רקע
הר ברניקי הוא הר הנמצא סמוך לטבריה וחולש על העיר מלמעלה ועל הכנרת מצידה הדרומי. ההר מתנשא לגובה של כ 200 מטרים מעל פני הים והוא מהווה נקודת תצפית מרנינה ומהנה על אזור הגליל התחתון.
על ההר נמצאו שרידים השופכים אור על כנסייה מהתקופה הביזנטית. שנבנתה על ראשו של הר זה אשר קיבל את שמו מנסיכה ששמה היה ברניקי. הנסיכה חיה בארמון כאן במאה ה 6 לספירה (ממש כמו באגדות).
מעבר לשרידי הכנסייה הביזנטית שנמצאו בהר זה – התגלו שרידים של חומה גדולה. שכפי הנראה תפקידה היה להגן על המצודה והכנסייה מפולשים. ברניקי הייתה למעשה נכדתו של המלך הורדוס – ביתו של בנו אגריפס.
ברניקי הייתה חצי יהודייה כי סבתה הייתה מרים החשמונאית. טיטוס שחשק בה התאהב בה קשות ונסע עימה יחד לרומא תוך שהוא מתנשא ומתפאר ביופיה של האישה אותה רצה לשאת לאישה.
אך מאחר שהוא יועד לתפקיד הנכבד והשווה של קיסר רומא . כתוצאה מכך הוא נאלץ לוותר עליה ולהחזירה לישראל.
תיאור ההמצפור
אפשר לעשות טיול קצר לאורך שרידי החומות ובין שרידי הכנסייה הביזנטית במקום נמצאו עמודי אבן שכפי הנראה תמכו במבנה הכנסייה.
החומה הגדולה שלא נותרא ממנה כלום הייתה חומה ארוכה מאוד שהייתה מעין "חגורה" שהגנה על העיר טבריה כולה.השיקול היה דתי להגן על המנזר שהיה כאן והכנסיות שבאזור טבחה – כפר נחום מפני פולשים.
כידוע טבריה הייתה מעוז הנצרות וישנם הרבה איזכורים וממצאים המצביעים על זיקה וקשר דתי של העיר לנצרות.
אחד מהם הסיפור המפורסם בירדנית על הליכתו של ישו על המים. אריכאולוגיים סבורים כי המבנים שבמקום קרסו בעקבות רעידדת אדמה שהתרחשה במקום בשנת 748 לספירה. המקום נקרא "מצפור ברניקי " מאחר שהוא צופה כמו ציפור על : טבחה ; בקעת בית צידה ; כורזים ואזור דרום הגולן.