת ושיתוף פעולה : יהודים, בדואים, נוצרים, דרוזים, נוצרים. שהם נותנים לאזור את אופיו.
3 הבקעות הנוספות הנמצאות במקביל לבקעת בית הכרם הן: בקעת סכנין (סכנין קשור לזיתים זו מילה עברית מהמילה לסוך בשמן מתקופת התלמוד). הנמצאת מעבר להר כמון ,בקעת בית נטופה(נמצאת בין רכס הרי יטבת ורכס הר כמון מתחתיה זורם נחל חילזון).בקעת תורען (הנמצאת מתחת לרכס הר תורען באזור נצרת). סלמה הוא כפר בדואי הנמצא בבקעה זו ומתחתיו זורם נחל צלמון שהוא בין היפים מנחלי הגליל.
סיור קולינרי לקראת הפסטיבל
במסגרת סיור עיתונאים מקדים לקראת פסטיבל "בא לי גליל" הממשמש ובא . הגענו "לחוויה הבדואית" שהייתה התחנה הראשונה בסיור שלנו בכפר סלאמה. הגענו לביתו של זיאד אשר אירח אותנו בחצר שלו .ארוחת בוקר צמחונית במתכונת של מזנון במרכז החצר עם מיטב המאכלים המסורתיים של הבדואים. שולחנות עטופים מפות בצבע אדום לבן עם קנקן לימונדה במרכזם. וסביבם כיסאות ישיבה , השפע והמגוון המאפיינים את התרבות הבדואית באו לידי ביטוי באופן מיטבי.
עדשים עם בצל, חביתה עם עשבי תיבול כגון : חוביזה. סלט עם גרגרי נחל שלוקטו, ממרח טחינה וחרוב, חומוס ביתי, פול מדמס, פיתות עם זעתר ועוד . קינחנו בקפה שווה ובתה ולאחר מכן הכניס אותנו זיאד לאוהל שיכול לאכלס עד 50 איש. שם חלק עימנו מסיפוריו על הבדואים ומורשתם.במהלך הפסטיבל בימי חמישי בערב זיאד ייספר סיפורי מורשת בדואים ויערוך סדנת קפה וסדנת ליקוט. לפרטים נוספים: חוויה הבדואית.
אופי הקולינריה באזור
יש פה שילוב של ערבים נוצרים מוסלמים יהודים בדואים פלחים ודרוזים כך שיש מגוון אוכל מסורתי מעניין, והכל בשטח קטן הבישול הבדואי ממוקד בשר מוצרי חלב וליקוט. אוכל הפלחים מבוסס יותר על חקלאות ויותר פשוט מתבסס על חיטה בורגול ירקות ופחות בשר העירוב יצר מטבח מעניין. בפסטיבל "בא לי גליל " ייכנסו האנשים לסדנאות של מאכלים מיוחדים סדנאות ממולאים, סדנאות שמן זית גולת הכותרת ב .1.4 בניין העירייה בכרמיאל יהיו מגוון גדול סדנאות כגון : בישול אתיופי 4 שעות, בשרים מעושנים. כמו כן יהיו בפסטיבל התססות של ירקות כרובים צנוניות לפת סלק. תמר רז נטואפטית מיודפת ב -2 גני ירק אורגניים תעשה סיור והסבר על הסימביוזה של הקרקע והצומח.כמו כן ניתן להיכנס לבתים בכפרים ועוד.
כפר ראמה
המשכנו במסענו לעבר כפר ראמה(כפר נוצרי דרוזי) עם גרעין עתיק מהיפים בגליל. בדרך ראינו מפחמות (גזרי עץ המשמשים להסקה מעצי הדר). מעל ראמה נמצא מימין ובצפון מתלול צורים. בחורף יורד בו שלג . בכניסה לכפר ישנה שדרת מסעדות בעל אופי אקלקטי. פנינו עם האוטובוס שמאלה ונסענו לאורכה .בהמשך הנסיעה מקבלת אופי תלול וגבוה מאוד וכבישים צרים. כבר מההתחלה ניתן לראות שראמה היא מעצמה של תיירות קולינרית.
הסיור התחיל בכנסייה יוונית אורתודוכסית בכניסה אליה יש חצר גדולה ובצד ימין פסל יפה וצבעוני של פרש על סוס.בשנת 1837 הייתה כאן רעידת אדמה גדולה שהחלה מצפת בעוצמה 6.7 בסולם ריכטר הרבה מתו בעקבותיה.המאמינים ניצלו, בשנת 1897 אחרי בניית בית הספר מוסקוביה. פנו המאמינים למועצה האימפריאלית – סלבית לקבלת היתר לבניית הכנסייה. אילו פנו לממשל העות'מני ששלט כאן. ההיתר התקבל והכנסייה נחנכה ב- 1897 תחת תנאי שלא יחרגו בממדים המאושרים לה. בתוך הכנסייה המרשימה, יש לומר, נמצאים דיוקנים של ישו ושל יוחנן המטביל.פרסקות ברוח התקופה הנוצרית, ויטרינות ונברשות מרשימות ביופיין. דיוקן מיוחד הוא ציור של גיאורגיוס הקדוש נמצא רכוב על סוס.
בין האזור בו יושבים המאמינים הנקרא "הצלחת" לחלק הפנימי בו נעשות המיסות חוצץ קיר המכונה "איקונוס". זהו חלון קדוש בעל מוטיב שמעביר את המאמינים מהעולם הגשמי לעולם הרוחני. הכנסייה פתוחה למבקרים רק ביום ראשון. אך ניתן לתאם ביקור ויפתחו לכם. כפר ראמה נמצא על הר אריה. בתי התושבים נבנו על מדרון ההר כך שלכולם יש נוף. ראמה זה "ריבוי מעיינות" בערבית. מג'די הוא תושב המקום שהדריך אותנו על המקום. הוא סיפר לי כי בעתיד תיפתח במקום מסעדה מיוחדת במרתף עם שעון עתיק מהמאה 17. ג'מאל אבו זיאד יערוך סיורים בגרעין העתיק של ראמה במהלך הפסטיבל. (ראו מועדים בתוכניה למטה).
מסעדת אלסובאט
טיפסנו בסימטאותיה של ראמה לתחנה השנייה שלנו למסעדת אלסובאט. בדרך פתחו לנו שולחן טעימות עם חומוס ופול באחת מהחומוסיות הטובות באזור "חומוס מסעד"(052-5854528). מסעדת אלסובאט היא מסעדה משפחתית בכניסה אליה זוג אופניים צבוע בירוק ועליו עציצים פרחוניים וחיננים. המסעדה נבנתה בתוך מבנה עתיק מאוד בן כ-100 שנה שעבר שיחזור.
המקום אינטימי וסולידי מאוד ומוגש בה אוכל ברמה גבוהה מאוד בעל אופי . חוסאם הוא השף. לאורך המסעדה היו שולחנות עם מיטב המטעמים של חוסאם. כגון: מסחן שזה עוף בבישול ארוך, ארנציני ועוד. כל השבוע המסעדה פתוחה חוץ מיום שני. לפרטים נוספים : מסעדת אלסובאט.
חוות רום
מכפר ראמה עברנו בין מג'ד אל כרום ("תפארת הכרמים" בתרגום מערבית) וחצינו את כרמיאל(מלשון "כרם"). טיפסנו עם האוטובוס , קרוב לעננים, אל פסגתו של הר כמון – ההר הגבוה ביותר בגליל התחתון גובהו כ -600 מטרים. הדרך בה נסענו נקראת "שמחה ארליך". הנוף כאן משגע ביופיו מתחת להר יש מסלול משפחות פחות מוכר הנקרא נחל כמון. על ראש הרכס ישנם 3 יישובים : מכמנים ,כמון, כמאנה(בדואי). עצי אורן וחורש טבעי מקשטים את הדרך במעטה ירוק. שלרגלי העצים רקפות ורודות נוצצות וכלניות חינניות בצבע אדמדם המעטרות את האדמה כמו שפתון על שפתותיה של אישה.
העפלנו לחוות רום הנמצאת סמוך ומעל לעיר כרמיאל.במקום שהוא יפה להפליא, הוקמה חוות עזים הרועות בחופשיות ברחבי ההר . ב 1986 מגיע לכאן עמית רון להר כמון ומקים פה חוות בודדים עם עם עדר של 50 עזים אישתו עיסא וחזון ענק. הם גרים כא ומפתחים אט אט במקום: בוסתנים, גני ירק ,דיר עזים ומחלבה המייצרת גבינות ממש פה. המוטו של חוות רום: עיבוד חקלאי עם מינימום פגיעה באדמה. בחווה הוקמם מפעל תעסוקתי לשיקום פגועי נפש המשלב את הטבע בתהליך הריפוי והשיקום. לפרטים נוספים: חוות רום.
בית דולב
אסתי ואבי דולב מתגוררים ביישוב צורית , הם הקימו בביתם ממלכה קולינרית מטובלת ביצירות אומנות הנמצאים בכל פינה בביתם הנמצא על הר גילון. אסתי הפכה את ביתה למסעדה ביתית ועורכת סדנאות בישול שוות תודות לידע הרב בקולניריה שצברה ממיטב המטבחים האירופאים.
מעבר לטעמים משובחים ויין טוב לאסתי ארסנל קינוחים יפה וטעים במיוחד הברוסקטים שלה ידועים בייחוד זה עם ארטישוק ופלפל. במהלך סדנת האוכל מעביר אבי אומן משכמו ומלא סדנה על פסיפס כך שההגעה לכאן שווה במיוחד. בתקופת פסטיבל "בא לי גליל" ייערכו במקום סדנאות אוכל. לפרטים נוספים : בית דולב.
לסיכום הביקור
הכרנו אנשים מקסימים עם קולינריה מופלאה. זה רק קמצוץ וטעימה (תרתי משמע) מפסטיבל "בא לי גליל". שיכלול חגיגה קולינרית עם מנעד רחב מאוד של טעמים. מאוכל גורמה משובח וייחודי . זוהי סצינה של אתנגורפיה קולינריה וטיולים( למשל : "קניון נחל שגור"). בפסטיבל תכירו, מעבר למטבחים רב גוניים, אנשים מיוחדים שעומדים מאחורי האירוע המטורף הזה והקטע המוצלח שאתם תהיו חלק פעיל מהפסטיבל ותקחו חלק מהסדנאות שיתקיימו בו. הצפוי להתקיים לאורך כל הסופש"ים ב-24.3.22 ב- 31.3.22. מרבית הפעילויות יהיו ללא תשלום והסדנאות יהיו בתשלום סימלי מאחר שהן בסבסוד של אשכול בית הכרם . רוצים לדעת עוד פרטים על פסטיבל "בא לי גליל" התקשרו 04-8276500 או היכנסו לדף הפייסבוק של הפסטיבל : https://www.facebook.com/beithakeremcluster.
תודה לענת פוני ורעיה בלחסן על הארגון של הסיור.
קישור לרישום לפעילויות הפסטיבל : לרישום לחץ כאן
מצורפת מפת הפעילויות של פסטיבל "בא לי גליל" :
4 תגובות
היכן נרשמים לפעילויות?
היי טל ,
בקישור הבא נרשמים לפפעילויות שבפסטיבל :
https://tayarut.bkerem.org.il/%d7%a4%d7%a1%d7%98%d7%99%d7%91%d7%9c-%d7%91%d7%90-%d7%9c%d7%99-%d7%92%d7%9c%d7%99%d7%9c/
האםזה מתאים גם לשומרי מסורת
אם אתה מתכוון לכשרויות. אז חלק כן וחלק לא מציע שתבדוק ישירות עם המקומות אליהם אתה רוצה ללכת בעת ההרשמה לפעילויות.