הסיפור על המטוס ביער המגינים –
מלחמת הקוממיות – מלחמת העצמאות –
סיפור זה אמנם קרה לפני שנרכש המטוס ביער המגינים אבל הוא שופך אור על הדרך למדינה עצמאית. שגבתה מחיר כבד בכל החזיתות מצפון עד דרום. היום 11 ביוני…היום לפני 72 שנה נכנסה לתוקפה ההפוגה הראשונה. על מה מדובר? באתי לעשות סדר, אנו מתקדמים עם אירועי מלחמת הקוממיות. ב-14 במאי הוכרזה עצמאות המדינה וב-15 במאי פלשו מדינות ערב. כחודש עבר והמצב בשטח היה קשה. למעשה- נורא ואיום.
מצרים הגיעה בציר הפלישה המערבי (ציר החוף) עד לאשדוד, שם נעצר הצבא המצרי. בציר המזרחי התקדמו הכוחות המצרים עד לקיבוץ רמת רחל, כמטווח קשת מהעיר ירושלים. ניסיונות תקיפה מהים את תל אביב לא הניבו למצרים תוצאות וספינותיהם חזרו כלעומת שבאו. חיל האויר המצרי הפציץ את תל אביב מספר פעמים.
הלגיון הערבי (עבר-ירדני) השלים כמעט את השתלטותו על חלקה המזרחי של ירושלים, לפת את משטרת לטרון היטב ולא הניח לה ואף הגיע ללוד ורמלה. הלגיון התיש את כוחות ההגנה שהיו בסביבות תל אביב ובנותיה ("גוש דן"). גם בגזרת רמת רחל השתתף הלגיון כשהקיבוץ עובר מיד אל יד. בין לבין ותוך כדי, השתלט הלגיון על ערי וכפריי אזור ההר- יהודה ושומרון.
בצפון- הסורים השלימו עם אי הצלחתם. הם הסתפקו בכיבוש מובלעת משמר הירדן. הלבנונים החזיקו במלכיה והעיראקים התייצבו בשומרון. במצב עניינים זה, כששני הצדדים מלקקים את פצעיהם העמוקים קבלה מועצת הביטחון של האו"ם החלטה בדבר הפסקת אש. היום, 11 ביוני בשנת 1948 החלה הפסקת האש שנמשכה ארבעה שבועות.
הכוח הערבי היחיד שהמשיך בפעולות מזויינות היה צבא ההצלה, שלא ראה עצמו כפוף להחלטות מועצת הביטחון. תם חודש המלחמה הראשון. כך, מכל דברי הרהב והראוותנות של טרם המלחמה, לא נותר דבר במציאות. צבאות ערב עמדו כעת מנושלים מכבודם. קומץ צעירות וצעירים עשו מהם חוכא ואיטלולא. הדיבורים על חיסול מהיר של הישות הציונית היו כעת כאות מתה, כענן חולף, ככלום.
ההפוגה הראשונה שירתה בראש ובראשונה את מדינת ישראל. ראשית, נקבע כי כל המגויסים יישבעו אמונים לצבא המדינה. וכך, ב-29 ביוני נשבעו לוחמי האצ"ל והלח"י אמונים. דוד בן-גוריון עמל כל העת על חיזוק כוח הלחימה של צה"ל- שהוקם בסוף חודש מאי. כעת, משהוקמה המדינה, יכלו שליחיה לרכוש נשק, תחמושת וציוד צבאי באירופה.
המדינה שהעניקה את הסיוע המבורך ביותר הייתה צ'כוסלובקיה ולא בכדי. למעשה, הנשק הצ'כי היה נשק גרמני. כזכור, בשנת 1938 סיפחה גרמניה את צ'כיה לשטח הרייך. מפעלי הנשק של צ'כוסלובקיה ייצרו כעת נשק גרמני וכך, בשנת 1948 היה למדינה הקומוניסטית הזו מלאי ועודפים למכביר. אבל האישור הגבוה ביותר ניתן ממנהיג ברית המועצות. סטאלין אישר את מכירת הנשק לישראל מתוך כונה שמעתה תישען צ'כוסלובקיה על ברית המועצות כספקית נשק.
כך שנשק ותחמושת הגיעו למדינה. מדינת ישראל החלה להתייצב. כמות המגויסים עלתה. מחנות העקורים שהחלו להתרוקן באירופה (גרמניה, אוסטריה ואיטליה) הניבו אלפי צעירים בגיל הגיוס. גם האצ"ל עסק בייבוא נשק למדינה. כזו היתה ספינת המעפילים אלטלנה (נדנדה באיטלקית, כיוניו של זאב ז'בוטינסקי, מנהיג תנועת החרות) הספינה הגיעה. לארץ בעת ההפוגה הראשונה ועל הפרשה שלה ארחיב במועד.
מי שלא אושרו להגיע עדין לארץ היו אסירי המחנות בקפריסין, עלייתם לארץ נמנעה על ידי הבריטים, שנימקו זאת בכך שעלייתם תשנה את מאזן הכוחות בארץ. זה לא הפריע לבריטים להמשיך ולהחזיק חיילים בריטים באזור חיפה עד לסוף חודש יוני.
ההפוגה הראשונה הייתה החלק השני בשלב השני במלחמת הקוממיות. האופוריה של חיילי מדינות ערב שככה. הם רצו לשוב הביתה. מאידך, כוחות צה"ל החלו לחוש יותר ביטחון. הם הבינו שהנורא מכל מאחוריהם. הם הבינו שאחרי ההפוגה ימשכו הקרבות ואלו יהיו מכריעים בנוגע לגבולות מדינת ישראל. עוד מאמץ וזה יסתיים- או כפי ששרה יפה ירקוני- "האמיני, יום יבוא"..
קרדיט הסיפור : ישראל מרצ'י – מורה דרך.