ברמת הגולן יש חוות טורבינות מרשימה ביופיה שמטרתה היא אספקת חשמל תוך שימוש בכוחות הטבע במקרה הזה – רוח. לא בכדי קיבל אתר הטורבינות את השם "חוות הרוח בהר בני רסן". זוהי חווה עם עשר טורבינות רוח אשר משמשות לייצור חשמל.
או במילים אחרות , אנרגיה חלופית שבשנים האחרונות תופסת תאוצה בכל רחבי העולם. בעיקר בגלל אפקט החממה ועקב האנרגיה המסורתית שהולכת וגדלה בעקבות ביקושים שלא מפסיקים לעלות.
טורבינות הרוח נמצאות על הר בני רסן אשר בליבה של רמת הגולן (וליתר דיוק בין הקיבוצים עין זיוון ואלוני הבשן). ברום של כ- 1,050 מטרים מעל פני הים.
היוזמה להקמת חווה הטורבינות החלה בשנת 1984. כאשר לאחר מחקרים של עוצמות וכיווני רוח הגיעו למסקנה שהר בני רסן הינו בעל התנאים האופטימליים. המאפשרים את ניצול אנרגיית הרוח באופן המיטבי. בתחילה הוקמה טורבינה אחת על הר בני צפת, סמוך לאלוני הבשן, לצורך ניסיון ובחינת המיזם. גילו שמהירות הרוח הממוצעת באתר בו מוקמה הטורבינה הניסיונית היא כ -7 מטרים לשנייה. מאוחר יותר , לאחר כ – 8 שנים הוקמה חוות הרוח על ראשו של הר בני רסן שם .מסתבר התנאים טובים עוד יותר שם הרוח מגיעה לעוצמות של 8 מטרים לשנייה לערך.
תצפית העסניה
על אף המשבר האקולוגי של התחממות גלובלית של כדור הארץ אשר פוגע בעולם כולו. אנרגיה מתחדשת שכזו היא פתרון טוב שמביא בשורה לישראל ולעולם כולו אך גלום חיסרון לא מבוטל. שצריך להישקל – פגיעות בסביבה של רמת הגולן כגון : פגיעה בצומח , בבעלי החיים (בעיקר לעופות), בנופים ובמרחבים הפתוחים. שם נוסף של הר בני ניסן הוא "תצפית העסניה".
ההר מתנשא לגובה של מעל 1000 מטרים. זהו אחד המקומות ברמת הגולן שיש מהם תצפית מאוד יפה וארוכת טווח.
את השם העסניה נתנו להר מתיישבים בדווים אשר הגיעו ממדינת תימן. הם הגיעו לכאן במאה ה – 3 לספירה הנוצרית. הדבר המיוחד לגבי אותם בדואים שהם התאימו את עצמם לתרבות (הביזנטית) שהייתה בארץ. והמירו את דתם לנוצרים, מאוחר יותר הם ניסו לחזור לדתם המקורית איסלאם. אך הדבר לא עלה בידם ,כי האימפריה הביזנטית דיכאה את הניסיונות הללו ביד קשה. ואף הצליחה להביא אותם להילחם יחד עם האימפריה כנגד המוסלמים שפלדו לכאן באזור 640 לספירה.
חוות טורבינות הרוח מכילה כ-10 טורבינות בגובה של כ 30 מטר , משקל העמוד הנושא אותה הוא כ -70 טון . הטורבינות ניצבות על תילי רמת הגולן במרחק של כ- 100 מטרים אחת מהשנייה. הן פרוסות בכיוון דרום־צפון כדי ליצור מומנטום אידיאלי של רוח לייצור אופטימילי של חשמל. הטורבינה מרוטור ענקי המורכב מ -3 להבי פיברגלס באורך של 18 מטר ומשקל של כ 1.2 טון. ולעצם העניין, תפוקתה של כל טורבינה שהיא למעשה יחידת ייצור חשמל עצמאית. כ -600 קילו-ואט לשעה חשמל. סה"כ כולן מייצרות יחדיו כ- 12 מיליון קילו -ואט לשעה. הלקוח המרכזי של במיזם השאפתני הזה הוא חברת החשמל. אשר מוכרת את החשמל מחוות הטורבינות המופלאה הזו לתעשייה ולתושבי הסביבה.
ולשאלת השאלות : איך מגיעים ?
עלו על כביש 98 , הכביש המחבר בין דרום רמת הגולן לחלקה הצפוני. אחרי שעברתם את הקיבוץ אלוני השן תראו מצד שמאל את האנדרטה לגדוד 334 (הרעם). הטורבינות נמצאות בדיוק בצידו הימני של הכביש .
ווייז : חוות הטורבינות הרוח – שביל הגולן.
מפה
צילומים: חן אבוטבול, יורם טלקר.